[DOOR MICHELLE] ‘Ik begreep er niks van. Waarom deed ze opeens weer aardig? Durfde ze niet naar haar vader toe in haar eentje? Of was ze nog steeds bang dat ik haar geheim zou verraden?‘
– Mijn bijzonder rare week met Tess –
Het verhaal
Samuel gaat met zijn broer Jorre, zijn vader en moeder op vakantie naar Texel. Zijn broer breekt zijn been door een val in een diepe kuil op het strand. Als ze bij de dokter moeten wachten, verveelt Samuel zich. Hij wil in de auto gaan zitten, maar ziet bij de achterdeur een meisje achter een laptop zitten. Ze vertelt dat ze Tess heet en haar moeder doktersassistente is.
Dan komt er een verdrietige opa voorbij. Hij is ongelukkig, want niemand wil hem helpen met het regelen van de begrafenis voor zijn overleden kanarie Remus. Tess en Samuel besluiten dat ze de opa gaan helpen, maar net op dat moment komen Jorre en zijn vader naar buiten. Ze moeten naar het vaste land, omdat op Texel geen röntgenapparaat is. Samuel wil niet mee! Na een lange discussie mag Samuel bij Tess blijven. Hij ontmoet Tess enge moeder, die hem de dwergtoerist noemt. Hij vraagt of haar vader ook bang is voor haar moeder en Tess vertelt dat ze hem niet kent. Hoe kan dat nou? Tess verzint een plan om haar vader te leren kennen en Samuel moet haar helpen. Zal dit lukken en krijgt Tess de vader waar ze altijd op gehoopt heeft?
Recensie
Dit boek is ideaal om te lezen in de vakantie. Je waant je op Texel en beleeft de avonturen van Tess en Samuel mee. Door de grappige dialogen en de ‘rare’ acties lees je het boek met een glimlach op je gezicht. Maar Samuel en Tess zijn door de gebeurtenissen ook veel bezig met de dood, eenzaamheid en het missen van je dierbaren. De emoties van de personages zijn op een mooie manier omschreven, waardoor je helemaal meeleeft en in het boek zit. Dit was het debuutroman van Anna Woltz en voor mij ook het eerste boek wat ik van haar las. Een supermooi boek, waardoor ik zeker nog meer boeken van Anna Woltz ga lezen.
Het boek heeft in 2014 een Vlag en Wimpel gewonnen en in 2015 was het winnaar van de Vlaamse Kinder en Jeugdjury – 10 tot 12 jaar.
Dit boek is geschikt om voor te lezen en zelf te lezen door kinderen uit groep 6,7 en 8.
Bekijk hier de boektrailer:
Met dank aan Uitgeverij Querido voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Zelf dit boek aanschaffen?
Ideeën mini leeslessen Mijn bijzonder rare week met Tess
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Mijn bijzonder rare week met Tess zijn:
- Een bijzonder rare week met Tess, in deze titel staat een naam genoemd. Zou dit de hoofdpersoon zijn? Vind je het prettig als er een naam in de titel staat?
Leesopdracht: Welke naam staat in jouw titel? Welke rol heeft dit personage? Als er geen naam in de titel van jouw boek staat, zou je dan zelf een nieuwe titel voor het boek kunnen verzinnen met de naam van een personage? - Lees vanaf bladzijde 21 ‘We stopten pas…’ t/m ‘…ik zacht.’ op bladzijde 22. Samuel en Tess willen opa helpen met zijn dode vogel Remus. Wat zouden ze kunnen doen?
Of lees vanaf bladzijde 53 ‘Hugo Faber…’ t/m ‘…was ze weg.‘ op bladzijde 54.
Tess is boos en laat Samuel alleen achter. Wat kan hij nu doen?
Leesopdracht: Wat is het probleem in jouw boek? Hebben de personages al een manier gevonden om het op te lossen? Is dit ook de manier die jij gekozen zou hebben?
Als de kinderen willen weten hoe Samuel en Tess het oplossen moeten ze het boek lezen. Dit is een mooie trigger om kinderen te motiveren het boek te lezen. - Lees bladzijde 41 voor én de eerste zin van bladzijde 42. Wanneer moet je huilen? Een mooi onderwerp om over in gesprek te gaan met kinderen. Wie heeft er weleens gehuild om een boek?
Leesopdracht: Sommige schrijvers zijn zo goed in hun vak dat je helemaal meeleeft met de personages. Heb jij een stukje in je boek waar je juist blij, bang of verdrietig van wordt? - Op bladzijde 68 staat ‘‘Ik zeg nooit sorry,‘ zei Tess opeens.’ Tess wil de ruzie oplossen. Is sorry zeggen de oplossing? Hoe kan je een ruzie oplossen?
Leesopdracht: Maken ze ruzie in jouw boek? Ja, hoe lossen ze het op? Nee, hoe komt het dat er geen ruzie is?
Overige ideeën
- Bekijk het filmpje van Zapp weekjournaal: 3 Tips van Anna Woltz om een boek te schrijven.
Lees voor uit het boek vanaf bladzijde 83 ‘De rest van…’ t/m ‘...geloofden ze?’ op bladzijde 84. Hugo en Elise hebben een prijs gewonnen. Welke prijs zou jij willen winnen? Wat ging je dan doen?
Schrijf hierover een verhaal. Denk aan de drie tips van Anna Woltz.
- Het boek Mijn bijzonder rare week met Tess gaan ze verfilmen, dat lees je hier. Welke scene vind jij het mooiste uit het boek? Teken deze scene. Als je het boek niet voor de hele klas hebt voorgelezen, kan je de opdracht aanpassen in teken de mooiste scene van jouw boek.
- Bespreek het probleem van de eenzame ouderen uit dit boek. Ga een keer met je klas op visite bij een bejaardentehuis.