Zij, ik en de sterren

[DOOR MAAIKE] ‘Ik wil haar zo graag nog even houden, bij haar blijven. Dan aai ik over haar wangetjes. Zal ik nooit vergeten. Haar handjes. Zal ik nooit vergeten’
– Zij, ik en de sterren –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Zij, ik en de sterren

Vito is net gestart in de brugklas. Helaas niet samen met zijn allerbeste vriend Gijs. Zijn sportieve vriend zit namelijk in de sportklas, iets wat niet bij Vito past. Vito komt bij Terror Terry in de klas, die het leven van iedere klasgenoot probeert te verstieren. Vito vindt hem maar niets, maar zijn vriend Gijs vindt Terry reuze interessant. Raakt hij Gijs kwijt?

Als klap op de vuurpijl komen Vito zijn ouders met het nieuws dat zijn moeder in verwachting is. Hier zit Vito dus helemaal niet op te wachten! Zijn moeder is hier toch veel te oud voor en dat betekent dat zijn ouders ´het’ dus hebben gedaan, bah! Hij besluit het nieuws voor zich te houden voor zijn klasgenoten en ergert zich ondertussen aan zijn ouders. Die zijn dolenthousiast: er komt een groepsapp waarin ideeën voor de naam kunnen worden gedropt en zijn moeder overlaadt hem met allerlei feitjes over de baby in haar buik. Vito vindt het allemaal maar niets. Maar zodra zijn zusje Kira is geboren, verandert Vito in een liefdevolle broer en betekent zijn zusje alles voor hem. ´s Nachts als hij zijn babyzusje hoort huilen, haalt hij haar stiekem uit bed om haar te troosten, zodat ze daarna weer lekker door kan slapen. Dan slaat plots het noodlot toe. Kira wordt ´s ochtends niet meer wakker en overlijdt. Een groot verdriet voor Vito en zijn ouders. Vito heeft het lastig met de situatie en wilt zijn verdriet met niemand delen. Hoe kan hij hiermee omgaan en de buitenwereld op de hoogte stellen van deze ingrijpende gebeurtenis?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Na het lezen van dit mooie boek Zij, ik en de sterren ben je even stil. Het verhaal spookte nog regelmatig door mijn hoofd. Het verliezen van een ouder, zoals in Schuilplaats of Briefjes van Pelle, is een onderwerp wat je regelmatig in een jeugdboek tegenkomt. Het verliezen van een broer of zus is een nog redelijk onbekend onderwerp in de jeugdliteratuur. Fijn dat schrijfster Simone Arts hier aandacht aan besteedt. Mooi om te lezen is de houding van Vito tegenover zijn zusje, wat gedurende het verhaal veranderd. Waar hij eerst niet van zijn zusje moet weten, toen zij nog in de buik zat, beschrijft Simone duidelijk de liefde die vanuit Vito groeit naar Kira. Dit boek is een mooi voorleesboek voor in de bovenbouw, al zullen kinderen die van non-fictie boeken houden het ook een prachtig boek vinden om zelf te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

‘Ik zie haar hartslag niet meer op het zachte plekje op haar hoofd en ik hoor haar niet ademen. Ze leeft niet meer.’

Ideeën mini leeslessen Zij , ik en de sterren

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Zij, ik en de sterren zijn:

 • Lees bladzijde 14 ´De volgende ochtend…´t/m bladzijde 14…is er niet´ voor. In dit stukje vertelt hoofdpersoon Vito een feitje over de planeet Pluto.
  Leesvraag: Staan er in jouw leesboek ook feitjes? Zo ja, schrijf er één op je wisbordje. 
 • Lees bladzijde 21 ‘Ik moet naar…’ t/m bladzijde 22 ‘…alleen maar aan‘ voor. Dit stukje gaat over de eerste schooldag op de middelbare school voor Vito.
  Leesvraag: Is de hoofdpersoon uit jouw leesboek ook ergens nieuw of komt hij op een plek voor het eerst? Kun je de situatie beschrijven?
 • Lees bladzijde 27 ‘De rest van…’ t/m bladzijde 27 ‘…de tel kwijtgeraakt‘ voor. In dit stukje lees je dat Vito op meerdere momenten kwaad is op zijn moeder.
  Leesvraag: Is er iemand in jouw boek ook boos? Kun je ook vertellen waarom?
 • In het volgende stukje ontdekt Vito dat zijn kleine zusje is overleden. Lees bladzijde 74 ‘Ik word wakker…’ t/m bladzijde 75 ‘…leeft niet meer‘ voor.
  Leesvraag: Overlijdt er iemand in jouw leesboek?
 • Lees bladzijde 135 ‘It takes a…’ t/m bladzijde 136 ‘…for raising me‘ voor. In dit dankwoord bedankt de schrijfster enkele mensen die haar hebben geholpen bij het schrijven van dit verhaal.
  Leesvraag: Bedankt de auteur van jouw boek ook iemand die heeft geholpen tijdens het schrijven van het boek?
 • Er zijn veel mogelijkheden om de hoofdstukken aan te geven in een boek. Soms alleen met een nummer of elk hoofdstuk heeft een eigen titel. In dit leesboek worden de korte hoofdstukken aangegeven met steeds hetzelfde plaatje: een aantal planeten bij elkaar.
  Leesvraag: Heeft jouw leesboek ook een hoofdstuknotering? Zo ja, vind je dit prettig of had je het liever op een andere manier gezien?

Overig idee

 • In het boek Zij, ik en de sterren leest je hoe de ouders van Vito en hijzelf omgaan met de dood van Kira. In een korte tijd gebeurt er heel veel en elk gezinslid rouwt op zijn eigen manier. Het Klokhuis maakte vier tv-afleveringen over de dood.

Vergelijkbare artikelen