Nikki en de neanderthalers


Het meisje heeft roodbruin haar en een gedrongen, stevig postuur. Maar het meest opvallend aan het kind is dat ze een vacht heeft. Alleen op haar gezicht zit geen haar. Verder is ze helemaal bedekt met een roodbruine vacht.
– Nikki en de neanderthalers –

Het verhaal

Nikki en de neanderthalersHet ijstijdmuseum wordt gesloten. Nikki en opa moeten alle spullen inpakken. Opa is door zijn emoties vergeten dat hij een stagiaire aangenomen had. Eef mag helpen met inpakken. Ook was opa vergeten dat hij beelden van Neanderthalers besteld had. Wat zien die beelden er prachtig uit. Maar wat is dat voor geluid? Welk monster heeft die prachtige neanderthalerbeelden zo in stukken gescheurd?

Het nieuws op tv ‘Er is een bijzonder meisje met vacht gevonden’ trekt Nikki’s aandacht. Voor ze het opa kan vertellen, belt er ook nog een rare man. Zou dat dezelfde man zijn die al aan de deur was geweest? Hij wil morgen langskomen. Wat heeft die vreemde man met opa te bespreken? Zou hij iets weten over de neanderthaler beelden en dat bijzondere meisje?

Recensie

Het verhaal komt wat langzaam op gang, maar neemt je dan helemaal mee in een spannend avontuur. In het begin wordt de situatie geschetst en lees je over de personages in het verhaal. Er is veel achtergrondinformatie nodig wat  het soms wat traag laat voelen. Na ongeveer 6 hoofdstukken krijg je door dat er iets spannends aan het gebeuren is en vanaf dat moment kun je het boek niet meer weg leggen.

Het is een origineel verhaal voor kinderen die van geschiedenis houden, maar geen informatieboeken willen lezen. Ik kijk erg uit naar deel 2 uit de serie. De kinderen in mijn klas waren erg enthousiast na het bezoek van Anne-Margreet Matsuura aan onze klas. Hierover lees je meer in mijn blog: Schrijven met een schrijfster.
schrijven met een schrijfster

Met dank aan Anne-Margreet Matsuura en Uitgeverij Kluitman voor dit exemplaar voor mijn groep 6 (schooljaar 2016-2017).

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Nikki en de neanderthalers

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Nikki en de neanderthalers zijn: 

 • Lees ter introductie van het boek alleen een stuk van hoofdstuk 13 voor Begin op bladzijde 87 ‘Onderweg vertelde…’ en lees voor t/m bladzijde 91 ‘…om Mimi te eten te brengen.. Welke kinderen willen het boek nu wel lezen? Wie niet?
  Een ander stuk wat voorgelezen kan worden ter introductie is bladzijde 134 ‘Er waren bijna geen…‘ t/m bladzijde 135 ‘…trapgat te gooien.‘.
 • Sommige illustraties voegen echt iets toe bij de tekst. Zo ook de illustratie bij het stukje van bladzijde 7 ‘Wat stond daar?…’ t/m bladzijde 10 ‘…opa een tweelingbroer gehad?‘. Welke illustraties in jouw boek passen goed bij de tekst?
 • In dit boek lees je een stukje geschiedenis. Lees bladzijde 13 ‘Even later zaten…’ t/m bladzijde 15 ‘…een kind in.‘ voor. Je krijgt bijzondere informatie over Neanderthalers. Welke dingen over de geschiedenis kom jij te weten in jouw boek?
 • Wat zou jij in Nikki’s schoenen doen? Lees bladzijde 36 ‘Nikki zette de….‘ t/m bladzijde 38 ‘…toen de telefoon ging.‘ voor. Nikki twijfelt of ze haar opa wakker moet maken. Wat zou jij doen?
  Leesvraag: geef ons een situatie uit jouw boek waarbij wij aan kunnen geven wat wij zouden doen.
 • In sommige boeken wordt de omgeving heel levendig geschetst. Lees bladzijde 111 ‘Ze is door…‘ t/m bladzijde 113 ‘…stonken verschrikkelijk.‘ voor. Hoe ziet de omgeving in jouw eruit?

Overige ideeën

 • Als je het boek voorleest in de klas kun je de kinderen na bladzijde 85 zelf het nieuwsbericht laten schrijven. Wat zou jij schijven als jij journalist was?
 • Het boek eindigt met een familiedinner. Lees bladzijde 147 ‘Nikki keek de…‘ t/m ‘…uiteindelijk bleek te zijn.‘ voor. Laat de kinderen dit familiedinner tekenen. Hoe zien de personages eruit?

Andere delen

Schrijfster Anne-Margreet Matsuura is inmiddels klaar met de eerste versie van deel 2 van Nikki en de neanderthalers. Het is nu afwachten tot het boek uit komt!

Vergelijkbare artikelen