Operatie oma Sjannie

[DOOR BIANCA] ‘‘Alsjeblieft… nog een paar meter…‘
Oma was aangekomen bij de uitgang en kwam nu bijna tot stilstand.
Nog twee seconden. De deuren begonnen te sluiten.

– Operatie oma Sjannie –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Operatie oma SjannieAmare is elf jaar en vaak bij haar oma Sjannie te vinden. Samen doen ze de gekste dingen, ondanks dat haar oma vergeetachtig is en bijna niks meer ziet. De oma van Amare komt in het ziekenhuis terecht.

De ouders van Amare willen dat ze vanuit het ziekenhuis naar een verzorgingstehuis gaat. Amare weet zeker dat haar oma dit niet wil, maar ze luisteren niet naar haar. Wat moet ze nu doen? Hoe kan ze haar oma helpen?

Amare bedenkt een plan en ontvoert haar oma en verstopt haar op hun eigen zolder. Hoe lang kunnen ze dit geheim volhouden? Want niet alleen haar ouders zijn oma overal aan het zoeken ook de politie is druk bezig. Dan staat opeens de politie voor hun deur…

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Operatie oma Sjannie is het tweede kinderboek van Lysette van Geel. Na dit boek gelezen te hebben ga ik zeker ook haar eerste boek De vlucht van Omid lezen en kan ik niet wachten tot er weer een boek van haar uitkomt.

Dit boek bestaat uit drie delen en een korte ‘inleiding’ (Amare die verhoord wordt door de politie). Deel 1 speelt zich af voor de kidnap, deel 2 de kidnap en deel 3 hoe het is afgelopen. Mooi om op deze manier het verhaal te volgen. Af en toe grappige zwart-wit tekeningen erbij met uitleg erbij wat het is.

Het verhaal leest heel vlot. Een serieus onderwerp wat met de nodige humor wordt gebracht. Ook erg leuk hoe de oude overbuurman van Amare een rol speelt in dit verhaal.

Als je nog verder wil lezen in boeken waarin familie een rol speelt dan zijn Tante Troela en Winterhuis hotel aan te raden.

Met dank aan Uitgeverij Moon voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Operatie oma Sjannie

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Operatie oma Sjannie zijn: 

 • Oma Sjannie kan niet meer goed zien en gooit cake versiering in de soep in plaats van zout. Lees bladzijde 11 ‘Mijn moeder schudde…’ t/m bladzijde 13 ‘…snel de voordeur dicht.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die zich vergist, maar dat niemand er iets van durft te zeggen?
 • De buurman van Amare komt uit Suriname. Lees bladzijde 29 ‘Ik schuifelde terug naar het…’ t/m bladzijde 30 ‘…en zwaaide naar de geschrokken jongen.’ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek iemand uit een ander land?
 • Amare legt een voorraad van eten, drinken en wc-papier aan. Eigenlijk mag dat niet, maar het is voor haar oma. Lees bladzijde 51 ‘De voorbereiding (5 dagen voor de kidnap)…’ t/m bladzijde 54 ‘…moest me voorbereiden.’ voor.
  Leesvraag: Doet jouw hoofdpersoon ook wel eens iets wat niet mag?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Operatie oma Sjannie.

Overige ideeën

 • Amare heeft een plan bedacht om haar oma te ontvoeren. Welk plan zou jij bedenken als je je oma zou moeten ontvoeren?
 • Lees bladzijde 134 ‘Auberginestraat 3…’ t/m bladzijde 136 ‘…zo snel mogelijk naar huis.’ voor en laat het plaatje van de leugendetector op bladzijde 135 zien. Teken je eigen leugendetector.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen