Oma Knetter Oud & Stout

[DOOR BIANCA] ‘Er waren zoveel dingen die niet meer mochten dat je er kriebels van in je buik kreeg.
Wie weet wat er zou gebeuren als je per ongeluk zo’n regel zou overtreden…

– Oma Knetter Oud & Stout –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Oma Knetter Oud & StoutJet is een meisje van 7 ¾ jaar oud en heeft een oma die Oma Knetter heet. Als je bij Oma Knetter bent, weet je zeker dat je altijd avonturen beleeft. Wanneer er in het park een nieuwe parkwachter komt vinden ze het niet meer leuk in het park. Kan Oma Knetter daar weer verandering in brengen, zodat het park wel weer leuk wordt? En wat gebeurt er allemaal wanneer Oma Knetter mee op schoolreis gaat naar het saaie historische museum? Blijft alles heel en mogen ze nog weer komen?

Recensie

Het boek Oma Knetter Oud & Stout kun je niet over het hoofd zien. De voorkant is neon roze en de achterkant neon groen. Ook de binnenkant is neon groen. Er zitten veel tekeningen in met zwart, neon roze en grijs. Wanneer je van felle kleuren houdt en veel tekeningen in een boek dan zal dit boek je zeker aanspreken. De tekst leest heel gemakkelijk weg. De letters zijn groot en sommige woorden zijn nog groter of dikker gedrukt of ‘wiebelig’. Zelf vond ik dit onrustig, maar ik kan me voorstellen dat heel veel kinderen dit wel heel fijn vinden.

Het boek wordt geschreven vanuit Jet het meisje van 7 ¾  jaar oud en bestaat uit drie delen: ‘Wat je moet weten‘, ‘In het park’ en ‘Oma Knetter helpt een handje‘.

Miranda, een meisje bij Jet uit de klas, moet altijd Jet hebben en bedenkt allerlei bijnamen voor haar. Jet vindt dit niet leuk, aan het eind wordt Jet het volgende duidelijk:

’Miranda zal altijd superstomme bijnamen voor me blijven verzinnen, wat ik ook doe.
Dus daar kan ik me echt nier meer druk om maken. Nou ja, niet heel erg in ieder geval.’

Graag had ik gezien dat dit nog op een andere manier opgelost zou worden.

Wanneer je houdt van de streken van Oma Knetter dan kan je vast niet wachten tot het volgende boek over Oma Knetter uitkomt.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Oma Knetter Oud & Stout

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Oma Knetter Oud & Stout zijn: 

 • Jet stelt haar familie aan ons voor. Lees bladzijde 13 ‘Hier woon ik met…’ t/m bladzijde 16 ‘…superlang niet meer gezien.’
  Leesvraag: Wat weet jij over de familie van jouw hoofdpersoon?
 • Eén van Jet haar oma’s heet Oma Knetter. Lees bladzijde 22 ‘En dan heb ik…’ t/m bladzijde 23 ‘…wat dat eigenlijk betekent.’
  Leesvraag: Heeft er in jouw boek ook iemand een bijnaam?
 • Jet en Jonas moeten goed opletten of de parkwachter er niet aankomt, daar worden ze een beetje zenuwachtig van. Lees bladzijde 61 ‘Oma Knetter wil juist…’ t/m bladzijde 67 ‘…uit te halen op haar leeftijd.’
  Leesvraag: Worden er in jouw boek ook regels overtreden? En als dat gebeurt hoe voelen ze zich daarbij?
 • In het museum is een hele boze man. Lees bladzijde 104 ‘De rondleiding door…’ t/m bladzijde 105 ‘…als de bezoekers steeds in slaap vielen.’ Welke emotie hoort hierbij?
  Leesvraag: Kies een stukje uit je boek om voor te lezen, let goed op de intonatie. De andere kinderen raden welke emotie hierbij hoort.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Oma Knetter Oud & Stout.

Overige ideeën

 • De kinderen krijgen de opdracht om een tekening te maken van een ouderwetse feestmaaltijd. Lees bladzijde 124 t/m 126 voor en geef daarna de kinderen ook de opdracht om een tekening te maken van een ouderwetse feestmaaltijd.
 • Eén van de bijnamen die Jet kreeg, was Jet Kwaakkikker. Bedenk voor je klasgenoten leuke bijnamen.

Andere delen

Oma Knetter Feesten & Beesten zal op 12 juni 2019 verschijnen.

Vergelijkbare artikelen