Tien overheerlijke juffen en meesters

[DOOR DORY] ‘Acht overheerlijke juffen en meesters springen van steen naar steen heel soepeltjes over het water heen. Juf Lisa, kijk toch uit, stap niet in die monstersnuit!’ Juf Lisa roept nog net: ‘Wat zullen we nou beleven!’ Nu zijn er nog maar…’
– Tien overheerlijke juffen en meesters –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 1-2 .

Het verhaal

Cover Tien overheerlijke juffen en meesters

Tien juffen en meesters zijn na een dag hard werken moe en willen graag naar huis. Net als ze de school verlaten, zien ze de laatste bus wegrijden! Gelukkig weet meester Slop de kortste weg naar huis en hij neemt alle juffen en meesters mee door het bos. Helaas weet meneer Slop niet dat in het bos tien harige monsters klaar zitten om tien smakelijke leerkrachten op te peuzelen! Komen alle juffen en meesters veilig thuis? Wat gaan de monsters doen? Duik gauw in dit heerlijke prentenboek om deze vraag te beantwoorden.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Tien overheerlijke juffen en meesters is een van mijn favoriete prentenboeken van de afgelopen jaren. Bij ons thuis wordt het boek bijna elke avond gekozen door onze dochter om voor te lezen! Waarom spreekt dit boek ons zo aan? Ten eerste zijn de prenten in vrolijke kleuren en er is veel oog voor detail. Daardoor is er elke keer weer wat anders te zien. Ten tweede neemt het verhaal naar het einde toe een onverwachte wending waardoor het een leuk en grappig einde wordt. Als laatst is het prentenboek op rijm. Dat kom je natuurlijk vaker tegen, maar in dit prentenboek is het toch net even anders. De bladzijdes eindigen namelijk met drie puntjes die de kinderen op de volgende pagina af kunnen maken door goed te luisteren en te rijmen! Hierdoor kun je het boek goed interactief voorlezen. Tof!

”Fijn,’ roept juf Gabie, ‘dat helpt tegen stress!’ Nu zijn er nog maar…

‘Zes overheerlijke juffen en meesters struinen door het gras: ‘De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas.

Ben je na dit geweldige boek nog niet uitgelezen over juffen en meesters? Neem dan eens een kijkje bij de minileeslessen van Superjuffie in Australië of Maffe meester Daan vliegt alle kanten op. Wil je verder met interactief voorlezen over monsters aan jonge kinderen? Dan is Er zit een monster in je boek een absolute aanrader.

Met dank aan Uitgeverij Volt voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Tien overheerlijke juffen en meesters

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Tien overheerlijke juffen en meesters zijn:

 • De juffen en meesters willen na een lange dag werken heel graag naar huis toe. Ze zijn zo moe! Helaas zien ze net de laatste bus wegrijden en hebben ze dus grote pech!
  Leesvraag: Wie heeft er in jouw boek pech? Wat is er aan de hand?
 • Het hele boek speelt zich af op één plek: het donkere woud. Daarom komen ze bij grotten, een bos, een muur en een wiebelbrug.
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af? Is dit op één plek of op meerdere plekken?
 • Juf Gabie wordt door de monsters gevangen door haar te verleiden met iets wat ze heerlijk vindt! Namelijk: een kopje thee met zoet gebak! Juf Gabie vindt dat het lekkerste dat er is, het helpt namelijk tegen stress.
  Leesvraag: Wat is het lievelingseten of drinken van jouw hoofdpersoon?
 • Als bijna alle juffen en meesters door de monsters zijn meegenomen, blijft alleen juf Marjolein over. De monsters staan smakkend om haar heen en zien haar als toetje! Dan komt juf Marjolein heel onverwacht uit de hoek, want zij weet precies hoe ze monsters temmen moet.
  Leesvraag: Wie komt er in jouw verhaal onverwacht uit de hoek? Wat had je niet verwacht bij die persoon?

Overige ideeën

 • Dit boek leent zich natuurlijk perfect voor een fantasie over je eigen juf of meester. Hoe zou jouw juf of meester verdwijnen? En hoe ziet het monster eruit dat jouw juf of meester meeneemt? In de lagere groepen zou je dit kunnen laten tekenen, maar in de hogere groepen is een verhaal schrijven ook een goede optie.
 • Op de laatste pagina van het boek staat een schoolfoto van alle monsters samen. Kun jij van de personages uit jouw boek een groepstekening maken?

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen