Opa en oma Oelewapper op reis met de gouden koets

[DOOR LINDA] ‘Het is al donker als de bel gaat.
Joep en Jetje gluren door het raam naar buiten.
Er staat een geheimzinnig figuur voor de deur.
Hij kijkt zenuwachtig om zich heen.
Het is een man met een lange regenjas aan, een flaphoed op, en een woeste baard. ‘
Wat een engerd!’ fluistert Jetje.
Oma komt meteen kijken.

– Opa en oma Oelewapper op reis met de gouden koets –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 4 om zelf te lezen.

Het verhaal

Opa en oma Oelewapper op reis met de gouden koetsEr staat een geheimzinnig figuur voor de deur. Hij wil graag binnenkomen om met opa en oma te praten.

Als hij zijn vermomming af doet blijkt het de koning te zijn. Hij heeft de boeken van de familie Oelewapper gelezen en komt vragen of ze hem ook zouden willen helpen bij zijn reis naar Italië.

Willen de Oelewappers de koning helpen? Zal het ze lukken de opdracht te volbrengen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: Opa en Oma Oelewapper redden het spookhuis

Recensie

Het boek is vlot geschreven, leest lekker weg en zit vol humor. Dit vind ik kenmerkend voor Marianne Busser en Ron Schröder. Een heerlijk verhaal, vol creatieve oplossingen.

Ik moest ontzettend lachen om het stukje waarin de koning aangeeft dat hij alle boeken van de familie Oelewapper heeft gelezen en dat hij daarom weet dat ze goed zijn in het bedenken van oplossingen. Op deze manier was er heel kort een terugblik naar de eerdere avonturen van de familie.

Er zijn meerdere boodschappen uit het verhaal te halen, maar vooral het zelf laten ervaren wat de fotograaf eigenlijk anderen aandoet met de foto’s die hij maakt, vond ik heel goed naar voren komen. Zeker omdat de fotoraaf na zijn ervaring besluit om foto’s van dieren te gaan maken.

Het boek sluit goed aan bij het thema van de kinderboekenweek van 2019 met het thema: reis mee!

Met dank aan Uitgeverij Moon voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Opa en Oma Oelewapper en de geheime vrienden

Ideeën mini leeslessen Opa en oma Oelewapper op reis met de gouden koets

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Opa en oma Oelewapper op reis met de gouden koets zijn:

 • Er staat een geheimzinnig figuur voor de deur, het is een engerd en iedereen vindt het spannend. Lees bladzijde 2 ‘Het is al…‘ t/m ‘…de bank vandaan.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets spannend of eng vindt?
 • De koning wil een geheim delen met opa, oma en de kinderen. Eerst wil hij weten of ze een geheim kunnen bewaren. Lees bladzijde 4 ‘Maar als de…‘ t/m bladzijde 5 ‘…het te vertellen.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een geheim?
 • De koning heeft de hulp van opa, oma en de kinderen nodig. Doordat hij hun boeken heeft gelezen weet hij dat ze goed zijn in het oplossen van problemen. Lees bladzijde 7 ‘Maar…wat wilde…‘ t/m bladzijde 8 ‘…werk van maken.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die goed problemen kan oplossen?
 • Papa Razzi wil graag een foto van de koning en de koningin maken als er iets misgaat, maar er gaat steeds niets mis. Hij bedenkt een plannetje om het toch mis te laten gaan, zodat hij een goede foto kan maken. Lees bladzijde 16 ‘Eindelijk rijdt de…‘ t/m bladzijde 17 ‘…uit te halen.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een plan bedenkt?
 • Oma zegt dat de moeder van Papa Razzi wel trots zal zijn, maar dat bedoelt ze niet echt. Ze bedoelt dat zijn moeder waarschijnlijk helemaal niet trots zal zijn.Lees bladzijde 24 ‘Papa Razzi vouwt…‘ t/m bladzijde 25 ‘…hem zijn. Apetrots!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die trots is?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Opa en oma Oelewapper op reis met de gouden koets.

Overige ideeën

 • Koets ontwerpen: Om de aandacht van de koning en de koningin af te leiden lijkt het een goed idee om ze rond de laten rijden in een versierde koets. Zo kijkt iedereen naar de koets en niet naar de koning en de koningin. Lees bladzijde 7 ‘Maar…wat wilde…‘ t/m bladzijde 8 ‘…werk van maken.‘ voor. Je gaat zelf een koets ontwerpen en versieren waarin de koning en koningin kunnen reizen.

Bekijk ook: De algemene pagina van de kinderboekenweek

Andere delen

Vergelijkbare artikelen