Olle en de Boekenvloek

‘Olle deinsde achteruit en hapte naar adem. Zijn ogen prikten van het felle licht.
Met zijn rechterhand zocht hij naar Bibi. ‘Nootjes!’ riep hij.
Zure braak steeg omhoog uit zijn maag. Hij hield zijn vuist voor zijn mond.’

Olle en de Boekenvloek –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Olle en de Boekenvloek

In het dorp waar Olle woont gebeuren rare dingen. Er verdwijnen kinderen. Eerst klasgenootje Aurora, dan hoekbuurmeisje Puck. Worden ze ontvoerd? Door wie dan? Hoe kan het dat er geen sporen zijn die helpen om de daders te vinden?

Als Olle, Bibi en Rifka op een dag naar de bieb gaan verdwijnt Rifka ook nog eens! Buil, die enge bibliothecaris, pakt het boek waar Rifka net nog in aan het lezen op en stopt het in zijn la. Zou hij er iets mee te maken hebben?

Als die nacht Olle’s zusje Jet ook nog eens verdwijnt, besluiten Olle en Bibi dat ze zelf op onderzoek uit moeten. Te beginnen bij de bibliotheek, want Buil heeft er vast en zeker iets mee te maken! Komen Olle en Bibi erachter wat er met de verdwenen kinderen gebeurd is? Zal het Olle en Bibi lukken om Jet en de anderen terug te halen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier de boektrailer:

Recensie

Dit is het tweede boek van Brenda Heijnis en ook het tweede boek wat ik van deze schrijfster mocht lezen. Haar eerste boek Waar de wind waait is een poëziebundel. Olle en de Boekenvloek is juist een spannend leesboek waardoor je als kind wel 2 x nadenkt over wat je volgende boek wordt…

Door Brenda werd ik uitgenodigd voor de boekpresentatie. Die ging helaas niet door vanwege het goede nieuws dat Brenda zwanger is. Gelukkig kon ik wel nog genieten van dit spannende boek. Al gauw in het begin vraag je je af wat er toch zou zijn waardoor die kinderen verdwijnen. De titel verklapt het natuurlijk al, het heeft iets met een Boekenvloek te maken, maar wat dan?

De kinderen verdwijnen in boeken, waardoor Brenda eigenlijk niet 1 maar wel 4 boeken geschreven heeft. Ze heeft namelijk ook de verhaallijnen bedacht van de boeken waarin de kinderen verdwijnen. Het is bijzonder hoe goed dit in elkaar steekt en het is dan ook bijna jammer dat je die andere boeken niet echt kunt lezen.

Ik kan dit boek aanraden voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen of om aan voor te lezen.

Met dank aan Brenda Heijnis en Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder.

Ideeën mini leeslessen Olle en de Boekenvloek

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Olle en de Boekenvloek zijn: 

 • Wil je het boek introduceren? Lees bladzijde 5 voor. Wil je de kinderen nog iets meer voorlezen om ze geïnteresseerd te krijgen? Lees dan t/m bladzijde 13 voor.
 • Heb jij advies voor Olle? Lees bladzijde 7 ‘In drie happen…‘ t/m bladzijde 9 ‘…liet hij het maar zo.‘ voor. Wat zou Olle het beste kunnen doen?
  Leesvraag: Lees ons een dilemma uit jouw boek voor zodat wij jouw personage advies kunnen geven.
 • Het boek heeft een goed einde. Lees bladzijde 180 ‘Waar moeten…‘ t/m bladzijde 184 ‘…onder zijn voeten.‘ voor.
  Leesvraag: Heeft jouw boek ook een goed einde?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Olle en de Boekenvloek.

Overige ideeën

 • Olle en Bibi moeten in verschillende boeken kruipen zodat ze de andere kinderen kunnen redden. Lukt het jouw klas om de Boekenvloek in jullie klas ongedaan te maken?
  Download Boekenvloek in de klas hier: Boekenvloek in de klas.
  Olle en de Boekenvloek
 • Heb jij nog jojo’s liggen? Of de kinderen? Lees bladzijde 6 ‘Het begon…‘ t/m ‘…nooit zonder jojo.‘ voor. Welke trucs kunnen jullie met een jojo uitvoeren? Bekijk hier verschillende trucs met jojo’s.
 • Stelopdracht: Sluit jezelf op in een boek naar keuze. Schrijf nu het verhaal met jou erin. Wat gebeurt er en wat doe jij?
  Olle en de Boekenvloek

Lees ook: Waar de wind waait

Vergelijkbare artikelen