Het grote muziekboek van Lotta

[DOOR MARIE-JOSE] ‘Een lekker dik en muzikaal boek mét cd en downloadcode vol liedjes,
miniverhaaltjes, knutseltips en zoekopdrachtjes.
Voor muzikale kuikentjes vanaf 4 jaar’.
– Het grote muziekboek van Lotta –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Het verhaal

Cover Het grote muziekboek van Lotta

In elk van de vier hoofdstukken; vrienden, feest, elke dag en natuur vind je verhaaltjes, liedjes, knutselopdrachten en zoekopdrachten gerelateerd aan het thema van het hoofdstuk. De verhalen gaan over Lotta de kip en haar vriendjes waar ze allerlei avonturen mee beleeft.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar of de trailer hieronder:

Recensie

Dit boek is een must have voor elke kleuterklas! Liedjes over vriendschap, de natuur en elke dag en ook voor belangrijke jaarfeesten als verjaardag, Carnaval en Kerst. Tom de Wulf heeft de liedjes mooi op muziek gezet! De ene keer is het een gevoelig liedje en de andere keer uitbundig. Dat is goed weergegeven en daardoor kun je het met de kinderen ook hebben over emoties in muziek.

De knutselopdrachten kunnen in elke kleuterklas uitgevoerd worden. Mooi is dat de kinderen muziekinstrumenten kunnen maken om zelf te kunnen oefenen en experimenteren met maat, ritme en tempo. De leuke zoekopdrachten trainen zelfs af en toe rekenvaardigheden. De zoek- en telopdrachten bij het griezelfeest bijvoorbeeld zijn uitdagend en mooi vormgegeven.

Waar ik naar gezocht heb is de beschrijving bij de liedjes. Hoe kun je ze uitbeelden met de kinderen? Van sommige liedjes weet ik het nog van vroeger maar van de nieuwe liedjes mis ik de beschrijving. Het is dus aan elke leerkracht om daar zelf iets op te verzinnen! Het is fijn dat er een downloadcode bijgeleverd wordt voor de liedjes want een cd-speler heeft niet meer iedereen in bezit.

Met dank aan uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Aanvullende activiteiten bij het boek:

Vrienden:

 • Bij het liedje verstoppertje kun je ook ik zie, ik zie spelen met de kinderen.
 • Bij het liedje over pesten zou je met de kinderen na kunnen denken welke spelletjes je niet alleen kunt doen.
 • Maak samen een lijst met spelletjes die leuk zijn om te doen. Je kunt daarna een ranglijst maken. Wie vindt welk spelletje het allerleukst?
 • Bij het liedje van de piraten is het leuk om ooglapjes te maken en bonte zakdoeken te knopen tot piratenmutsen.
 • Als de kinderen de doolhof leuk vinden kun je via deze afbeeldingen nog veel meer doolhoven downloaden.
 • Het lieve knuffelliedje vraagt erom om een ‘liefste knuffel dag’ te houden. Laat alle kinderen hun liefste knuffel meebrengen. Natuurlijk mag de knuffel de hele dag het kind gezelschap houden en luisteren naar de liedjes en verhaaltjes uit het boek.

Feest

 • Bij het liedje hiep hiep hoera, komen alle vriendjes op bezoek. Hoeveel vriendjes kun je tellen? In hoeveel stukken moet Lotta de taart verdelen?
 • De schaduw van de zeppelin zoeken lijkt op een schaduwspelletje voor buiten. Als de zon schijnt kunnen twee kinderen samen met stoepkrijt hun schaduw tekenen op de stoep. Daarna natuurlijk mooi opvullen!
 • Het liedje feest gaat over dat iedereen anders is. Kijk eens met de kinderen naar overeenkomsten en verschillen bij elkaar.

Elke dag

 • Bij het liedje wassen gaat het om de volgorde waarin je jezelf wast. Laat de kinderen een pop wassen in precies dezelfde volgorde.
 • Bij het liedje opruimen kun je nog allerlei andere versjes verzinnen over spullen die opgeruimd moeten worden.
 • Wat hoort bij elkaar als je aan het opruimen bent? Op kiddikleurprenten.be kun je vele oefeningen vinden. Je kunt ook echte voorwerpen bij plaatjes laten zoeken. Voorbeeld: Bij twee ogen past een zonnebril, bij een afbeelding van een pols past een horloge, bij een afbeelding van een voet, een sok, etc.…

Natuur

 • Een regenboog maken en tover de kleuren weg. Je kleurt een regenboog en tussen de kleuren zorg je dat de  dikke zwarte lijnen goed zichtbaar blijven. Daarna stop je de kleurplaat in een plastic mapje. Vul een emmer met water en laat de kleurplaat erin zakken. Beweeg een beetje met het plastic zakje en je ziet dat de kleuren verdwijnen!
 • Bij het liedje van parapluutje, parasolletje kun je met de kinderen het weer knutselen. Op deze Pinterest vind je veel inspirerende ideeën.
 • Voor het liedje van de bijen kun je bij kleuteridee het thema bijen bekijken met vele ideeën. 
 • Bij het liedje op stap leren de kinderen de begrippen omhoog, omlaag, links en rechts. Via schooltv kun je een filmpje bekijken over links en rechts in het verkeer.

Overig idee

Andere titels bij dit thema

Dit boek maakt deel uit van een uitwerking van de doelen uit de leerlijn kunstzinnige oriëntatie in het themaboek Wauw, bijzonder kunstig! Voor de leerlijn muziek maken de kinderen met dit boek kennis met bekende en minder bekende liedjes. Binnen de leerlijn muziek passen ook:

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen