Niemand houdt Don Carlo tegen (kerntitel KBW19)

[DOOR LINDA] ‘Ik duik onder in de mensenmassa en dring mezelf door de gang.
Weg van die stomme conducteur.
De mensen mopperen tegen me, maar ik worstel mezelf gewoon verder. Ik weet niet waar ik naartoe moet.
Zitplaatsen zijn er niet, alleen maar coupés met bedden die zijn opgemaakt voor andere mensen.
Aan het eind van de wagon verdwijn ik in een wc en plens bij het wasbakje wat koud water in mijn gezicht.

– Niemand houdt Don Carlo tegen –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Niemand houdt Don Carlo tegenDe vader en moeder van Don Carlo zijn uit elkaar en zijn vader is vertrokken naar Palermo. Don Carlo heeft zijn vader al meer dan vijf maanden niet gezien en besluit in zijn eentje op reis te gaan. Hij zegt tegen zijn moeder dat hij bij een vriendje gaat logeren en gaat op weg.

Bij het treinstation blijkt dat een kaartje veel duurder is dan hij gedacht had. De mevrouw achter de balie vertrouwt de situatie niet en wil zijn moeder bellen. Don Carlo zet het op een lopen en glipt de trein in zonder kaartje. Daar heeft hij pret met een hond, totdat de conducteur binnenkomt. Als de conducteur zijn kaartje wil zien bedenkt hij dat de hond hem heeft opgegeten. De conducteur gelooft hem en hij mag verder reizen. In de volgende trein is hij net op tijd binnen, de conducteur begint tegen hem te mopperen. Als hij zich uiteindelijk verstopt heeft in een hoog bed hoort hij de conducteur tegen iemand zeggen dat ze hem zoeken.
Zal het Don Carlo lukken om het eindstation van de trein te bereiken? En zal hij uiteindelijk bij zijn vader komen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: Alle dieren drijven (kerntitel KBW19)

Recensie

Dit boek is een kerntitel voor groep 5-6 tijdens de Kinderboekenweek 2019 met het thema Reis mee! Dat is niet gek, want Don Carlo reist achtereenvolgens met een trein, een nachttrein, een taxi, een tractor, een auto, een boot en nogmaals met de taxi.

Helaas zal het voor veel kinderen herkenbaar zijn dat vader en moeder niet meer samen zijn en dat je een mist terwijl je bij de ander bent. Don Carlo heeft zijn vader zelfs al meer dan 5 maanden niet gezien. Veel kinderen zullen zich in kunnen leven in Don Carlo.

Don Carlo reist de hele weg zwart, is niet eerlijk tegen de mensen die hem helpen en niet tegen zijn moeder. Ik had graag gezien dat er een moment van bezinning zou zijn, waarin Don Carlo overdenkt wat hij heeft gedaan en beseft dat hij mazzel heeft dat alles zo goed is gegaan of waarin hij zijn excuses maakt.

Met dank aan Uitgeverij Holland voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Niemand houdt Don Carlo tegen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Niemand houdt Don Carlo tegen zijn:

 • Als de mevrouw zijn moeder wil bellen, loopt hij snel weg. Zijn plan om naar zijn vader te gaan lijkt te mislukken. Lees bladzijde 6 ‘Ik volg het…‘ t/m bladzijde 8 ‘…draai me om.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die wegloopt?
 • Carlo reist zwart, hij heeft geen kaartje gehaald. Lees bladzijde 9 ‘Sinds vijf maanden…‘ t/m bladzijde 11 ‘…ik wegduiken. Meteen.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die iets doet wat niet mag?
 • De chauffeur heeft een sluw plan bedacht en hij heeft de spullen van Carlo gestolen. Lees bladzijde 45 ‘Ik zak weer…‘ t/m bladzijde 47 ‘…nog in ook!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand met een sluw plan?
 • Matteo neemt Carlo mee naar huis om hem te helpen en eten te geven. Lees bladzijde 54 ‘Ik zit achter…‘ t/m bladzijde 55 ‘…van de taxichauffeur.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een ander helpt?
 • Carlo krijgt een berichtje van zijn moeder en besluit niet eerlijk te antwoorden. Lees bladzijde 62 ‘Ik word wakker…‘ t/m bladzijde 64 ‘…schrijven. Nog niet.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die niet eerlijk is?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Niemand houdt Don Carlo tegen.

Overige ideeën

 • Schrijfopdracht: Don Carlo heeft tijdens zijn reis een heleboel verschillende vervoersmiddelen gebruikt om bij zijn vader te komen. Bedenk zelf een hoofdstuk waarin hij opnieuw door iemand wordt geholpen en met een ander vervoersmiddel reist.
 • Schrijfopdracht: Don Carlo is tijdens zijn reis niet eerlijk geweest tegen de mensen die hem hebben geholpen. Schrijf aan één van die mensen een brief om, namens Don Carlo, excuus aan te bieden.

Bekijk ook: Zo werkt het! Machines & voertuigen (kerntitel KWB19)

Kerntitels

Ben je nieuwsgierig naar de overige kerntitels van de Kinderboekenweek 2019? Lees dan hier verder.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen