Home / Familie / De kleine engel die geluk bracht

De kleine engel die geluk bracht

Toen het meisje en haar moeder weer weg liepen, rolde er een traan over zijn wang. Geen verdrietige traan, maar een traan van geluk.’
– De kleine engel die geluk bracht –

Het verhaal

De kleine engel die geluk brachtDe kleine Roos heeft een kerststukje op school gemaakt. Ze is onderweg naar huis en ziet die aardige meneer die altijd naar haar zwaait de sneeuw voor zijn huis opruimen. Hij kijkt altijd zo verdrietig en dat brengt Roos op een idee. Ze geeft haar kerststukje aan de man.

Thuis komt Roos zonder kerststukje aan. Ze vertelt het verhaal aan haar moeder en die heeft er alle begrip voor. Roos laat het idee niet rusten en vraagt haar moeder of de oude man thee mag komen drinken. Zou haar moeder dit ook een goed idee vinden? En wil de oude man dat wel?

Recensie

Marianne Busser & Ron Schröder weten in dit prentenboek de kerstgedachte helemaal tot leven te brengen. De kleine Roos maakt een klein gebaar en achteraf blijkt hoe gelukkig zij Bram Mulder daarmee maakt. De prachtige illustraties van Mark Janssen springen van de bladzijden af. Overal is iets te zien en alle details kloppen. Zelf heb ik helemaal fan van de illustratie midden in het boek waar Roos en haar moeder de oude man vragen of hij Kerstmis bij hen wilt komen vieren.

Het boek is een prentenboek, maar voor kleuters bevat het prentenboek wellicht veel tekst. Het boek is ook zeer geschikt voor groep 3 t/m 6/7/8 (afhankelijk van jouw groep) om voor te lezen en samen over in gesprek te gaan. Zelf ga ik dit boek deze week voorlezen in mijn groep 6/7. Wie zouden zij een beetje geluk kunnen brengen?

Met dank aan De leukste kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Mini leeslessen De kleine engel die geluk bracht

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken.

Het boek is een prentenboek, maar voor kleuters bevat het prentenboek wellicht veel tekst. De kleine engel die geluk bracht is ook zeer geschikt voor groep 3 t/m 6/7/8 (afhankelijk van jouw groep) om voor te lezen en samen over in gesprek te gaan. Daarvoor heb ik enkele vragen bij elkaar gezet welke in alle groepen te gebruiken zijn:

Voorafgaand aan het lezen:

 • Welk geluk zal de kleine engel brengen?
 • Hoe breng je geluk?

Tijdens het lezen:

 • Aan wie zou jij jouw kerststukje geven? (Leuk om ook kerststukjes te maken en die daadwerkelijk te laten bezorgen.)
 • Bram Mulder begint met het vertellen van een verhaal. Waarover zal dit verhaal gaan?

Achteraf:

 • Hoe vieren jullie kerstmis? En met wie?
 • Hoe ga je om met het praten met vreemden op straat?

De kleine engel die geluk bracht

Zelf geluk brengen?

Een klein gebaar van Roos verandert het leven van Bram Mulder. In deze mooie tijd kun je zelf ook iets doen voor anderen. Ik wil je hier enkele suggesties geven:

 • Veel ouderen brengen de kerstdagen alleen door. Maak samen met de kinderen kerstkaartjes en stuur deze op naar het ouderenfonds.
 • Verschillende mensen zitten onterecht vast. Doe mee aan de schrijfmarathon van Amnesty International en schrijf deze mensen een brief.
 • Op school doen wij mee met de kerstkaartactie van Omroep Gelderland: Gelderland helpt. Maandag 18 december 2017 om 11.10 uur hoor je mijn groep live in de radiouitzending. De kerstkaarten die de kinderen gemaakt hebben worden op woensdag 20 december om 11.10 uur live in de radiouitzending uitgedeeld.

De kleine engel die geluk bracht

Overige lesideeën bij De kleine engel die geluk bracht

Uiteraard kun je ook aan de hand van dit prentenboek aan de slag in de klas:

 • Maak zelf een kerststuk met de kinderen. Laat de kinderen hiervoor een vaas/pot/bak meenemen. Zorg zelf voor allerlei soorten groen, kerstversiering en oase.
 • Bram Mulder begint met het vertellen van een verhaal. Waarover zal dit verhaal gaan? Laat de kinderen zelf zijn verhaal schrijven. Of laat de kinderen hun eigen verhaal schrijven nadat zij zelf iets voor een ander gedaan hebben. Hoe ging het met die persoon voordat zij in het leven van die persoon kwamen?
 • Op Pinterest verzamelde ik allerlei leuke kerstcreaties die je met de kinderen kunt maken. Voor wie maken de kinderen hun creatie?