Oma Knetter – Feesten en Beesten

[DOOR BIANCA] ‘Deze keer leek alles op het dorpsfeest stokstijf stil te staan,
behalve een supersnelle luidkeels brullende en woedende mevrouw Laha-Ha.
Ze rende als een razende heen en weer over de dorpsweide…
– Oma Knetter – Feesten & Beesten –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Oma Knetter - Feesten & BeestenJet is in het tweede deel nog steeds een meisje van 7 ¾ jaar oud en heeft een oma die oma Knetter heet.

In dit deel beleeft Jet weer doldwaze avonturen met oma Knetter. Dit keer zijn ze op een dorpsfeest. De vader en moeder van Jet staan zelf bij een kraampje en kunnen niet op Jet letten.

Ze hebben oma Knetter gevraagd dit te doen. Alleen is het wel zo slim om oma Knetter hier voor te vragen? Mevrouw Laha-Ha is namelijk jurylid en niet de grootste vriendin van oma Knetter. Hoe zal dit aflopen? Past oma Knetter op de kinderen of de kinderen op oma?

Bekijk ook: Oma Knetter Oud & Stout

Recensie

Net als deel één kun je Oma Knetter – Feesten & Beesten niet over het hoofd zien. De voorkant is knal geel met neon roze en de achterkant neon roze. Ook de binnenkant is neon roze en in elke tekening in het boek komt in ieder geval neon roze voor. Er zitten veel tekeningen in met zwart, neon roze en grijs. Wanneer je van felle kleuren houdt en veel tekeningen in een boek dan zal dit boek je zeker aanspreken.

De tekst leest heel gemakkelijk weg. De letters zijn groot en sommige woorden zijn nog groter of dikker gedrukt, op een andere manier weergegeven of dikgedrukt. Sommige zinnen zijn best lang, wat het voor moeilijke lezers misschien lastig maakt.

Het boek wordt geschreven vanuit Jet het meisje van 7 ¾  jaar oud en heeft zeven hoofdstukken en begint net als deel één met Alles over mij. Hierdoor hoef je ook niet deel één gelezen te hebben voordat je dit deel leest.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Het verhaal van Kevin, een pony als geen andere.

Ideeën mini leeslessen Oma Knetter – Feesten & Beesten

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Oma Knetter – Feesten & Beesten zijn: 

 • Oma Knetter en mevrouw Laha-Ha zijn totaal verschillend. Lees bladzijde 24 ‘Juf Fliers zegt…’ t/m bladzijde 25 ‘…geleerd bij rekenen).’ voor.
  Leesvraag: Komen in jouw boek personen voor die totaal verschillend zijn?
 • Op bladzijde 58 staat de planning van de dag. Laat de planning op bladzijde 58 zien en lees bladzijde 59 ‘Toen iedereen eindelijk…’ t/m bladzijde 59 ‘…dingen wel begrepen.’  voor.
  Leesvraag: Moeten ze zich in jouw boek ook aan een planning houden?
 • Bij één van de majorettes ging iets fout, maar ze ging gewoon door met haar optreden. Lees bladzijde 94 ‘Dus namen we…’ t/m bladzijde 97 ‘…boom blijft hangen.’ voor.
  Leesvraag: Gaat er in jouw boek ook iets fout en gaan ze dan ook door alsof er niets gebeurd is?
 • Mevrouw Laha-Ha is heel erg boos op oma Knetter. Lees bladzijde 116 ‘Na een tijdje…’ t/m bladzijde 121 ‘…leek te ontploffen.’ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek ook een stukje voor dat iemand heel boos is? Lees dat zo stukje zo voor dat wij dat kunnen horen.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Oma Knetter – Feesten & Beesten.

Bekijk ook: Echte duiven vangen boeven

Overige ideeën

 • Venn diagram maken: Jet heeft van oma Knetter en mevrouw Laha- Ha een Venn diagram gemaakt. Laat bladzijde 24 en 25 zien. Maak zelf een Venn diagram van twee personen, twee voorwerpen of twee dieren en beschrijf de verschillen en de overeenkomsten.
 • Wedstrijd bedenken: Lees bladzijde 31 ‘Het is zo’n…’ t/m bladzijde 33 ‘…als een Berend.’ Op het feest worden verschillende wedstrijden gehouden. Bedenk je eigen wedstrijd voor jouw groep. Het beste idee voeren we uit in de klas.

Bekijk ook: Echte duiven verslinden gevaar

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen