Zombies op school

‘Ik moet je iets vertellen waar je misschien van schrikt. Als je dit boek in je slaapkamer leest, kun je maar beter even stoppen. Zoek liever een veilig plekje tussen je ouders op de bank. En wees niet bang dat je naar bed wordt gestuurd. Ouders sturen lezende kinderen nooit naar bed.’
– Zombies op school –

Het verhaal

Cover Zombies op school

Het zou je maar gebeuren. Zomaar ineens verdwijnt een klasgenoot, midden op klaarlichte dag en met iedereen erbij. Het is een groot mysterie in Huissen. Ondertussen weet Mick niet goed wat hij met zijn beste vriend Jimmy aan moet. Jimmy is niet zichzelf, dat zorgt voor vreemde situaties.

‘Op mijn knieën schoot ik naast Palmerijn. Haar voorpootjes krabbelden tegen de rand van de sjoelbak. ‘Zal ik haar haartjes alvast kammen?’ 
‘Haren kammen?’ proestte Jimmy. ‘Van een cavia? Waarom zou je dat doen?’
‘Dat doe jij toch ook altijd?’ Verbaasd keek ik naar Jimmy, die me aankeek of ik gek geworden was. Met stoffer en blik veegde hij de restjes hooi van de vloer.
‘Ik ben klaar met die stinkcavia. Je mag haar hebben. Ik ga voetballen.’

Al gauw blijkt dat er iets niet pluis is. Mick gaat met zijn vrienden en met hulp uit onverwachte hoek op onderzoek uit. Zal het hem lukken het mysterie te ontdekken? En vooral, te voorkomen dat heel Huissen overgenomen wordt door zombies?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het boek Zombies op school MOEST ik hebben, waarom? Ik woon zelf in Huissen, dus was heel benieuwd naar een verhaal dat zich juist hier afspeelt én uitgegeven wordt bij een bekende uitgeverij, uitgeverij Lannoo. Naast de brievenbus lag ik te wachten op het boek en binnen een dag was het uit!

Zombies op school is een heerlijk, vermakelijk en griezelig boek. Ook als je niet in Huissen woont. Mick zijn beste vriend verdwijnt en dan blijkt dat Huissen te maken heeft met zombies die mensen als wensmens uitkiezen en overnemen. Tijdens een spannend avontuur probeert Mick alles op alles te zetten om de zombies te stoppen.

De oude man deed voor hoe hij op zijn tenen had geslopen. Het touw half om zijn arm en half slepend over de vloer. Dreigend liep hij op Greetje af. ‘Stap voor stap kwam ik dichterbij. En nog dichterbij. Tot ik vlak achter Henk stond. Ik zocht naar een stukje huid en vond zijn rimpelige nek. Nu moest het gebeuren. Ik zette mijn handen in zijn nek, perste mijn vingers in zijn huid en opende zijn lichaam. Kun je het je voorstellen? De huid spleet open en zijn lichaam slurpte me binnen als een sliert spaghetti!

Op de voorkant van het boek is de kerk in Angeren en dat ligt hier niet ver vandaan, tijd om na het lezen daar dus een bezoekje aan te brengen (zie deze Instagram-reel. De schrijfster heeft de scholen hier in de buurt allemaal vertelt over dit boek in de regio en er was een heuze boekpresentatie, een waar feestje voor de kinderen uit de buurt. Helaas zijn mijn kinderen nog veel te jong voor dit griezelige boek, maar als ze groter zijn hoop ik dat ze net als ik kunnen genieten van dit heerlijk griezelige verhaal.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo en Marieke Boeijen voor dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Zombies op school

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Zombies op school zijn:

 • Bekijk samen de boektrailer van dit boek. Wat vinden jullie hiervan? Ben je nu nieuwsgierig naar het boek?
  Leesvraag: Hoe zou een boektrailer over jouw boek eruitzien?
 • Dit verhaal speelt zich af in Huissen (spreek uit als Huussen). Lees bladzijde 4 ‘Ik moet je iets…‘ t/m bladzijde 5 ‘…oosten van het land.‘ voor.
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?
 • Hoofdstuk 1 begint met een mooie titel: ‘De dag dat mijn beste vriend veranderde’. Wat doet deze titel met je?
  Leesvraag: Kun je een titel of zin in jouw boek vinden die ook op deze manier iets met jou doet?
 • De afbeelding op de voorkant en de afbeelding op bladzijde 170/171 zijn gebaseerd op een echte kerk. Het verhaal speelt zich in Huissen en op het kerkhof in Angeren af. Dat weet ik, doordat ik in de buurt woon en de schrijfster hierover gesproken heb.
  Leesvraag: Welke informatie kom je over je verhaal te weten door de illustraties in jouw boek te bekijken?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Zombies op school.

Overig idee

 • Schrijf een verhaal dat zich in jouw woonplaats afspeelt. Waar gaat het over?

Vergelijkbare artikelen