Palmen op de Noordpool (thematitel KBW22)

Wat nekte de dino’s?
– Palmen op de Noordpool – Het grote verhaal van klimaatverandering –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Palmen op de Noordpool

Lees in 10 hoofdstukken alles over de klimaatverandering. Ga eerst miljarden jaren terug in de tijd naar het aller begin van de aarde. Ontdek hoe het klimaat continu verandert. Lees in het boek door de jaren heen over de veranderingen en invloeden van het klimaat.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Palmen op de Noordpool leest heerlijk weg in korte hoofdstukken van 2 bladzijden. Hierdoor is het ook een zeer geschikt voorleesboek. Daarnaast is het begrijpelijk voor de leek, dat maakt dat je geen taaie kost zit te lezen maar begrijpt waar het over gaat.

Je ziet dat er veel dingen zijn die invloed hebben op het klimaat. Een veranderende wereldkaart kan het natter of droger maken. Meteorieten, bosbranden en vulkanen brengen extra CO2 en extra stof in de lucht. De CO2 warmt de aarde op. Het stof koelt de aarde af doordat het zonlicht er niet door kan. Maar het zorgt ook dat planten sterven en er dus weer extra CO2 vrijkomt.’

De illustraties zijn to the point. Kijk alleen al naar de kaft waar je dus echt palmbomen op de ijsschotsen ziet en er een konijn tussen de ijsberen rondhuppelt. Het zet je aan het denken. Al met al is dit echt een boek dat iedereen van begin tot eind zou mogen lezen om zichzelf daarna even goed achter de oren te krabben of jij niet nog iets extra’s kunt doen voor het klimaat.

Ik kan dit boek aanraden voor iedereen die alle ins en outs wilt weten over de klimaatverandering. Palmen op de Noordpool is een thematitel voor groep 7/8 voor de kinderboekenweek 2022. Dit boek sluit goed aan bij het thema Gi-ga-groen.

Met dank aan Uitgeverij Gottmer voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Palmen op de Noordpool

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Palmen op de Noordpool zijn:

 • De schrijver geeft je een korte toelichting voordat je het boek leest. Lees bladzijde 9 voor. 
  Leesvraag: Schrijf zo’n toelichting bij jouw boek. Wat moet je vooraf weten?
 • Wat is de geschiedenis van ons klimaat? Lees bladzijde 20 ‘Wat nekte de dino’s?’ t/m bladzijde 21 ‘...invloed op de dino’s.’ voor.
  Leesvraag: Welke aspecten van het klimaat kom je tegen in jouw boek? Denk aan temperatuur, natuur, weer, etc.
 • Kip of ei? Lees bladzijde 54 ‘De vingerafdruk van CO2…’ t/m bladzijde 55 ‘…koeien kunnen er wat van.’ voor. Er wordt hier een kip/ei vergelijking gemaakt met CO2/temperatuur.
  Leesvraag: Maak een kip/ei vergelijking die past bij jouw boek.
 • Hout speelt een belangrijke rol in ons leven. Lees bladzijde 58 ‘Hout…’ t/m bladzijde 59 ‘…maar net begonnen.’ voor.
  Leesvraag: Welke rol speelt hout in jouw boek?
 • We bereiden ons voor op de toekomst. Lees bladzijde 134 ‘Klaar voor de toekomst…’ t/m bladzijde 135 ‘…in gaan dus. Hoe?’ voor.
  Leesvraag: Hoe ziet de toekomst van jouw verhaal eruit aan de hand van de info die je net gehoord hebt?

Overige ideeën

 • Achterin het boek (bladzijde 178) kom je een klimaatbingo tegen. Maak nu met de klas zelf een bingo met ideeën hoe jullie elke dag op kunnen letten op het klimaat. Wie heeft als eerste bingo?
 • Wat is een register? Achterin het boek (bladzijde 180) staat een register. Leg uit dat dit een overzicht met belangrijke woorden is dat je regelmatig in informatieboeken tegenkomt. Als je dan een specifiek woord/onderwerp zoekt, kun je hierop zoeken zodat je weet op welke bladzijde je verder moet lezen. Welke kinderen hebben ook een register bij hun boek? Of kunnen een register maken?
 • Bekijk de website van Marc ter Horst voor meer inspiratie.
 • Bij dit boek schreef Linda een Close Reading les. Je vindt deze les in het e-book Close Reading Gi-Ga-Groen.

Vergelijkbare artikelen