Ontzettend irritant

[DOOR LINDA] ‘Begrijp me niet verkeerd. Ik heb niks tegen voetballen, maar dat kan iedereen. Het enige wat je moet weten is hoe je moet rennen en tegen een bal schoppen tegelijkertijd. Maar het wereldrecord waslijnslingeren verbeteren – daar moet je pas echt iets voor kunnen, dat vergt toewijding en durf. Daarvoor moet je een uitputtende kennis van aerodynamica combineren met een diep besef van de werking van zwiepende waslijnen. Je moet ook fit genoeg zijn om grotere G-krachten te doorstaan dan de meeste NASA-astronauten ooit zullen ondervinden. Om maar niet te spreken van het rennen dat je moet doen als je ouders erachter komen. Dat bedoel ik met echt iets kunnen.‘
– Ontzettend irritant –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Ontzettend irritantAndy beleeft veel avonturen en maakt de vreemdste dingen mee. Hij vindt het leuk om mensen na te doen, totdat ze er knettergek van worden. Hierdoor komt hij in de problemen. Andy is ontzettend irritant en daar is iedereen in zijn omgeving de dupe van.

Hij werkt zich in de nesten door te slingeren aan de waslijn en de vreemdste dilemma’s aan mensen voor te leggen. Ieder plan dat hij bedenkt, loopt uit op een fiasco. Van het drama in de douche tot het zeuren tijdens lange autoritten.

Zal Andy er ooit van leren? Zal hij ooit stoppen met zijn irritante gedoe?

Benieuwd naar Ontzettend irritant? Bekijk hier het inkijkexemplaar en bekijk hieronder de boektrailer:

Recensie

De bladzijdes zijn gevuld met een hoop onzinnigheid. Om te tekst heen zie je allemaal grappige tekeningen, opmerkingen en mopjes. In het boek staan 9 korte verhalen, met Andy in de hoofdrol. Het boek is geschreven door Andy Griffiths en Terry Denton. Zij schreven ook de serie van De waanzinnige boomhut.

Andy is niet heel handig en daardoor lijkt alles wat hij bedenkt op een ramp uit te draaien. Ieder plan dat hij bedenkt loopt grandioos mis en alles gaat altijd anders dan hij heeft bedacht. Hierdoor ontstaan situaties om ontzettend hard om te lachen. Daarbij is Andy ook gewoon een ontzettend irritant mannetje, dat altijd zijn zin wil hebben. Ook dit levert hilarische situaties op.

Bekijk hier wat de schrijver over dit boek te zeggen heeft:

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Bekijk dit boek hier.

Ideeën mini leeslessen Ontzettend irritant

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Ontzettend irritant zijn:

 • Andy heeft een plan bedacht om de douchecabine vol te kunnen laten lopen met water, maar het loopt niet zoals hij had bedacht. Lees bladzijde 76 ‘Het water komt…‘ t/m bladzijde 80 ‘…kwijt te raken.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek een plannetje dat anders loopt dan bedacht?
 • Andy legt zijn vader een dilemma voor: wil hij liever worden opgegeten door leeuwen of door mieren? Lees bladzijde 87 ‘Pap, als je…‘ t/m bladzijde 89 ‘…op zijn bord.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand met een dilemma?
 • In de bioscoop heeft Andy ontzettende pech. Hij kan niets zien omdat er iemand voor hem zit met een enorm groot kapsel. Daarbij raakt hij ook nog eens zijn laatste chocoladecakeje kwijt. Lees bladzijde 114 ‘Ik word niet…‘ t/m bladzijde 117 ‘…zo wreed zijn.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met enorme pech?
 • De vader van Andy heeft een hond gekocht, zodat die de waslijn kan bewaken en ervoor kan zorgen dat Andy niet meer aan de waslijn zal slingeren. Andy vlucht naar zijn slaapkamer, maar bedenkt daar al snel een nieuw plannetje. Lees bladzijde 138 ‘Die middag, wanneer…‘ t/m bladzijde 141 ‘…wat laten zien!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die voor ieder probleem een oplossing heeft?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Ontzettend irritant.

Overig idee

 • Dilemma: Andy legt zijn vader een dilemma voor. Lees bladzijde 87 ‘Pap, als je…‘ t/m bladzijde 89 ‘…op zijn bord.‘ voor. Dilemma op dinsdag heeft iedere week een nieuw dilemma. Bekijk er een aantal en bespreek wat jij zou kiezen. Kun je zelf ook een goed dilemma bedenken? Leg hem voor aan je klasgenoten.

Bekijk ook: Piraat Blunderbaard 2 SLECHTSTE. VAKANTIE. OOIT.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen