Wonderbos

[DOOR BIANCA] ‘’s Nachts gebeuren er in de bossen hele andere dingen dan overdag.
Zo heeft de nacht voor ons een paar geheimen die goed verborgen blijven…’
– Wonderbos –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Wonderbos

In Wonderbos kom je alles te weten over het bos en wat er allemaal leeft. Er gebeurt veel meer in het bos dan dat jij ziet wanneer je er een wandeling maakt. Weet je dat planten ook met elkaar praten en dat ‘moederbomen’ hun eigen kinderen eerst helpen om te groeien? En dat dassen hun eigen buitentoilet hebben?

In het boek staan schitterende tekeningen waarbij je op zoek moet gaan naar de fazant, de huismus, de oorwurm en nog een heleboel andere dieren. Nieuwsgierig naar wat er allemaal nog meer gebeurt in het bos? Bekijk en lees dan snel dit boek.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Net als Het dikke boek van onze bijzondere natuur, is Wonderbos ook een prachtig boek over de natuur. Dit boek gaat alleen over het bos en wat je daar allemaal tegenkomt. Het boek bestaat uit elf schitterende zwart-wit tekeningen over twee pagina’s. Elk verhaal is op dezelfde manier opgebouwd. Eerst de tekening, de volgende twee pagina’s de tekening met daarop een verhaal over het bos en daarna twee pagina’s waar in zeven hele korte verhaaltjes nog verder wordt ingegaan op het verhaal. Ook op deze twee pagina’s schitterende tekeningen, deze zijn in kleur.

Wanneer je Wonderbos uit hebt, kan je het nog een keer bekijken en dan als zoekboek. Op de grote zwart wit tekeningen zijn allemaal dieren verborgen. Na het lezen en bekijken van dit boek zal je met hele andere ogen een boswandeling maken.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Wonderbos

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Wonderbos zijn:

 • Planten gebruiken hun bladeren om met elkaar te praten. Wij gebruiken naast onze stem vaak ons lichaam om te praten. Lees bladzijde 22 ‘Taal zonder tong…’ t/m bladzijde 23 ‘…Wat te horen krijgen?’ voor.
  Leesvraag: Gebruiken ze in jouw boek naast hun stem ook nog een andere manier om met elkaar te praten/communiceren?
 • Dit boek speelt zich af in het bos. Kies één van de elf verhalen uit om voor te lezen.
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?
 • Op een tekening kan je alles er zo uit laten zien als jij wilt. Lees bladzijde 46 ‘Het voordeel van…’ t/m bladzijde 46 ‘… rondkruipt of groeit.’ voor.
  Leesvraag: Staan er tekeningen in jouw boek? Wat zijn dit voor tekeningen?
 • Lees op bladzijde 67 het tekstje ‘Kleine wezentjes met grote gevolgen’ voor en sluit af met het wist je datje uit dit stuk: Wist je dat een theelepel aarde meer bacteriën bevat dan er mensen op aarde zijn?
  Leesvraag: Bedenk bij je eigen boek een wist je datje.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Wonderbos.

Overig idee

 • Lees uit Wonderbos het hoofdstuk ‘Het beleefbos’ op bladzijde 70 en 71. Ga het bos in en verzamel materialen voor je kunstwerk, bijvoorbeeld takken, stenen, veren en alles wat je nog meer in het bos kunt vinden. Op bladzijde 72 en 73 staan nog meer ideeën wat je in het bos kunt doen.

Vergelijkbare artikelen