Op weg met… Jozef en Maria

Jezus zal de mensen liefhebben. Hij is als brood. Je hebt hem elke dag nodig.
– Op weg met… Jozef en Maria –

Het verhaal

Op weg met... Jozef en Maria

Jozef en Maria vertrekken naar Bethlehem. Daar blijven ze een tijdje omdat keizer Augustus wil dat iedereen zijn naam opschrijft. In Bethlehem wordt Jezus geboren. Ze leggen hem in de broodbak. Jezus is net als brood, je hebt hem elke dag nodig.

De engel waarschuwt de herders en die gaan op zoek naar het bijzondere kindje Jezus. Jezus zal de mensen liefhebben.

Recensie

Op weg met… Jozef en Maria is een prettig prentenboek dat geschikt is om voor te lezen aan jonge kinderen. Schrijver Terry heeft geprobeerd het basisrecept van het geboorteverhaal in een kinderboek te verwoorden. Aldus Terry zijn de dieren in de stal, de voederbak, de drie koningen en de ster toegevoegde ingrediënten aan het geboorteverhaal. Deze zul je in dit boekje dan ook niet tegenkomen.

Het motto in dit boekje is: Jezus is als brood, je hebt hem elke dag nodig.

Met dank aan de Facebookgroep Kinderboeken en auteur Terry van Driel voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Op weg met… Jozef en Maria

In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je Op weg met… Jozef en Maria interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.

– Enkele interactieve vragen bij het boek zijn:

Voor het voorlezen (laat de kaft en de binnenkant van de kaft zien):

 • Wie zijn Jozef en Maria?
 • Waar gaan Jozef en Maria heen?

Tijdens het lezen:

 • Hoe kunnen de herders Jezus vinden?

Na het lezen:

 • Jezus is als brood, je hebt hem elke dag nodig. Kunnen wij nog andere dingen bedenken? Jezus is als…

Woorden die goed behandeld kunnen worden bij dit boek om de woordenschat te vergroten:

 • Met behulp van de tekeningen: herder en engel.
 • Uitleggen met andere woorden/tekst: Bethlehem, Jezus betekent God redt, logeerkamer en liefhebben.

Enkele lesideeën bij het boek Op weg met… Jozef en Maria zijn:

 • Doe mee met leuke activiteiten op de Kinderpagina van de Op weg met… serie. Zoals memory, afbeeldingen puzzelen of download een van de kleurplaten.
 • Kies een van de kleurplaten uit. Laat de kinderen deze inkleuren met krijt. Ga daarna met olijfolie over de tekening heen zodat het een doorschijnend vel wordt (het geeft een soort glas in lood idee).
  Of laat de kleurplaten inkleuren en uitknippen. Prik of plak de figuren daarna op prikkers/stokjes zodat de kinderen hiermee het spel na kunnen spelen.
 • Maak een verteltafel waar de kinderen het verhaal na kunnen spelen. Maak hier eventueel gebruik van Lego of andere poppetjes.
 • Speel met de kinderen het verhaal van Jozef en Maria na. Wellicht ook leuk in de kersttijd om dit op te voeren voor ouders of andere klassen?
 • Bak brood met de kinderen. Gebruik eventueel dit recept. Mocht je een broodbakmachine hebben, dan kan dit heel gemakkelijk in de klas.
  Op weg met... Jozef en Maria
 • Maak jouw eigen broodtrog. Een broodtrog is een soort bak waarin mensen vroeger hun brood kneedden. Schrijver Terry legt hier aan je uit waar het idee van de broodtrog vandaan komt. Laat de kinderen hun eigen broodtrog kneden van klei en laat de kinderen hem later zelf versieren met verf. Hier zie je een voorbeeld van een broodtrog:

  Op weg met... Jozef en Maria
  Met dank aan Terry van Driel voor het toezenden van deze foto.

Andere delen

Over andere delen lees je hier meer.

Vergelijkbare artikelen