Pippi en de dansende kerstboom

[DOOR DORY] ”Jullie moeten nog even wachten met de cadeautjes. Eerst gaan we met de kerstboom dansen,’ zei ze.’
– Pippi en de dansende kerstboom –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 1-2 .

Het verhaal

Cover Pippi en de dansende kerstboom

Het is de avond voor Kerstmis en Pippi Langkous loopt met haar aapje Nielson en haar paard door de stad. Achter bijna alle ramen van huizen ziet ze kerstlichtjes en blije kinderen. Alleen bij de Hoekstraat ziet ze drie kinderen die heel verdrietig zijn. Hun moeder is ziek en hun vader is nog op zee. Hun Kerstmis lijkt een grote ramp te worden!

Gelukkig komt Pippi met een goed plan waarbij een kerstboom wel uit haar hoofd lijkt te groeien. Zou Pippi de kinderen weer kunnen laten lachen en hun Kerstmis kunnen redden? Lees gauw het hartverwarmende verhaal van Pippi en de dansende kerstboom.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Pippi en de dansende kerstboom is een perfect verhaal om voor te lezen in de donkere dagen voor Kerstmis. De tekeningen zijn prachtig. Dit boekje vertelt wat mij betreft de juiste Kerstgedachte in een mooi verhaal voor kinderen. Leuk om te weten; het verhaal is pas na de dood van Astrid Lindgren ontdekt, ergens in een bibliotheek in Stockholm. Gelukkig maar dat het alsnog ontdekt is!

In het thema Kerstmis zijn De kleine engel die geluk bracht en Het sneeuwvlokje ook leuke boeken voor de onderbouw. Daarnaast passen Een miljoen biljoen Kerstmannen en Op naar kerst ook goed bij het thema.

Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Pippi en de dansende kerstboom

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Pippi en de dansende kerstboom zijn:

  • In dit verhaal is het bijna Kerstmis. Lees bladzijde 2 ‘Nu zal ik…’ t/m bladzijde 3 ‘…kinderen waren blij.’ voor.
    Leesvraag: Welk feest komt er in jouw verhaal voor?
  • Pippi komt op haar paard de trap opgelopen. In dit verhaal is het bijna Kerstmis. Lees bladzijde 6 ‘Net toen hij…’ t/m bladzijde 8 ‘…open te doen.’ voor.
    Leesvraag: Gebeurt er in jouw verhaal iets dat in het echt niet kan gebeuren?
  • Pippi is een bijzonder meisje en bedenkt altijd iets bijzonders. Nu wil ze zelfs de kerstboom mee laten dansen! In dit verhaal is het bijna Kerstmis. Lees bladzijde 12 ‘Je bedoelt dat…’ t/m bladzijde 13 ‘…zorgen, zei ze.’ voor.
    Leesvraag: Zit er in jouw verhaal iemand met bijzondere acties of ideeën?

Vergelijkbare artikelen