Kleuterdans met de dansdobbelsteen

[DOOR MARIE-JOSE] ‘Centraal staat de dansdobbelsteen, die de kleuters nog meer motiveert om mee te doen’
Een kant-en-klare methode om kleuterdans te geven.
– Kleuterdans met de dansdobbelsteen –

Dit boek is gericht op kinderen uit de onderbouw van de basisschool. 

Het boek

Cover Kleuterdans met de dansdobbelsteen

Kleuterdans met de dansdobbelsteen is al het derde deel in een serie danslessen met kleuters. Het boek kan los gebruikt worden. Het start met een inleiding waarin duidelijk is uitgelegd hoe je dit boek kunt gebruiken. Vervolgens krijg je een verantwoording dat de inhoud aansluit bij de Vlaamse ontwikkelingsdoelen en de Nederlandse kerndoelen kunstzinnige oriëntatie.

In de inhoudsopgave krijg je een overzicht van 30 thema’s die aansluiten bij thema’s die in de onderbouw centraal staan.

Daarna wordt per thema uitgewerkt welke fotomaterialen je nodig hebt. Deze kun je via een code in het boek downloaden. Bij elk dansje staat welke linkjes via YouTube voor muziek je kunt gebruiken bij de 6 uitgewerkte verschillende dansmogelijkheden. Soms wordt verwezen naar een liedjesboek of een cd. Bij elk thema heb je een keuze uit bijvoorbeeld kleuteraerobic, stopdans, zitdans, dansspelletjes, doe-mee-dans, dansexpressie of een dansoefening. Met een dobbelsteen met insteekhoezen kun je de foto’s die bij het thema horen gebruiken, zodat de dobbelsteen kan bepalen welk dansje gedaan wordt met de groep.

Het boek wordt in de buitenschoolse opvang, voor lessen in dansscholen en in het jeugdwerk gebruikt.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

An Sofie Maes is van oorsprong kleuteronderwijzeres en is docente kleuterdans in het Vlaamse en Nederlandse onderwijs. De beschrijving van haar dansjes is compact en duidelijk en heel snel in te zetten. De materialen die je nodig hebt staan per thema aangegeven. Krachtig is dat je niet veel nodig hebt waardoor de voorbereiding voor een danssessie met de kinderen kort kan zijn. Voor leerkrachten is dit prettig. Ook voor mensen die zelf niet graag bewegen of zich niet goed raad weten met dansen is het een fijne handleiding omdat het zowel ruimte geeft aan creativiteit maar ook heel gestructureerde dansjes biedt.

Ik heb Kleuterdans met de dansdobbelsteen gelezen omdat ik bij het thema Wauw, bijzonder kunstig! voor de leerlijn dans op zoek was naar mogelijkheden voor de onderbouw. Dit boek geeft meteen al een complete methodiek! De veelheid aan thema’s die ruim geïnterpreteerd kunnen worden, zorgen voor variatie. Wanneer je bijvoorbeeld werkt met een essentieel thema als ‘Gezond!?’ dan passen daar verschillende uitgewerkte thema’s uit het boek bij. Je kunt bijvoorbeeld de insteek nemen vanuit de gedachte dat je gezond om kunt gaan met je lichaam. Dan past daar; ‘Sport is fijn, Tanden poetsen en Mijn lichaam’ uitstekend bij. Wil je meer de kant op van gezond eten dan kun je kiezen voor’ ‘Eten en drinken, Water, Ontbijt is gezond of Groente en fruit’.

Op bladzijde 91-95 vind je een complete liedjeslijst. Je kunt hier ook kijken naar welk liedje goed past bij je thema en voor de losse dans kiezen. Kortom zeer veel mogelijkheden om aan te sluiten bij je eigen thema’s. Een nadeel is wel dat sommige liedjes apart besteld moeten worden via een webwinkel die vervolgens een cd opstuurt met de betreffende liedjes. Tegenwoordig wordt er niet veel gebruik meer gemaakt van cd’s. Het zou dus mooi zijn als deze liedjes ook via een streamingsdienst beschikbaar kunnen komen. Ik ben zeer blij verrast over de inhoud van deze complete dansmethodiek voor jonge kinderen! Een aanrader voor elke basisschool en absoluut passend bij de leerlijn kunstzinnige oriëntatie voor het onderdeel dans!

Om een indruk te krijgen over hoe An Sofie Maes haar lessen opbouwt, heeft uitgeverij Acco van haar boek ‘Kleuterdans met prentenboeken’ voorbeelden op internet gezet. Via deze link vind je onder andere haar stappenplan hoe zij werkt met dansjes bij prentenboeken. Ze geeft ook enkele concrete lesvoorbeelden bij prentenboeken.

Met dank aan Uitgeverij Acco voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Andere delen:

Dit boek maakt deel uit van een uitwerking van de doelen uit de leerlijn kunstzinnige oriëntatie in het themaboek Wauw, bijzonder kunstig! Voor de leerlijn dans maken de kinderen met dit boek kennis met ballet. Andere titels bij dit onderwerp zijn:

Vergelijkbare artikelen