Oog in oog met een reuzenos

[DOOR BIANCA] ‘De hoorns komen steeds dichterbij.
Stapje voor stapje gaat Tuuk naar achteren, de witte kringen komen naar voren.
Vlug kijkt hij over zijn schouder: dikke zwarte strepen naast donkergrijze bulten.
Zijn dat bomen en struiken?’
– Oog in oog met een reuzenos –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen. (AVI E5)

Het verhaal

Oog in oog met een reuzenos

Tuuk is 10 jaar oud en leeft in de steentijd. Hij wil heel graag met zijn vader, beste vriend en de andere mannen mee op mammoetjacht. Alleen de stamoudste vindt hem nog te klein en te dun. Wat kan Tuuk doen om toch mee te gaan op mammoetjacht?

Er komt een storm aan, maar de stamoudste gelooft dat niet. Lukt het Tuuk om het dorp te redden nu de mannen er niet zijn?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Een spannend, mooi boek over hoe het in de steentijd ging. Je kunt je goed voorstellen hoe het was om in die tijd te leven. Tuuk leerde bijvoorbeeld van zijn vader spoorzoeken en je ging niet naar school, maar was bezig om te jagen en eten te zoeken.

Mooi hoe Tuuk niet blindelings de stamoudste gelooft, maar ook zelf blijft nadenken en in zichzelf blijft geloven. Het verhaal speelt zich af in de steentijd, maar hoe Tuuk met dingen omgaat zou ook in onze tijd kunnen. Want wat doe je als je iets niet eerlijk vindt? Je vriend mag wel mee en jij niet? Ouders die trots zijn op jou en nog veel meer. Een boek voor stoere jongens en meisjes om te lezen. Dit boek is zeer geschikt om (voor) te lezen tijdens de Kinderboekenweek 2020.

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Oog in oog met een reuzenos

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Oog in oog met een reuzenos zijn: 

 • Het verhaal speelt zich af aan het eind van de zomer. Lees bladzijde 9 ‘Lang, lang geleden…’ t/m bladzijde 11 ‘…in te herkennen.’ voor
  Leesvraag: Weet jij welk jaargetijde het is in jouw boek? Hoe weet je dat?
 • Tuuk denkt dat er storm komt. Hij gelooft toch zijn eigen ogen en verwacht storm en neemt maatregelen. Lees bladzijde 18 ‘Laat in de…’ t/m bladzijde 21 ‘…hij moeten gehoorzamen.’ voor.
  Leesvraag: Wat zou jouw hoofdpersoon doen? In zichzelf geloven of toch de stamoudste, vader, moeder, juf of anderen geloven?
 • Oka was bang dat Tuuk misschien ergens gewond zou liggen of dat er iets anders zou zijn. Lees bladzijde 55 ‘Het gekraak klinkt…’ t/m bladzijde 57 ‘…moet je geloven!’ voor.
  Leesvraag: Is jouw hoofdpersoon ergens bang voor?
 • De vader en moeder van Tuuk zijn trots op hun zoon. Lees bladzijde 59 ‘De zon staat…’ t/m bladzijde 61 ‘…is het belangrijkste.’ voor.
  Leesvraag: Zijn jouw ouders wel eens trots op jou? Hoe zie en merk je dat? En is in jouw boek de hoofdpersoon trots op iemand of iemand op hem?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Oog in oog met een reuzenos.

Overige ideeën

 • Tekenen: Wijze Wig draagt een heel mooie ketting van hondentanden, mosselschelpen en slakkenhuizen. Lees bladzijde 9 ‘Ik zal jullie…’ t/m bladzijde 11 ‘…in te herkennen.’ voor.  Als jij stamoudste was, hoe zou jouw ketting er dan uitzien? Maak van de materialen die in de klas aanwezig zijn een mooie ketting.
 • Filmpje: Wanneer je meer over de steentijd wilt weten, zou je schooltv kunnen kijken: Jagers en verzamelaars.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen