Home / AVI-boek / Noot voor noot (AVI-M4)

Noot voor noot (AVI-M4)

‘Altijd stellen de mensen hem dezelfde vraag. ‘Zeg, ben jij niet de zoon van Bach? Van de grote Johan Sebastian Bach?” – Noot voor noot –

Het verhaal

noot voor nootJe leest over Johan Sebastian Bach en zijn leven in Leipzig. De muziek speelt een grote rol in zijn gezin. Zoons Karl en Friedemann kunnen er ook wat van. In Leipzig werkt meneer Bach in de kerk en op school. Karl gaat zelf ook naar de gewone school en de muziekschool. Hij kan ook erg goed spelen.

Als meneer Bach de jongens een keer mee neemt naar zijn orgel mogen Karl en Friedemann ook spelen. Maar het is een heel karwei om wind door het orgel te blazen. Op een dag krijgt de oude meneer Bach post van koning Frederik. Die nodigt hem uit om voor hem te spelen. Zou de oude meneer Bach deze grote reis nog kunnen maken? En mag Karl mee?

Recensie

Wederom een bijzonder boek over het leven van Johan Sebastian Bach. Bach wordt in dit boek vanuit zijn vaderrol beschreven, hierdoor sluit het erg goed aan bij kinderen. Vader geeft verschillende keren uitleg over hoe dingen werken en hoe je muziekstukken schrijft. Ik kan dit boek erg aanraden voor beginnende lezers AVI-M4 of voor kinderen die meer over Bach willen weten.

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | het Spectrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Over deze reeks

De makers van Lang geleden… hebben een aantal AVI-boeken speciaal voor groep 3 en 4 ontworpen. Deze boekjes worden geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf.

Wist je dat er al 9 andere delen op kinderboekenjuf.nl staan?

Ideeën mini leeslessen Noot voor noot

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Noot voor noot zijn:

 • Ga vooraf in gesprek met de kinderen over de titel (laat de kaft nog niet zien). Noot voor noot, waar zal dit boek over gaan?
  Laat daarna de kaft zien. Welke noten hebben ze het nu over? Het gaat over muzieknoten. Kent er iemand in de klas muzieknoten? Speelt er iemand een instrument? Wellicht kunnen de kinderen hier uitleg over geven, anders is het leuk om hier zelf aandacht aan te besteden.
  Speelt muziek in jouw boek ook een rol?
 • Waar speelt jouw boek zich af? Dit boek speelt zich af in Leipzig, in de kerk en in de school naast het huis. Lees bladzijde 9 ‘Leipzig…‘ t/m bladzijde 11 ‘…naast hun huis.‘ voor.
 • In het boek worden moeilijke woorden goed uitgelegd. Lees bladzijde 12 ‘Het orgel in…‘ t/m ‘…zijn vader speelt.‘ voor. Klavier is dus het toetsenbord van het orgel. Welke moeilijke woorden kom je in jouw boek tegen? Hoe kun je weten wat die betekenen?

Overige ideeën

 • Op de eerste bladzijde lees je hoe Karl en Friedemann het liedje Vader Jacob in canon zingen. Ik heb hiervoor ideeën bij elkaar gezet op een Pinterest bord, bekijk dit bord hier.
 • Leer de kinderen zelf noten schrijven. Je kunt hiervoor bladzijde 11 en/of bladzijde 19 t/m 21 voorlezen. Gebruik eventueel dit blad om hiermee aan de slag te gaan: muziek schrijven.
  noot voor noot
 • Zet muziek van Bach op. Gebruik daarvoor eventueel deze afspeellijst op Youtube. Wat vinden de kinderen ervan?
 • Combineer klassieke muziek met tekenen. Zet voldoende kleurpotloden klaar en geef elk kind een wit blad (A4 of A3). De kinderen zijn muisstil en luisteren naar de muziek. Welke tekening hoort bij dit muziekstuk? Eventueel kun je het blad ook in 4 stukken verdelen en de kinderen meerdere tekeningen laten maken. Welke kleuren horen bij welk stuk? En welke vormen? Hard of zacht drukken?

Andere delen

Winactie: 8x kans op 1 boek uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden…

De winactie is afgelopen.

De zomervakantie komt er weer aan. Een periode waarin we heerlijk naar buiten gaan, niet naar school hoeven en hopelijk genieten van het weer. Maar ook een periode waarin het heel belangrijk is om te blijven lezen. Met deze actie hoop ik 8 beginnende lezers gelukkig te kunnen maken met 1 deel uit de serie. Ook hoop ik dat zij hierdoor heerlijk lezen tijdens de zomervakantie. 

In samenwerking met Unieboek Uitgeverij Het Spectrum mag ik 1 exemplaar van elk van de 8 delen weggeven.

Wat kun je winnen?

Je kunt één van de 8 boeken uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden… winnen.

Winactie

Wat moet je doen?

Reageer vóór maandag 31 juli 2017 20.00 uur onderaan deze pagina waarom jij dit boek zou willen winnen. Reacties na 20.00 uur op 31 juli 2017 tellen niet meer mee.
Er zijn 8 boeken die je kunt winnen. Je mag onder elk boek een reactie achter laten. Echter kun je maar 1 boek winnen.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op dinsdagmiddag 1 augustus 2017 rond 12.00 uur bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar wordt onderaan deze pagina vermeld.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg er daarom voor dat het e-mailadres wat je invult bij de reactie klopt. In de e-mail wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

27 berichten

 1. Claudia van Heck

  Wat een ontzettend leuke actie! Ik maak heel graag kans op het boek “Noot voor noot” voor onze lieve Daniek van 6 jaar. Ze gaat na de zomer naar groep 3 maar leest al een tijdje, ze vindt het heerlijk en leest elke dag een kwartier zelf voor het slapengaan. Daarnaast leert ze van haar vader (die in zijn vrije tijd pianist is) piano spelen, ook dat vindt ze heel erg leuk, dus dit boek zou ze zeker te weten helemaal geweldig vinden!! We komen vaak in de bieb, maar boekjes die niet terug hoeven zijn natuurlijk extra leuk 🙂 dus ik doe heel graag mee!

 2. Anita Mulder

  Voor mijn lieve zoon Cedric. Halverwege afgelopen jaar een overstap naar groep 3 gemaakt. Nu mag hij groep 3 nog een keer helemaal doen.
  Voor hem zou ik het boek graag winnen.

 3. Wat een superleuke winactie! Ik zou het super vinden deze te winnen voor mijn dochter van 7 die volgend jaar naar groep 4 gaat. Ze is heel nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar zit en leergierig, dus ik weet zeker dat dit boekje in goede aarde zou vallen! Daarbij heb ik een zoon van 5 waarvan ik zeker weet dat hij dit soort boekjes ook fantastisch zou vinden! Nu kan zuslief hem nog voorlezen en volgend jaar of het jaar erop kan hij hem zelf lezen!

 4. Wat een super leuke winactie!! Volgend schooljaar krijg ik voor het eerst mijn eigen groep (4). Helaas zijn er weinig tot geen boeken aanwezig, dit zou een mooie aanvulling zijn op de collectie 🙂

 5. Petra van de Glind

  Graag het boek van Leo.

 6. Jannemiek Hanszens

  Het boek “Noot voor noot” zou ik graag voor mijn dochter Jara winnen. Ze begint na de zomer in groep 3maar leest al heel behoorlijk. Aangezien Jara ook op pianoles zit is dit boek over Bach haar natuurlijk op het lijf geschreven. Hopelijk mogen wij dit boek binnenkort een plekje in de kast geven.

 7. Dit zijn super leuke boeken. Onze kinderen kunnen via school meedoen aan het boeken spaarplan. Onze zoon Jordi heeft zelf de keuze gemaakt voor een boek van Arend van Dam en was enthousiast toen ik vertelde dat er nog meer zijn. We doen graag mee met deze actie en noot voor noot hebben we nog niet.

 8. Wat een leuk boek! Ik denk dat onze lezende 5-jarige daar heel blij mee zou zijn!

 9. Wat een super actie! Ik werk zelf in het speciaal basisonderwijs en het niveau loopt nogal uiteen. Wat zou dit boek welkom zijn in onze klas! Nu heel hard duimen!

 10. Maaike vister

  Super leuke actie!!
  Ik zou het heel leuk vinden om het boek de schat van Klaas kompaan te winnen voor mijn zoon die na de zomervakantie naar groep 5 gaat, maar ik denk dat zijn zusje die naar groep 4 gaat het ook zeker leuk gaat vinden!

 11. Hilde Maahury

  Noot voor noot lijkt mij een leuk verhaal om voor te lezen in mijn nieuwe stage klas!

 12. Sinds een maand ben ik leesconsulent en ik zou het geweldig fijn vinden om een van deze boeken te winnen. Als leesconsulent doe ik o.a. boekpromo’s en wat zou dat leuk zijn als ik dat over een van deze boeken zou kunnen doen!

