Wie heeft het gedaan?

[DOOR LINDA] ‘Op school loopt alles mis: diefstal, verdwijningen, vandalisme…
Ga samen met de leerlingen en de volwassenen op zoek naar de waarheid.
Om de dader te vinden moet je de getuigenissen lezen. Aan de hand van de portretten op de cover kun je de personages uitsluiten die niet beantwoorden aan de beschrijving van de verdachte.’

– Wie heeft het gedaan? –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Wie heeft het gedaan

In Wie heeft het gedaan? lees je 15 verhalen. In ieder verhaal is er iets gebeurd en het is jouw taak om te ontdekken wie het heeft gedaan. In het verhaal krijg je aanwijzingen over de dader. Je kunt de luikjes dichtschuiven van de personen die je hebt uitgesloten. Uiteindelijk houd je dan alleen degene over die het heeft gedaan.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In een aantal verhalen blijkt aan het eind dat degene die het gedaan heeft, dat in opdracht van een ander deed. Dit is een mooi onderwerp om in de klas over in gesprek te gaan. Moet je altijd doen wat een ander van je vraagt? Of mag je ook nee zeggen als je iets niet wil doen?

Wie heeft het gedaan? bestaat uit losse verhalen en dat maakt het aantrekkelijk voor veel verschillende lezers. Tijdens het lezen ben je bovendien ook nog bezig met het ontrafelen van het mysterie. Dat maakt dat veel kinderen dit boek interessant zullen vinden.

Dit boek nodigt uit om te ontdekken. Mijn eigen kinderen waren razend benieuwd wat dit voor boek was, met die luikjes op de voorkant. Ik heb al verschillende verhalen voorgelezen zodat zij zelf konden ontdekken wie het gedaan had.

Met dank aan Davidsfonds Infodok voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Wie heeft het gedaan?

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Wie heeft het gedaan? zijn:

 • Loïc vindt school geweldig en is blij dat het schooljaar weer begonnen is. Lees het hoofdstuk ‘Wie heeft Stanislas Vermicelli aan zijn stoel vastgelijmd? ‘ voor.
  Leesvraag: Gaan de personages in je verhaal naar school? Vinden ze dat leuk?
 • Met het eten in de schoolkantine is wel iets bijzonders aan de hand. Lees het hoofdstuk ‘Wie heeft er met het eten in de kantine geknoeid? ‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in je boek gegeten? En wat eten ze dan?
 • Er vliegen gele projectielen door de lucht en het lijkt alsof de klas wordt aangevallen. Lees het hoofdstuk Wie gooit met bommen tijdens de aardrijkskundeles?’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die wordt aangevallen?
 • Door de enorme afdrukken in het zand, raakt de hele menigte in paniek. Lees het hoofdstuk Wie heeft de plechtige opening van de moestuin verpest?’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek paniek? Waarom?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Wie heeft het gedaan?

Overige ideeën

 • Schrijf zelf een verhaal, waarin je de personages van de voorkant van het boek gebruikt. Zorg dat er iets gebeurt en dat je in je verhaal aanwijzingen geeft, zodat degene die je verhaal gaat lezen kan ontdekken wie het heeft gedaan.
 • Kies één van de verhalen en pas die aan, zodat iemand anders het heeft gedaan. Laat daarna iemand uit de klas proberen om de dader te achterhalen.

Vergelijkbare artikelen