Onmogelijk blauw

[DOOR BIANCA] ‘Ze kon wegrijden in de Pontiac. Ze kon een echte crimineel worden: een autodief.
Jola zou haar waarschijnlijk niet eens aangeven. Ze zou alleen maar verdrietig zijn. Wat eigenlijk erger was.’

– Onmogelijk blauw –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 7/8 om zelf te lezen.

Het verhaal

Onmogelijk blauw

Billie haar hond Flappy was dood, er was geen enkele reden meer om thuis te blijven. Ze stapt bij haar neef in de auto en loopt weg. Waar gaat ze nu heen? Waar zal ze vannacht slapen? Haar moeder zal zich toch geen zorgen om haar maken. Maar dan komt ze terecht bij Jola en Jola maakt zich wel zorgen om Billie.

Billie vindt werk en maakt nieuwe vrienden. Zou ze haar oude vrienden ook missen en hoe lang houdt ze het hier vol?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Ik moest er heel even inkomen, wennen aan de korte zinnen. Daarna leefde ik helemaal mee met Billie. Wat haar overkomt is vrij heftig, haar hond is doodgegaan, ze loopt weg van huis en probeert het als 14-jarig meisje alleen te redden. Ze denkt dat ze niemand anders nodig heeft, is eerst onverschillig. Toch ontstaan er nieuwe vriendschappen en leert ze weer mensen te vertrouwen.

Wat ik mooi vind, is dat je leest dat woorden een grote betekenis kunnen hebben. Gedichten van vroeger, maar ook woorden die Billie in de telefooncel leest:

‘In een klein en wankel huisje aan een kleine, wankele zee.’

Wanneer je meer wilt weten over de twee vriendinnen van Billie, zou ik zeker de twee andere boeken in deze drieluik van Kate Dicamillo lezen. In het ene boek speelt Raymie de hoofdrol en in het andere boek Louise.

Dit boek kan bij veel thema’s aansluiten. Bijvoorbeeld wanneer je het wilt hebben over vriendschappen, weglopen, gevoelens of pesten.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Onmogelijk blauw

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek onmogelijk blauw zijn: 

 • Billie doet alsof ze 16 is, maar ze is nog maar 14. Lees bladzijde15 ‘In het kantoortje… t/m bladzijde 20 ‘…dat ze bijna omviel.’ (hoofdstuk 3) voor.
  Leesvraag: Komt het in jouw boek ook voor dat iemand zich ouder of jonger voordoet dan dat hij is? Hoe oud denk je dat jouw hoofdpersoon is. Wanneer zou jij het handig vinden om je ouder of jonger voor te doen?
 • ‘In een klein en wankel huisje aan een kleine, wankele zee.’ Deze woorden maken veel indruk op Billie. Lees bladzijde 23 ‘Ze deed haar ogen dicht…’ t/m bladzijde 25 ‘…En toen zei ze het nog een keer. ‘Hoi.’’ voor. Wat betekenen deze woorden voor jou?
  Leesvraag: Heeft jouw hoofdpersoon ook bepaalde woorden die van grote betekenis voor hem zijn? Misschien een bepaald gedicht?
 • Billie kon wegrijden in de Pontiac van Jola, maar dan zou zij waarschijnlijk verdrietig en teleurgesteld zijn. Lees bladzijde 67 ‘‘Nou, ik kan je niet in de auto…’ t/m bladzijde 70 ‘…alsof er bij haar vanbinnen ook iets gonsde.’ voor.
  Leesvraag: Doet jouw hoofdpersoon ook iets waardoor de ander zicht verdrietig of teleurgesteld zou voelen?
 • Freddie heeft een grote droom. Lees bladzijde 138 ‘Je begint goed te… t/m bladzijde 140 ‘…vast heel gelukkig samen.’’ voor.
  Leesvraag: Heeft iemand in jouw boek ook een grote droom?
 • Elmer werd op school gepest door Jerome en andere kinderen. Lees bladzijde 144 ‘‘Hé, Billie Anne’, zei hij…’ t/m bladzijde 150 ‘…Alles was afschuwelijk.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook iemand gepest? En wordt dat opgelost? Billie vindt het afschuwelijk als ze hoort wat er gebeurd is en loopt eerst weg. Wat had jij gedaan?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Onmogelijk blauw.

Overige ideeën

 • Freddie heeft als droom beroemd worden. Wat is jouw droom? Schrijf of teken wat jouw droom is.
 • In het boek komen we veel te weten over Billie. Wat weet je over jouw hoofdpersoon? Schrijf daar een naamgedicht over. Je schrijft de letters van de naam van jouw hoofdpersoon onder elkaar en bedenkt dan bij elke letter een zin. Zie het onderstaande naamgedicht over Billie:

B illie is van huis weggelopen

I s in de steek gelaten door haar vader

L ekker werken bij restaurant Meneer C

L ogeert bij Jola in een stacaravan

I s verliefd op Jelmer

E n mist haar hond Flappy heel erg

Andere delen

Vergelijkbare artikelen