 13. Willeke Visser

  Ik ben fan van Arend van Dam en de kinderen in mijn groep drie ook! Zij smullen van deze boeken! Ik vind de serie Zelf lezen uniek geschreven, zo knap hoe hij geschiedenis dicht bij de kinderen weet te krijgen en dan ook nog op dit leesniveau! Leuk en leerzaam!

 14. Ziet er leuk uit,mijn zoontje wordt hier vast blij van

 15. Wat een super actie! Ik heb steeds vaker nt2 kinderen in de bovenbouw. Het zou heel fijn zijn als zij ook boeken kunnen lezen die hun interesse wekken.
  Op hoop van zegen….

 16. Karina Stienstra

  Voor onze dochters van 7 en 6 jaar. De oudste is slaaptijd een echte boekenworm en gaat naar groep 5. Onze jongste is een boekenworm in wording ♡ Zij start na de zomer in groep 3! Ik doe graag mee namens boekenworm 1 en 2! ?

 17. Gerda Goossens

  Ik ben een zorgjuf, voor leerlingen met leerproblemen, op een school in België. Ik ben ook boekenjuf, ik doe aan “Boekpromotie”(boeken voorstellen, voorlezen, promoten,…) in het tweede, het derde en het vierde leerjaar. Voor de zomervakantie organiseer ik elk jaar de “Zomer-lees-dip-wedstrijd” op onze school, om de leesachterstand tijdens de vakantie te vermijden! Ik zou heel graag dit boek winnen, zodat ik het kan promoten op onze school!

 18. Mariëlle Westhoeve

  Wat een fantastisch boek voor mijn groep 4 vol leergierige kinderen met interesse in geschiedenis en muziek. Het boek kan ik inzetten op verschillende vakgebieden en gelijk het leesplezier bevorderen! Een mooie aanvulling voor de klassenbieb! ???

 19. Mieke vd Biggelaar

  Weer zo’n leuke winactie! Ik waag graag een kansje om dit boek te winnen, want ik vind deze serie heel waardevol in de klas. Een kind is dan bezig met lezen over een onderwerp dat past bij onze thema’s van VAL junior.

 20. Judy Goedhart

  Dit zou een perfect boek zijn voor onze nieuwe bibliotheek op onze nieuwe samenwerkingsschool De Evenaar in Oss. Een speerpunt van onze school wordt cultuur, daar past dit boek super goed bij!

 21. Het boek ‘Nooit voor noot’ komt heel goed van pas tijdens mijn muzieklessen. Ik ben docent muziek op diverse basisscholen in de gemeente Hardenberg. Mijn ervaring is dat de meeste kinderen niet weten wat een componist is. Ook klassieke muziek kunnen ze moeilijk plaatsen. ‘Dat is muziek voor deftige mensen’, kreeg ik soms te horen. Mijn doel is om klassieke muziek toegankelijker te maken voor jonge kinderen. Dit boek kan daarbij helpen!

 22. Natuurlijk doe ik heel graag mee aan deze actie! Vanaf aankomend schooljaar gaan we thematisch werken met de hele school tijdens de middagen en dit boek is natuurlijk het perfecte boek om te lezen tijdens een thema over muziek!

 23. Kelly Meijers

  Leuk voor mijn groep 3, vooral voor de sterkere lezers die ik krijg! Deze boeken zijn erg in trek. Ook leuk voor onze nieuwe bibliotheek in school. Erg goede boeken om de leesbevordering te stimuleren, maar vooral ook het plezier in lezen!

 24. Superboeken van Arend van Dam!
  We komen graag voor een van deze delen in aanmerking. Zowel voor onze dochter als voor de kinderen in mijn klas.

 25. Alette Wintermans

  Wat een supergoede actie! Dit zijn zulke leuke boeken! De kinderen uit mijn groep smullen can nieuwe weetjes, en wat is het nu lekker om deze ‘zelf ‘ te ontdekken… En dan ook nog van die goede lestips erbij…ik ga heel hard duimen voor onze groep 2/3 én voor mijzelf!

 26. Marrit Heijmans

  Super leuk om leerlingen te laten lezen in groep 3/4 volgend jaar ! Ik ben nog steeds op zoek naar leuke boeken !

 27. Wow is zie, naast het voorlezen van dit boek, talloe leuke ideeën voor bijpassende muzieklessen aan mijn nieuwe groep 4!!