
Thema Vol avontuur
Avontuur staat voor spannende en onverwachte gebeurtenissen. Lezen is op avontuur gaan in je hoofd, naar verre landen, ontdekken en doen wat niemand durft! In elk kinderboek is er wel een avontuur te beleven, zo ook in de thematitels voor de onderbouw van de Kinderboekenweek 2025.
Zoek met Jack en Marie naar een schat in dit speelboek Op zoek naar de schat van Z. de Verschrikkelijke, waarin je zelf het verloop van het verhaal mag bepalen! Vol avontuur gaan de kleine panda’s zelf de omgeving verkennen en komen daarbij in een spannende situatie terecht. Ze blijven wel bij elkaar want Beloofd is beloofd, kleine panda’s. Een tijger in de trein en nog meer dieren die instappen? Dat geloof je toch niet? Nou de jongen in dit verhaal wel! Alleen zijn vader heeft héél lang niets in de gaten. Bekijk de wereld vanuit het perspectief van Mila’s Vonk of bedenk zelf het verhaal bij de illustraties van Linde Faas in het tekstloze prentenboek Ik neem je mee.
Tijdens dit thema kunnen we van alles tegenkomen van een kampvuur, een berenjacht en slootje springen, tot aan reizen naar verre landen, ontdekken van wereldse gerechten, goud zoeken of een piratentocht.
Ga mee Vol avontuur tijdens de Kinderboekenweek van 1 t/m 12 oktober 2025!
Essentieel thema
In vrijwel alle boeken wordt een avontuur beleefd, het thema van de Kinderboekenweek 2025 vol avontuur is dan ook passend bij de essentiële thema’s van LIST. Essentiële thema’s zijn brede onderwerpen waar mensen op verschillende wijzen naar kijken en die uitnodigen tot het stellen van vragen en filosoferen. Het zijn thema’s die vaak terugkomen in het dagelijks leven. Door het gebruik van een essentieel thema leren kinderen de verbinding te leggen tussen de wereld en zichzelf. Het doel van het thematisch voorlezen is dat de ervarings- en taalbasis van de kinderen vergroot wordt.
We gaan aan de slag met het essentieel thema: Vol avontuur
Doelen thema Vol avontuur
Het ontdekken van de wereld is een groot avontuur. Van klein en dichtbij, zoals het vallen van de bladeren of groots en onbekend zoals het ontdekken van het heelal. Kinderen zijn nieuwsgierig en zijn voortdurend de wereld om zich heen aan het verkennen. Het kan gaan om omgaan met elkaar, het probleemoplossend vermogen en het ontwikkelen van een eigen identiteit. En in de omgeving de oriëntatie op natuurlijke verschijnselen dichtbij en veraf, nu, in het verleden en de toekomst. ‘Vol avontuur’ is dan ook een breed essentieel thema waarop verschillende wijzen naar gekeken kan worden. In dit blog is gericht op mens en natuur voor de boekeninspiratie en introductie. De mogelijke activiteiten zijn gericht op de natuur.
Mensen
Boeken over het rekening houden met anderen en het opkomen voor jezelf.
- Beloofd is beloofd, kleine panda’s, over grenzen verleggen, uitdagingen aangaan en je houden aan een belofte (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)
- Een tijger in de trein, over aandacht hebben voor de omgeving en de mensen om je heen (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)
- De kleine walvis, over eenzaamheid en samenzijn (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)
- Samen kunnen we alles, over Beer en Egel en het zorgen voor een ander (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)
- Er kan nog meer bij, over Beer en Egel delen en grenzen aangeven (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)
- Rinus, over een liefdevolle relatie waarin kleinzoon rekening moet houden met opa en opa helpt wanneer dat nodig is (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)
- Krokodillentranen, over het zoeken naar oplossingen i.p.v. huilen om je zin te krijgen (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)
- Beer, het is soms moeilijk om nee te zeggen en niet fijn om je emoties voor je te houden.
- Vogel en beer, het avontuur en andere verhalen, verhalenbundel over vogel en beer. Ze beleven avonturen thuis en in de omgeving, maar het belangrijkste is de vriendschap.
Natuur
Het verwonderen over de natuur in de omgeving en ver weg.
