[DOOR MICHELLE] ‘Ik zweer je dat ik het geheim over Olivers afkomst uit die schurk zal krijgen,’ buldert hij. ‘Sst…..’ sist Nancy.
‘Ik zal u helpen. Maar eerst moet u me beloven dat u mij niet zult verraden.’
– Oliver Twist –
Het verhaal
Het boek begint op de 9e verjaardag van Oliver. Hij zit in het kolenhok van het weeshuis en iedereen vindt dat hij stinkt. Dan komt meneer Bumble van de kerk en moet hij helemaal schoon geschrobd worden. Hij is te groot geworden voor het weeshuis en moet naar het werkhuis om een vak te leren. Als hij op een dag om een tweede bordje pap durft te vragen, wil de kerk van hem af. Meneer Sowerberry neemt hem in dienst als doodskistenmaker. Hij heeft zulke droevige ogen dat zelfs de hardste harten week worden als ze de begrafenisstoet zien. Maar na een ruzie met Noah besluit hij te vluchten naar Londen. Zal hij Londen bereiken en daar gelukkig worden?
Recensie
Het zielige verhaal van Oliver Twist stamt uit 1838. In het boek merk je dit door het onderwerp kinderarbeid en de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. De taal is goed aangepast aan de huidige tijd en begrijpelijk geschreven voor kinderen. Ook staan er mooie gekleurde illustraties bij. Door de dialogen kun je dit verhaal heel spannend voorlezen, zoals ‘‘Een dief! Grijp hem!’ ‘en ‘’Niet hier’, fluistert de jonge vrouw.’ Er staan moeilijke woorden in, maar die worden door de context snel duidelijk. Soms snapt Oliver zelf ook woorden niet, zoals de kip = de politie.
Oliver Twist is geschikt om zelf te lezen in groep 5 en 6 (AVI-M5). Mijn dochter van 8 vond het een leuk boek om voorgelezen te krijgen voordat ze ging slapen.
Best Books Forever
Uitgeverij Maretak heeft zes klassiekers uit de wereldliteratuur opnieuw uitgebracht. Het idee is dat de boeken niet verloren gaan. Veel mensen hebben deze verhalen al gelezen, zoals misschien wel jouw opa en oma. De boeken zijn herschreven, verkort en op AVI-niveau uitgebracht. Kortom: geschikt voor kinderen van deze tijd!
Met dank aan Uitgeverij Maretak voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Zelf dit boek aanschaffen?
Ideeën mini leeslessen Oliver Twist
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Oliver Twist zijn:
- Lees bladzijde 5 voor vanaf het begin. ‘‘Schuif eens op, Twist. Je stinkt naar rotte vis.’’ Sommige schrijvers kunnen een geur zo goed omschrijven dat je het haast kunt ruiken.
Leesopdracht: Komt dit in jouw boek ook voor? Wil je dit stukje voorlezen (zodat wij het ook kunnen ruiken)? - Lees vanaf ‘Het is een gunstige tijd voor de zaken van meneer Sowerberry. Mazelen teisteren de stad en veel mensen gaan dood.’ bladzijde 19 voor. Hoe zou het komen dat in dit boek veel mensen dood gaan?Leesopdracht: Zijn de mensen in jouw boek ziek of gezond? Hoe weet je dit?
- Lees bladzijde 29 ‘Boven een vuur hangt een pan waarin een rij worstjes spettert.’ t/m bladzijde 30 ‘…gefluisterd.’ voor. Ik krijg al honger als ik dit stukje lees, na al die verhalen waarin Oliver alleen pap en restjes krijgt.
Leesopdracht: Wat eten de mensen in jouw boek? Krijg je hier trek van of juist niet? - Lees bladzijde 34 ‘Oliver wil de oude man graag blij maken.’ t/m bladzijde 36 ‘…Pak hem!‘ voor. Oliver ontdekt dat leerlingen van Fagin geen zakdoeken en geldbeurzen maken, maar ze stelen. Dit is een grote teleurstelling voor hem. Wat zou Oliver nu gaan doen denken jullie?
Leesopdracht: Bedenk waar je boek vandaag over zal gaan en schrijf het op. Als we stoppen met lezen, gaan we kijken of je voorspelling klopt. - Lees bladzijde 61 ‘Een jonge vrouw…‘ t/m ‘…hier komen?‘ voor. In dit boek rijden ze in een rijtuig.
Leesopdracht: Welke vervoersmiddelen komen in jouw boek voor?
Overige ideeën
- Als je op deze link klikt kom je bij een les over kinderarbeid. Kinderarbeid was vroeger in Nederland heel normaal. Wil je zorgen dat kinderen weten hoe er een eind aan kwam en waarom er in ontwikkelingslanden nog steeds kinderarbeid bestaat, geef dan deze les. De aflevering die Het Klokhuis maakte over kinderarbeid kan je gebruiken als introductie op dit onderwerp.
- Stelopdracht: Omschrijf je lievelingseten in woorden. Zou je lezers het water in de mond lopen?