Pages & Co – Matilda en de boekdwalers

”Wat nu?’ vroeg oma zachtjes.
‘Ik wet het niet. Afwachten, kijken wat er gebeurt, denk ik.
Laten we Matilda maar goed in de gaten houden, wat kunnen we anders doen?”
– Pages & Co – Matilda en de boekdwalers –
Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen of aan voor te lezen.

Het verhaal

Matilda woont samen met haar opa en oma in Boekhandel Pages & Co. Ze zijn dol op boeken. Overal waar je kijkt vindt je stapels boeken. Daarnaast hebben de drie ook al vele boeken verslonden. Nu vraag je je af: wat kun je nog meer wensen? Nou, een vader en moeder zou Matilda zeggen. Haar vader is al vroeg gestorven aan een ziekte en haar moeder is vlak na haar geboorte verdwenen. Dit heeft een grote leegte achter gelaten in Matilda’s leven.

Pages & Co - Matilde en de boekdwalersAls Matilda per toeval een doos met boeken vindt die van haar moeder zijn geweest, spelen de emoties op. De overbuurvrouw vertelt haar nog wat meer over haar moeder en geeft haar een foto mee.

‘Op de foto zaten Bea en Mary als jonge vrouwen op een bank in de boekwinkel.
Ze zaten allebei aan een uiteinde, met hun benen op de bank terwijl hun voeten elkaar raakten.

Allebei hadden ze boeken boven op hun grote, dikke babybuik gestapeld.

Eenmaal terug in de winkel komt Matilda een meisje tegen. Anne met een e en zij lijkt erg op het personage Anne uit Anne van het groene huis. Later komt Matilda ook nog een meisje in een blauwe jurk tegen, die erg op Alice uit Alice in Wonderland lijkt. Zal alle informatie over haar moeder ervoor zorgen dat zij denkbeeldige vriendjes begint te verzinnen?

Op een dag vraagt Alice of Matilda mee wilt naar een theepartijtje. Dat lijkt haar leuk en zo verdwijnt ze voor het eerst in een boek. Matilde weet niet wat haar overkomt. Weten haar grootouders hier meer over? Waarom doen die zo geheimzinnig? En wat heeft haar moeder hiermee te maken? Samen met haar vriend Oskar gaat ze op onderzoek uit. Zal Matilde de geheimen kunnen ontrafelen?

Benieuwd naar dit verhaal? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit boek is het perfecte boek voor boekenwormen zoals ik. Matilda dwaalt verschillende boeken door en ik moet bekennen: ik was regelmatig jaloers. Hoe gaaf zou het zijn om in jouw favoriete boeken te kunnen stappen? Ik denk dat ik graag met Bram mee reis via dozen op zolders (Lees ook: Bram en het zoldermysterie) of dat ik samen met Prinses Super op pad ga naar Grom (Lees ook: Jippie! Een humeurig sprookje).

Het verhaal houdt je heel lang in spanning. Ongeveer halverwege het boek krijg je pas antwoorden en richting het einde beginnen alle puzzelstukjes op hun plek te vallen. Hierdoor wil je het boek eigenlijk niet weg leggen. De speelse lay-out met woorden die soms van de pagina af lijken te vallen maakt het boek aantrekkelijk om te lezen.

Ik kan dit boek heel erg aanraden aan boekenwormen of aan kinderen die wel wat meer van boeken mogen gaan houden 😉 Het boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6/7.

Met dank aan Veltman Uitgevers voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Pages & Co – Matilda en de boekdwalers

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Pages & Co – Matilda en de boekdwalers zijn:

 • Hoe omschrijf jij jouw beste vriend(in)? Lees bladzijde 14 ‘Is er…‘ t/m bladzijde 15 ‘…niet in Pages & Co woont.’ voor. 
  Leesvraag: Komen er beste vrienden voor in jouw boek? Wat maakt hen beste vrienden?
 • Welke naam zou jij kiezen als je zelf een naam mocht bedenken? Lees bladzijde 81 ‘Matilda liet haar…‘ t/m bladzijde 84 ‘…mij zou begrijpen.‘ voor. 
  Leesvraag: Welke naam heeft jouw hoofdpersoon? Past deze of kun je een betere bedenken?
 • Boekdwalers hebben een motto. Lees bladzijde 163 ‘Uiteindelijk eindigde de…’ t/m bladzijde 164 ‘…motto van de Onderbibliotheek.‘ voor. 
  Leesvraag: Welk motto zou bij jouw boek passen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Pages & Co – Matilda en de boekdwalers.

Overige ideeën

 • In welk boek zou jij wel willen dwalen? Lees bladzijde 206 ‘Wat moeten we doen?…‘ t/m bladzijde 208 ‘…begon te lezen.‘ voor.
  Schrijf of teken jezelf in het verhaal waarin jij wilt dwalen.
 • Stelopdracht: Stel dat je in jouw leven een personage uit een boek tegen komt. Hoe zou dat zijn? Beschrijf een bladzijde uit jouw leven waarin je een personage uit jouw boek integreert.
  Pages & Co - Matilda en de boekdwalers

Vergelijkbare artikelen