Wat gaat Dook nu doen?

Je vraagt je misschien af waarom ik een cape aan heb. Ik zal jou mijn geheim vertellen: ik ben een SUPERHELD. Ik heb al een paar superkrachten, ik zal je straks vertellen welke dat zijn.
– Wat gaat Dook nu doen? –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Wat gaat Dook nu doen?

In Wat gaat Dook nu doen? kom je 9 verhalen in 1 tegen. Jij als lezer kiest hoe het verhaal verder gaat en leest daarna het vervolg.

Dook is een jongen met een superkracht, namelijk KIESKRACHT. Hij kan zelf kiezen hoe de dag verloopt. Dit begint aan de eettafel met pannenkoeken. Zijn broertje Cas heeft het ninja-bord, daar baalt Dook van. 

Meteen krijg je als lezen de eerste keuze. 

‘Wat gaat Dook nu doen?
Zijn pannenkoeken eten op het alfabet-bord? Ga naar bladzijde 26
Schreeuwen totdat hij het ninja-bord krijgt? Ga naar bladzijde 16′

Hoe ziet de dag van Dook er verder uit? En welke keuzes maak jij als lezer namens Dook?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Zoals je achterop het boek kunt lezen, ben ik een groot fan van het boek:

‘Dit is een boek dat elk kind zou moeten lezen of voorgelezen mag krijgen. Dook heeft allerlei superkrachten, waaronder kiesrecht. En dat die kiesrecht geweldig is, kunnen kinderen ervaren door namens Dook keuzes te maken. Deze keuzes hebben namelijk invloed op zijn dag. Na het lezen kunnen alle kinderen zelf ook genieten van de superkracht kieskracht.’

Ik las het boek aan mijn drie-jarige voor en natuurlijk koos hij met van die boeven pretoogjes voor schreeuwen om zijn bord. Nadat ik verder gelezen had bespraken we hoe dat verlopen was en of het leuk was voor Dook? Dat zette hem aan het denken en daarna lazen we de ‘leuke’ keuzes. De dag van Dook was nu veel leuker en gezelliger. 

Ik denk dat dit boek geschikt is voor 3-jarigen zoals mijn zoon maar ook voor 10-jarigen om zelf te lezen. Door het met je klas of met je kind samen te lezen kun je praten over de invloed van de keuzes en vooral de kracht om te kunnen kiezen. 

Verder is het een prachtig kleurrijk boek, vol met pagina vullende illustraties. Genieten voor de kinderen dus!

Met dank aan Uitgeverij Bazalt voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Wat gaat Dook nu doen?

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Wat gaat Dook nu doen? zijn:

  • Dook heeft kieskracht. Hij kan keuzes maken om het verloop van de dag te bepalen. Lees bladzijde 2 ‘Hoi! Mijn naam…’ t/m bladzijde 7 ‘…Dan gaan we beginnen!’ voor.
    Leesvraag: Welke keuzes maken personages in jouw boek?
  • Het boek staat vol met prachtige kleurrijke illustraties. Praat kort met de klas over deze stijl. Spreekt het ze wel/niet aan?
    Leesvraag: Wat vindt je van de illustraties in jouw boek? (Als er niks binnenin staat kan er gesproken worden over de cover.)
  • Dook kan keuzes maken, dat is niet altijd makkelijk. Lees bladzijde 8 ‘Mmmm! Ruik ik…’ t/m bladzijde 9 ‘alfabet al lang!’ voor. Welke keuze maakt de klas? Lees eerst die keuze voor. En lees daarna de andere keuze voor.
    Leesvraag: Hoe zou jouw verhaal er anders uitzien als een hoofdpersoon andere keuzes zou maken? (Als er tijd is tijdens de taallessen kun je hier zelfs een stelopdracht van maken.)

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Wat gaat Dook nu doen?

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen