[DOOR MARIE-JOSE]
‘Een lettergerechtenboek voor lerende kinderen’
– Het lettervolkje –
Dit boek is geschreven voor kinderen die graag willen leren lezen en kan gebruikt worden vanaf groep 1.
Het verhaal
In het boek vind je 27 verhalen over 21 lettermannetjes en 5 klinkervrouwtjes. Ze wonen samen in letterdorp en dragen allemaal hun letter op hun trui en beleven ieder een avontuur. Elk verhaal bevat vele woorden met de doelletter, heeft een ander aandachtspunt en wordt afgesloten met denkertjes. Ook krijgen de kinderen informatie in de vorm van weetjes en kunnen ze aan de slag met allerlei activiteiten, de doenertjes.
Recensie
De Vlaamse Gilbert Rieke heeft al een aantal boeken voor kleuters op haar naam staan. Zij laat in dit boekje zien dat ze veel fantasie heeft en haar aanpak past bij jonge kinderen. Het boek start met een inleiding hoe je het kunt gebruiken. Daarna een hoofdstuk over het lettervolkje waarin de kinderen worden uitgenodigd het dorp van het lettervolkje te tekenen. Het zou fijn zijn als een plattegrond van het letterdorpje bij het boek aanwezig was of dat je dat via een qr code kunt downloaden. Voor dit dorp heb je een groot vel papier nodig waarop alle huizen en andere zaken getekend kunnen worden. Voor jonge kinderen zeker nog te moeilijk. Hier hebben ze hulp bij nodig.
In het dorp kun je de lettermannetjes en klinkervrouwtjes plaatsen in het juiste huisje. De namen van de mannetjes en vrouwtjes zijn verrassend. Ik had verwacht dat het klankzuivere korte namen zouden zijn maar Gilbert heeft gekozen voor namen als Techno, Polliet, Aspirientje en andere langere namen. De namen verwijzen naar de specifieke deskundigheid van het mannetje of vrouwtje.
De volgorde van de letters is niet willekeurig het is lastiger de letterverhaaltjes te gebruiken in de volgorde die je zelf bepaalt. Soms vraagt dat wel wat improvisatie. Wanneer je ze in groep 3 bij de methode wil gebruiken is dat mogelijk. De q, x en y zou ik niet aanbieden bij jonge kinderen. Daarvoor in de plaats zouden de lange klanken aandacht kunnen hebben in dit boek. Mocht het verhaaltje niet aansluiten bij de methode dan zijn de doe- en weet-activiteiten altijd bruikbaar. De verhaaltjes kennen een pauze moment met een denkvraag. Ook heeft Gilbert regelmatig rijmpjes toegevoegd aan het verhaal.
De denkertjes: De denkertjes bestaan uit vooral open vragen. De kinderen worden uitgedaagd na te denken, te redeneren en afleidingen te maken. Een mooie voorbereiding op het latere begrijpend lezen.
De weetjes: Elk verhaal heeft een ander aandachtspunt. De weetjes bevatten informatie over dat specifieke aandachtspunt op een makkelijke manier uitgelegd. Veelal zijn het weetjes over de natuur en passen ze niet helemaal bij het specifieke lettermannetje of klinkervrouwtje. Hieronder volgt een overzicht van de weetjes bij de verhalen zodat je aansluiting kunt vinden bij een thema waar je in de groep mee bezig bent.
De doenertjes: De doenertjes starten allemaal met het tekenen van het lettermannetje of klinkervrouwtje en ze uit te knippen en op te plakken. Ook de doelletter krijgt ruim aandacht bij de doe-activiteiten. De doenertjes geven vele leuke activiteiten waar je uit kunt kiezen bij de verwerking van de letter.
Kortom een zeer rijke bron voor het aanbieden van letters en leesactiviteiten. Voor de Nederlandse markt is het af en toe wennen aan de typisch Vlaamse woorden die gebruikt worden, zoals kleven, de velo en de verwijzingen naar de Franse taal .
Het boek wordt afgesloten met tips en weetjes geschreven door mensen die meegelezen hebben. Bij een aantal verhaaltjes vind je nog aanvullende tips. Tenslotte kun je met een qr code alle mannetjes en vrouwtjes downloaden.
Thema’s per letter
Om een idee te krijgen welke thema’s aansluiten bij de uitgewerkte letters volgt hier een overzicht van de letters (in de volgorde van het boek) en de weetjes bij de letters:
- Lalalou; linker- en rechterhand
- Weetjewat, het weermannetje; weer, wind, windmolens, wormen
- Kokkie, de kok en kapper; water
- Berebo, de burgemeester; bijen, brooddeeg, bloem
- Cé, de ceremoniemeester, clowntje, computerman; cymbalen, circus
- Grompotje, de garagist; paardenbloemen
- Doky, de dokter; duizendpoten
- Medico, de medicijnman; mieren
- Rarara, het radiomannetje; regenboog
- Xi, het Chineesje; kleur geel als gevaarlijke kleur, xylofoon
- Hakkeplak, de hovenier; hooikoorts, slakken,
- Franske, de fotograaf; herfst, humus
- Ideetje, de ingenieur; oren, lieveheersbeestjes
- Quadri, de drukker; vegetarisch, pasta, quorn
- Yogo, de yogaleraar; vuurpijlen
- Notto, de notaris; geen weetjes
- Aspirientje, de apotheker; sterrenbeelden, horoscoop, jarig
- Ecootje, ecologe en electro specialist; egels
- Polliet, politie, en postbode; pissebedden
- Ufootje, urbanisatiespecialist; ufo, bewegingen met de hand
- Juppi, de juwelier; zilver, oxidatie
- Sporty, de sportman en schilder; spinnen
- Techno de technieker en tandarts; geen weetjes
- Vroem, de vrachtwagenchauffeur of varkenskweker; vlinders
- Olalaatje, de operazangeres en ontdekkingsreizigster; Farao
- Zazazou, de zanger; geen weetjes
Met dank aan Uitgeverij boekscout voor het toezenden van dit digitale recensie-exemplaar.