Zing zing zing de wereld rond

[DOOR MARIE-JOSE] ‘Epo i tai tai é
O epo i tai yai é
Epo I tai tai epo I tuki tuki
Epo I tuki tuki é.
-Zing zing zing de wereld rond-

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 1.

Het verhaal

Cover Zing zing zing de wereld rond

11 liedjes die je snel mee kunt zingen met 11 verhalen en prachtige prenten bij elk liedje en verhaal.

Wil je een Maori liedje zingen over dansen aan zee (epo i tai tai) of vind je het leuk om een Turks volksliedje (Adana) voor kinderen over mandarijnen te leren? Slaapliedjes, een trollenlied, liedjes waar spelletjes of dansjes bij horen? In dit boek vind je het allemaal!

Recensie

Aslan muziekcentrum uit Amsterdam heeft geholpen bij het verzamelen van eenvoudige liedjes uit de hele wereld. Marieke van Ditshuizen maakte prachtige prenten bij elk liedje en bij de verhalen die geschreven zijn door Jef Aerts. De liedjes gearrangeerd door Thijs Kammer kun je downloaden via een QR code voorin het boek. Ze staan ook op YouTube. Van elk liedje is een instrumentale versie en een versie waarin de liedjes gezongen worden.

Vijf kinderen, die allerlei nationaliteiten verbeelden reizen samen door het boek langs alle landen, luisteren naar de liedjes en beleven een avontuur in het verhaal. Zo worden ze verrast door het lieve gezang van een kaaimanvrouw in Suriname, dansen ze met een stier in Nieuw Zeeland, jagen ze op lampionnen in Brazilië en smullen ze van mandarijnen in Turkije. Ze vervolgen hun reis naar Zweden waar ze met een trol dansen, in Marokko lenen ze hun handen uit aan een kameel en laten ze in een kring zien wat ze kunnen, in Canada bouwen ze een nest voor een zeearend en in Ghana spelen ze met een spin. Tot slot spelen ze in India in de modder, slapen ze op een Hebreeuws wiegeliedje en varen ze over de baren in Nederland.

Met deze liedjes, verhalen en spelletjes uit de hele wereld vergroot je het begrip voor elkaars cultuur. Achter in het boek lees je de vertaling, de herkomst en de bedoeling van de liedjes, hier staan ook de spelletjes beschreven die bij de liedjes horen.

Met dank aan uitgeverij Querido voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën inzet Zing zing zing de wereld rond.

Voor een paar liedjes en verhalen aanvullende activiteiten:

Bigi Kaiman 

Bigi Kaiman is een Surinaams volksliedje en werd gebruikt om de maat te kunnen houden bij het roeien. Het liedje is heel eenvoudig aan te leren.

Wanneer je het liedje zingt kun je de kinderen in rijtjes achter elkaar laten zitten en allemaal tegelijk op de maat van het liedje met beide armen tegelijk naar voren en achter bewegen net als roeiers doen. Je kunt ook beginnen met de instrumentale versie en zonder het zingen de roeibeweging uitvoeren.

Het lied van de stier 

In dit verhaal dansen de kinderen samen met de stier. Als de juf binnenkomt is de stier verlegen. De kinderen zeggen aan het einde van het verhaal: ‘en nu hoeven wij dus de hele middag niet naar school.’ 

Vraag: Hoe komt het dat de kinderen dat denken? De juf kwam hen toch halen?

Activiteit: Het liedje Epo i tai tai is een vrolijk dansliedje. Gebruik ook andere vrolijke dansliedjes en laat de kinderen experimenteren met hoe je op elk liedje een ander dansje maakt. Via deze site vind je 50 vrolijke liedjes.

Lied van de mandarijnen 

De marktkoopman legt in dit verhaal aan de kinderen uit hoe je mandarijnen moet eten. 

Vraag: De kinderen proeven de zon en de regen. Hoe denk je dat dat komt?

Activiteit: Miljuschka Witzenhausen heeft op internet de ultieme smaaktest met kinderen gezet. Leuke activiteiten om ze met smaken en texturen van verschillend eten kennis te laten maken.

Lied van de trol 

In Zweden worden vele trollenverhalen verteld. Wij hebben in Nederland onze eigen trollenkoning in de Efteling. Hier vind je zijn verhaal. Vertel dit verhaal ook aan de kinderen.

Activiteit: Trollen zouden gaan zingen als het Noorderlicht verschijnt. Nu is bewezen dat het Noorderlicht ook echt geluid geeft. Op dit filmpje zie je het Noorderlicht. Luister goed naar de geluiden, wat hoor je? Op welk geluid lijkt het?

Obiwisana 

Obiwisana is een liedje uit Ghana. De draden van het spinnenweb die je ziet op de illustratie staan voor samenwerking. Achter in het boek is een spelletje beschreven dat gericht is op samenwerking en dat je speelt tijdens het zingen van het lied. In Ghana zijn de Anansi de spin verhalen erg geliefd. Google ‘Anansi de spin filmpjes’ en je komt vele Anansi de spin filmpjes tegen. Als je aandacht wil besteden aan de verhalen uit Ghana is dit een mooie manier.

Activiteit: Op deze site vind je spelletjes voor jonge kinderen. De spelletjes Woef, woef, de Haha-ketting, de Bom, Doorfluistertje en Spons-vuur-water zijn leuke samenwerkingsspelletjes voor jonge kinderen. 

Het lied van de modder 

Dit lied past bij een liedje uit India. 

Vraag: De grote mensen in het verhaal gillen: ‘Kom eruit, modder is vies’. Denk jij dat de grote mensen gelijk hebben? Waarom wel of waarom niet?

Activiteit: Ook in Nederland hebben we een Nationale modderdag. Op de site van mamaliefde vind je vele activiteiten die je met modder kunt doen.

Het lied van de nacht 

Het lied van de nacht gaat over dromen en slapen. In het verhaal wordt verteld dat je ronkt en snurkt tijdens je slaap. Kun je het liedje ook met een snurk af en toe zingen?

Activiteit: In deze lesmap van het L’Anneau Théâtre voor leerkrachten staan vele activiteiten die je kunt doen rondom het thema slapen en dromen. 

Andere titels bij dit thema

Zing zing zing de wereld rond maakt deel uit van een uitwerking van de doelen uit de leerlijn kunstzinnige oriëntatie in het themaboek Wauw, bijzonder kunstig! Voor de leerlijn muziek ervaren de kinderen de klanken uit andere culturen. Ze maken kennis met volksmuziek, spelletjes en verhalen voor kinderen uit andere landen. Andere titels bij dit thema zijn:

Vergelijkbare artikelen