- Ik neem je mee, bedenk zelf het verhaal bij dit tekstloze prentenboek
- Mila’s Vonk, gebruik je eigen fantasie om de wereld vorm te geven
- Op zoek naar de schat van Z. de Verschrikkelijke, maak zelf keuzes, ga op avontuur en ontdek onbekende bestemmingen (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)
- Een gat in mijn emmer, over het bedenken van oplossingen (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)
- Dieren in het bos, over de bosdieren die ook in de Nederlanse bossen leven (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)
- Egalus, over zorg dragen voor een opgeruimte omgeving (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)
- Terwijl de wereld voorbijraast, is een boek over het stilstaan bij de wonderlijke wereld om ons heen.
- Er was eens een eekhoorn, een verhalenbundel met fictie en interessante weetjes over dieren en natuur.
Meer inspiratie voor avontuurlijke boeken zijn in dit overzicht te vinden.
Introductie thema Vol avontuur
Een speurtocht aan een touwtje! Ga op avontuur met je klas door het volgen van een draad! Leg een héél lang draad neer door de school. Hang daaraan de letters ‘Vol avontuur’, hang de boeken aan het draad en eventueel extra materialen die met het thema te maken hebben. Verzamel met de kinderen alle materialen en neem het mee naar de kring. Leg de letters in de goede volgorde en bekijk de materialen. De Kinderboekenweek staat in het teken van ‘Vol avontuur’!
Geluiden speurtocht! In de klas kun je wekkers laten afgaan tijdens het kringmoment, gedurende de schooldag of tijdens het gehele thema. Deze onverwachte gebeurtenissen passen goed bij het thema ‘Vol avontuur’. Als de wekker afgaat kunnen de kinderen opzoek gaan naar het geluid en de materialen verzamelen die op de plek verstopt zijn! Verzamel de letters ‘Vol avontuur’, de boeken en andere materialen die passend zijn bij het thema.
Op zoek naar meer inspiratie voor openingen en afsluitingen van de Kinderboekenweek? Denk aan een interactieve quiz, fototentoonstellingen, een boekenbeurs of een avonturenrap. In dit blog staan suggesties voor openingen en afsluitingen voor de hele school, de bouw en per groep.
Mogelijke activiteiten thema Vol avontuur
Creatief schrijven
- Welk avontuur heb jij beleefd? Teken/schrijf een verhaal.
- Schrijf een speurtocht door de school: ‘Ga bij de boom naar links, steek het gras over tot aan de grote berg, etc. Laat andere kinderen de speurtocht lopen. Heb je het goed beschreven? Moet je nog aanpassingen doen?
- Schrijf met de klas een diereninformatiegids. Welke dier ken je? Hoe ziet het dier eruit? Wat zijn de eigenschappen? Teken en schrijf erover. Bundel alle werkjes van de kinderen samen tot een diereninformatiegids.
- Diereneieren. Welke dieren komen uit een ei? Teken een ei, teken daar het dier in en schrijf erbij: ‘Een … komt uit een ei’.
- Wat is de voedselketen van een dier? Teken en beschrijf het!
Creatief
- Ga op zoek naar gevallen bladeren in de natuur die te mooi zijn om te laten liggen. Van welke boom is het blad? Kun je het bladskelet ontdekken? Trek het blad over met een waskrijtje en maak zo prachtige bladkunstwerken.
- In de lente en zomer zie je overal om je heen prachtige bloemen. In de herfst verdwijnen die mooie bloemen langzaamaan en in de winter zie je ze bijna niet. Ga in gesprek met de klas over de verandering van de seizoenen m.b.t. de natuur. Bewaar de mooiste bloemen en bladeren door ze te laten drogen. Je kunt er later een mooi kunstwerk van maken. De bloemen kun je aan de lucht laten drogen. De bloemen blijven dan de vorm behouden, maar het duurt wel langer totdat de bloemen droog zijn. Een andere manier is het samenpersen van bloemen tussen kranten waarop je iets zwaars zet. Hierdoor wordt de bloem platgedrukt en droogt het snel. Maak van de gedroogde bloemen een droogbloemenkunstwerk of een herbarium. Een herbarium bestaat uit gedroogde bloemen en bladeren waarbij beschreven staat om welke plant het gaat, eventueel aangevuld met meer informatie.
- Voer vogels door het maken van een dennenappels vetbol. Zoek met de kinderen dennenappels in het bos of vraag ze deze mee te nemen. Leg ze op de verwarming te drogen. Je zult zien dat de kegels helemaal open gaan staan er er zaden uitvallen. Hang de dennenappels aan een touwtje en vul de openstaande dennenappel met een mengsel van vogelpindakaas en zaden.
- Teken een insect of een dier. Bekijk een (levend) insect of dier, benoem wat je allemaal ziet en maak een gedetailleerde tekening!
- Klei een slak met een leeg gevonden slakkenhuis uit de natuur.
- Maak een natuurkunstwerk met materialen die je in de natuur vindt! Verzamel met de klas allerlei natuurlijke materialen. Geef de kinderen een stukje klei. Laat de fantasie de vrije loop en maak een prachtig natuurkunstwerk!
Natuur
- Is er in de omgeving een blotevoetenpad? Het is een plek waar kinderen met blote voeten over verschillende ondergronden kunnen lopen. Bijvoorbeeld over natuurlijke materialen zoals zand, kiezels, gras, bladeren, takken en modder. Door het lopen met blote voeten over dit pad worden de zintuigen gestimuleerd en verschillende texturen verkend. Laat de kinderen beschrijven wat ze voelen, ervaringen met elkaar delen en genieten! Geen blotevoetenpad in de omgeving? Creëer er dan zelf eentje! Het kan ook met kunstmatige materialen zoals veren, tegels of knikkers. Of laat de kinderen een blotevoetenpad ontwerpen! Laat ze tekenen en schrijven wat ervoor nodig is, verzamelen de materialen en laat ze het vervolgens zelf bouwen.
- Onderzoek een braakbal van een uil! Een braakbal bestaat uit onverteerde delen van dieren zoals haren, botjes en nagels. Een uil braakt deze onverteerde resten uit. Door de inhoud van een braakbal te onderzoeken, is het mogelijk om te ontdekken wat de uil gegeten heeft en leer over de voedselketen van een uil. Braakballen zijn online te koop in verschillende webshops. Het is ook mogelijk om ze zelf te vinden in de natuur (door op zoek te gaan of vooraf er eentje neer te leggen en de braakbal te ‘vinden’), dat is pas ‘vol avontuur’!. Lees meer over de bosuil in het boek: Dieren in het bos.
- Hoe groeit een eikenboom? Eikels zijn in de schoolomgeving vaak te vinden. Uit een eikel kan een nieuwe eik groeien! De beste eikels zijn bruin met een beetje groen, hebben geen gaatjes of schimmels. Je kunt testen of je een goede eikel hebt, door de eikel in een bakje met water te leggen. Zinken ze naar de bodem? Dan is de eikel geschikt om te planten! Droog de eikel af en stop ze in een plastic zak met wat potgrond. Leg de zak op een koude plek zoals in de kelder of de koelkast. Na 6 weken zijn de eikels ontkiemd en kun je de eikels in de aarde of een potje aarde steken. Geef de eikel regelmatig water en plant ze in het voorjaar in de (school)tuin. Schrijf met de kinderen een stappenplan voor de groei van eikenbomen of werk de levencyclus van een eik uit!
- Op zoek naar meer opdrachten in/met/over de natuur voor het basisonderwijs? Bekijk de website NatuurWijs.
Rekenen
- Wat weegt zwaarder? Zoek materialen in de natuur. Leg ze op een evenwichtsweegschaal om materialen te vergelijken of leg ze op een keukenweegschaal om het gewicht te bepalen. Kunnen de kinderen vooraf een inschatting maken? Maak eventueel een tabel of een diagram van groot naar klein bij deze activiteit.
Muziek
- Luister naar het geluid van de natuur. Water kan plonzen, met een tak kun je drummen en roffelen, bladeren ritselen, regendruppels kletteren, het gieren van de wind tussen de huizen door en het ruisende geluid als je een schelp tegen je oor houdt. Ontdek de geluiden van de natuur en geef er woorden aan (plonst, zingt, ruist, roffelt, tikt, etc.). Misschien kunnen jullie zelf muziek maken met de natuurlijke materialen! Ook in boeken staan soms geluiden beschreven. Kun je die geluiden nabootsen?
Dit blog is geschreven door gastblogger Sandra.