Nevermoor 1 – Morrigan Crow en het Wondergenootschap

‘Morrigans hart bonsde bij elke voetstap.
Is het zover? dacht ze.
Is dit de Dood die me komt halen?
Draagt de Dood laarzen?’

– Nevermoor 1 – Morrigan Crow en het Wondergenootschap –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Nevermoor 1

Morrigan Crow is een van de vervloekte kinderen. Binnenkort wordt zij opgehaald en zal haar leven eindigen. Of toch niet?

‘Morrigan,’ zei Jupiter, en zijn toon was heel anders dan daarnet tegen haar vader. ‘Wil je graag léven?’ Morrigan kromp ineen. Wat was dat nou voor vraag? ‘Wat ik wil doet er niet toe.’ ‘Jawel,’ zei hij stellig. ‘Het doet er heel, heel veel toe. Op dit moment is dat het enige wat telt.’

Jupiter neemt Morrigan mee het huis uit. Lukt het de twee om te ontsnappen aan de Meute van Rook en Schaduw?

Eenmaal aangekomen in Nevermoor is Morrigan veilig voor de Meute van Rook en Schaduw, maar dan begint het avontuur eigenlijk pas echt. Jupiter is de begunstigde van Morrigan, wat betekent dat hij haar helpt klaarstomen voor verschillende proeven waarna ze erachter zullen komen of Morrigan aangenomen wordt bij het Wondergenootschap. Zal het Morrigan lukken zich aan te passen aan deze andere wereld? Kan ze de proeven doorstaan? En wat is er met die geheimzinnige Wondersmid aan de hand?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar of hier de boektrailer:

Recensie

Nevermoor 1 – Morrigan Crow en het Wondergenootschap is een wonderlijk boek wat je van begin tot eind meesleept in het verhaal. In het begin is het nog even zoeken welke kant het op zal gaan, maar al snel blijkt dat Jupiter er is om Morrigan te helpen en dan begint het avontuur pas echt.

Een boek vol magie, wonder, vriendschap en verwondering wat je van begin tot eind niet meer weg kunt leggen.

Een klein nadeel aan dit boek vind ik dat het prachtige stoffen omslag niet terug komt op de kaft. Op school blijft zo’n stoffen omslag niet lang heel, waardoor de harde kaft zichtbaar wordt. Bij dit boek is dat alleen een rode kaft. Ik ben bang dat dit boek hierdoor vaker in de kast blijft staan, dan je als leerkracht zou willen.

Nevermo0r is zeer geschikt om voor te lezen aan een bovenbouwgroep. Ook zullen kinderen vanaf groep 6-7 dit boek zelf kunnen lezen.

Met dank aan Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Pages & Co – Matilda en de boekdwalers 

Ideeën mini leeslessen Nevermoor 1 – Morrigan Crow en het Wondergenootschap

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Nevermoor 1 – Morrigan Crow en het Wondergenootschap zijn:

 • Vervoersmiddelen. Lees bladzijde 62 ‘De Meute van…‘ t/m bladzijde 69 ‘…was stil geworden.’ voor.
  Leesvraag: Welke vervoersmiddelen komen er in jouw boek voor? Kennen wij deze ook in ons leven?
 • Kleding. Lees bladzijde 131 ‘Kandidaten mochten er…‘ t/m bladzijde 132 ‘…voor hen allebei.‘ voor.
  Leesvraag: Hoe ziet de kleding in jouw boek eruit?
 • Slaap jij wel eens in een hotel? Hoe ziet zo’n kamer er dan uit? Lees bladzijde 96 ‘Morrigan…‘ t/m bladzijde 102 ‘…naar de zangeres staarden.‘ voor.
  Leesvraag: Als jouw boek zich in een hotel af zou spelen, hoe zouden de hotelkamers eruit zien? Teken eventueel het hotel zelf.

Ook Anette Deter-Arts heeft Nevermoor 1 gelezen voor de Leeschallenge met Kinderboekenjuf. Zij bedacht de volgende mini leesles:

 • Het hoofdstuk eindigt met een spannende situatie, zo’n spannend einde van een hoofdstuk heet een cliffhanger. Lees bladzijde 211 ‘‘Jij hoeft niks te doen…’ t/m 215 ‘…kregen: ‘Fen! Neushoorn!”voor.
  Waarom zou de schrijver dat doen? Waar kom je nog meer cliffhangers tegen, buiten boeken?
  Leesvraag: Let tijdens het lezen in jouw boek op of ook een cliffhanger tegen komt.
  Na de leesles kijken we hoeveel cliffhangers we hebben gevonden.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Nevermoor 1 – Morrigan Crow en het Wondergenootschap.

Overige ideeën

 • In het boek worden verschillende proeven uitgevoerd om erachter te komen of de kandidaten geschikt zijn.
  Bedenk zelf een aantal proeven welke jullie met de klas uit moeten voeren om erachter te komen of jij wel een geschikte kandidaat voor deze klas bent. (Tip voor de leerkracht: zorg dat de proeven door iedereen gehaald kunnen worden).

Andere delen

Vergelijkbare artikelen