‘Wat ben ik blij dat ik er ben, dacht Zebedeus. En dat iedereen er is. Stel je toch eens voor dat ik er niet was, dat er niemand was, dan zou de wereld er voor niks en niemand zo mooi bij liggen.’
– Zebedeus en het ganzenbord van Wisse –
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.
Het verhaal
Op een dag krijgt Zebedeus een bijzonder pakketje opgestuurd. Het is een ganzenbord, maar dan anders, schrijft Wisse. In de doos zit een dobbelsteen en maar één pion. Nieuwsgierig geworden besluit de beer toch te dobbelen en dat is het startsein voor een Jumanji achtige trip waarbij alle locaties uit het spel, zoals de herberg of de put, ook in het echt getrotseerd moeten worden.
Recensie
Vrijwel iedereen kent het spel Ganzenbord wel, ook kinderen in de klas. Hoe leuk is het om dat spel nu tot als verhaalsetting te zien in dit boek? Het begint al met het speelbord, voorin het boek en verderop nog meer bekende plekken uit het spel. De illustraties in dit boek zijn prachtig en laten het verhaal echt tot leven komen.
Zoals we van Koos Meinderts zijn gewend, staat ook dit boek vol mooie zinnen. Het verhaal heeft een filosofisch tintje maar is nergens te moeilijk om te begrijpen. Dit boek kan daarom goed worden ingezet om het gesprek met de leerlingen in de klas aan te gaan.
Ik denk dat kinderen uit zichzelf wellicht niet snel dit boek zouden oppakken, maar uit ervaring is gebleken dat leerlingen na een mini leesles meteen interesse toonden in dit verhaal. Zeker een aanrader dus voor in de schoolbibliotheek!
Met dank aan Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Zebedeus en het ganzenbord van Wisse
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Zebedeus en het ganzenbord van Wisse zijn:
- Voorin het boek staat op de schutbladeren het Ganzenbordspel afgebeeld. Wie goed kijkt, herkent al locaties die later in het verhaal zullen terugkomen. Leesvraag: Wat staat er afgebeeld op de schutbladeren van jouw boek? Kun je met die illustraties al meer te weten komen over het verhaal?
- Het verhaal begint bij Zebedeus thuis. Hij krijgt een pakketje met daarin een bijzonder spel. Lees bladzijde 9 ‘Zebedeus haalde…‘ t/m bladzijde 9 ‘…uit halen?’ voor. Leesvraag: Komt er in jouw verhaal een spel voor? Zo nee, welk spel vind jij dan passen bij het verhaal en waarom?
- Zebedeus is een echte twijfelaar. Bij het maken van een keuze heeft hij steeds even tijd nodig. De schrijver heeft daarom ook specifieke woorden gebruikt om het karakter van Zebedeus te laten zien. In een stukje maakt hij gebruik van een taalgrapje. Lees bladzijde 29 ‘Hij slofte…‘ t/m bladzijde 29 ‘…de twijfelaar‘ voor. Leesvraag: In dit stukje komt een taalgrapje voor. Komt er in jouw boek een taalgrapje voor? Of kan je zelf een taalgrapje bedenken bij jouw boek?
- In dit boek hebben de hoofdstukken geen nummers maar een titel. Onder elke titel lezen we ook een soort mini samenvatting van wat er gaat gebeuren in dat hoofdstuk. Lees de titel en ondertitel op bladzijde 34 voor.
Leesvraag: Hebben de hoofdstukken in jouw boek nummers of titels? Bedenk voor één van jouw hoofdstukken zo’n ondertitel, lukt het jou om een mini samenvatting te maken om jouw klasgenoten nieuwsgierig te maken naar wat er gaat gebeuren?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Zebedeus en het ganzenbord van Wisse.
Overige ideeën
- Dit verhaal is gebaseerd op het spel Ganzenbord. Alle elementen uit dat spel zijn op een manier verwerkt in het verhaal. Neem eens een kijkje in de spellenkast in de klas. Kies daar een spel uit en bedenk welke onderdelen terug zouden moeten komen in een boek, zoals bij Zebedeus en het ganzenbord van Wisse. Schrijf daar een kort verhaal bij.
- Op de website van Lezen in het PO vind je een uitgebreide lesbrief met verschillende ideeën.
Andere boeken van Koos Meinderts
- Bij ons in de straat (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)
- Het grote Rembrandt voorleesboek (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)
- De Liedjesatlas (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)
Dit blog is geschreven door gastblogger Rigoberta