Noot voor noot (AVI-M4)

‘Altijd stellen de mensen hem dezelfde vraag. ‘Zeg, ben jij niet de zoon van Bach? Van de grote Johan Sebastian Bach?” – Noot voor noot –

Het verhaal

noot voor nootJe leest over Johan Sebastian Bach en zijn leven in Leipzig. De muziek speelt een grote rol in zijn gezin. Zoons Karl en Friedemann kunnen er ook wat van. In Leipzig werkt meneer Bach in de kerk en op school. Karl gaat zelf ook naar de gewone school en de muziekschool. Hij kan ook erg goed spelen.

Als meneer Bach de jongens een keer mee neemt naar zijn orgel mogen Karl en Friedemann ook spelen. Maar het is een heel karwei om wind door het orgel te blazen. Op een dag krijgt de oude meneer Bach post van koning Frederik. Die nodigt hem uit om voor hem te spelen. Zou de oude meneer Bach deze grote reis nog kunnen maken? En mag Karl mee?

Recensie

Wederom een bijzonder boek over het leven van Johan Sebastian Bach. Bach wordt in dit boek vanuit zijn vaderrol beschreven, hierdoor sluit het erg goed aan bij kinderen. Vader geeft verschillende keren uitleg over hoe dingen werken en hoe je muziekstukken schrijft. Ik kan dit boek erg aanraden voor beginnende lezers AVI-M4 of voor kinderen die meer over Bach willen weten.

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | het Spectrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Over deze reeks

De makers van Lang geleden… hebben een aantal AVI-boeken speciaal voor groep 3 en 4 ontworpen. Deze boekjes worden geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf.

Wist je dat er al 9 andere delen op kinderboekenjuf.nl staan?

Ideeën mini leeslessen Noot voor noot

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Noot voor noot zijn:

 • Ga vooraf in gesprek met de kinderen over de titel (laat de kaft nog niet zien). Noot voor noot, waar zal dit boek over gaan?
  Laat daarna de kaft zien. Welke noten hebben ze het nu over? Het gaat over muzieknoten. Kent er iemand in de klas muzieknoten? Speelt er iemand een instrument? Wellicht kunnen de kinderen hier uitleg over geven, anders is het leuk om hier zelf aandacht aan te besteden.
  Speelt muziek in jouw boek ook een rol?
 • Waar speelt jouw boek zich af? Dit boek speelt zich af in Leipzig, in de kerk en in de school naast het huis. Lees bladzijde 9 ‘Leipzig…‘ t/m bladzijde 11 ‘…naast hun huis.‘ voor.
 • In het boek worden moeilijke woorden goed uitgelegd. Lees bladzijde 12 ‘Het orgel in…‘ t/m ‘…zijn vader speelt.‘ voor. Klavier is dus het toetsenbord van het orgel. Welke moeilijke woorden kom je in jouw boek tegen? Hoe kun je weten wat die betekenen?

Overige ideeën

 • Op de eerste bladzijde lees je hoe Karl en Friedemann het liedje Vader Jacob in canon zingen. Ik heb hiervoor ideeën bij elkaar gezet op een Pinterest bord, bekijk dit bord hier.
 • Leer de kinderen zelf noten schrijven. Je kunt hiervoor bladzijde 11 en/of bladzijde 19 t/m 21 voorlezen. Gebruik eventueel dit blad om hiermee aan de slag te gaan: muziek schrijven.
  noot voor noot
 • Zet muziek van Bach op. Gebruik daarvoor eventueel deze afspeellijst op Youtube. Wat vinden de kinderen ervan?
 • Combineer klassieke muziek met tekenen. Zet voldoende kleurpotloden klaar en geef elk kind een wit blad (A4 of A3). De kinderen zijn muisstil en luisteren naar de muziek. Welke tekening hoort bij dit muziekstuk? Eventueel kun je het blad ook in 4 stukken verdelen en de kinderen meerdere tekeningen laten maken. Welke kleuren horen bij welk stuk? En welke vormen? Hard of zacht drukken?

Andere delen

Winactie: 8x kans op 1 boek uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden…

De winactie is afgelopen.

De zomervakantie komt er weer aan. Een periode waarin we heerlijk naar buiten gaan, niet naar school hoeven en hopelijk genieten van het weer. Maar ook een periode waarin het heel belangrijk is om te blijven lezen. Met deze actie hoop ik 8 beginnende lezers gelukkig te kunnen maken met 1 deel uit de serie. Ook hoop ik dat zij hierdoor heerlijk lezen tijdens de zomervakantie. 

In samenwerking met Unieboek Uitgeverij Het Spectrum mag ik 1 exemplaar van elk van de 8 delen weggeven.

Wat kun je winnen?

Je kunt één van de 8 boeken uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden… winnen.

Winactie

Wat moet je doen?

Reageer vóór maandag 31 juli 2017 20.00 uur onderaan deze pagina waarom jij dit boek zou willen winnen. Reacties na 20.00 uur op 31 juli 2017 tellen niet meer mee.
Er zijn 8 boeken die je kunt winnen. Je mag onder elk boek een reactie achter laten. Echter kun je maar 1 boek winnen.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op dinsdagmiddag 1 augustus 2017 rond 12.00 uur bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar wordt onderaan deze pagina vermeld.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg er daarom voor dat het e-mailadres wat je invult bij de reactie klopt. In de e-mail wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

Vergelijkbare artikelen