Paniek in sprookjesland

[DOOR DORY] ‘Assepoester was met haar prins getrouwd en ging met Rapunzel winkelen.
Hans en Grietje speelden tikkertje met Roodkapje in het bos… Gezellig!’

– Paniek in sprookjesland –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Paniek in sprookjesland

Op een gewone middag, krijgt Twan van een vreemde oude man een sprookjesboek in zijn handen geduwd. Dezelfde avond leest Twan een verhaal uit het sprookjesboek voor aan zijn kleine zusje Nora. Voor ze het weten worden ze door het boek opgeslokt en belanden ze in Sprookjesland.

Twan blijkt een Heldenziel te hebben en Boekmeester van het boek te zijn. Al gauw horen ze van een van de dwergen van Sneeuwwitje dat een goede fee de sprookjes betoverd heeft. Ze zijn bevrijd van hun eigen sprookje en leiden hun eigen leven. Zo spelen Roodkapje en Hans en Grietje tikkertje en lust de Heks geen kinderen meer. Niet alle sprookjesfiguren zijn blij met dit nieuwe leven…

Plotseling is het zusje van Twan ontvoerd! In zijn zoektocht naar zijn zusje komt Twan veel sprookjesfiguren tegen die hem soms wel, maar soms ook niet helpen. Lukt het Twan om zijn zusje op te sporen en te redden? Lees dan snel Paniek in sprookjeland om hier achter te komen!

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Ben je bekend met sprookjes? Ken je Roodkapje en Sneeuwwitje uit je hoofd? Vergeet dan maar gauw wat je allemaal weet! In Paniek in sprookjesland word je meegenomen in een sprookjesland waar alles anders is. Wat dacht je van een slecht huwelijk tussen Assepoester en de prins? Of de Wolf van Roodkapje die vegetarisch geworden is?

Al deze veranderingen aan de traditionele sprookjes maken het avontuur van Twan voor mij grappig om te lezen. Daarnaast vind ik Paniek in sprookjesland ook een heel spannend boek. Twan doet er alles aan om zijn zusje te redden en gaat van avontuur naar avontuur. Vanaf de eerste bladzijde was ik geboeid en wilde ik het boek snel uitlezen. Hou wel goed je aandacht erbij, want er komen veel personages voor in het boek.

En ben eens eerlijk: wie heeft er nou nooit eens gedroomd van een dagje in een sprookje? Hou je van sprookjes die net even anders dan anders zijn? Dan vind je ook vast Het Kattenmannetje en De kikkerbilletjes van de koning leuk! Wil je een soortgelijk verhaal lezen? Lees dan De verdwenen magiër.

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Paniek in sprookjesland

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Paniek in sprookjesland zijn:

 • De schrijfster begint het boek in het eerste hoofdstuk op een mysterieuze manier waardoor je meteen nieuwsgierig gemaakt wordt naar het verdere verhaal. Lees bladzijde 9 ‘Om je alles…’ t/m bladzijde 11 ‘…en fietste weg‘ voor.
  Leesvraag: Hoe start de schrijver jouw verhaal? Maakt hij je meteen nieuwsgierig? Verklapt hij alles al? Of wordt het verhaal rustig opgebouwd?
 • Om elkaar te bereiken gebruiken ze in Sprookjesland inkt en een veer en versturen ze de brief met een postduif. Lees bladzijde 51 ‘Simon woonde vlak…’ t/m bladzijde 52 ‘…konden eindelijk gaan‘ voor.
  Leesvraag: Hoe wordt er in jouw boek gecommuniceerd met elkaar?
 • Twan wordt heel zenuwachtig. Hij gaat namelijk met Duimpje mee in de zevenmijlslaarzen. Lees bladzijde 94 ‘Ik was zenuwachtig…’ t/m bladzijde 96 ‘…in de mist‘ voor.
  Leesvraag: Is er iemand in jouw boek zenuwachtig? Zo ja, waarom?
 • De ontvoerder heeft een gemeen plannetje. Hij gebruikt Nora om de sprookjes weer terug te zetten naar hoe ze vroeger waren. Lees bladzijde 122 ‘In de kronkelige…’ t/m bladzijde 126 ‘…liepen snel verder‘ voor.
  Leesvraag: Wie heeft er bij jou een (gemeen) plannetje?
 • Nora is ontvoerd en daarna omgetoverd in een konijn. Lees bladzijde 140 ‘Duimpje zou op…’ t/m bladzijde 142 ‘…ik zo’n schijterd‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek iets of iemand betoverd?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Paniek in sprookjesland.

Overige ideeën

 • Vergelijk de sprookjes uit Paniek in sprookjesland met de traditionele sprookjes. Waar is het anders? Wat is hetzelfde? Je kunt hierbij een venndiagram gebruiken.
  Eén eenhoorn, alsjeblieft!Download hier het werkblad venndiagram
 • Laat de kinderen zelf een verandering bedenken bij een sprookje. Het kan niet gek genoeg!
 • De moeder van Twan gaat na de avonturen nog regelmatig terug naar Sprookjesland en drinkt dan met Sneeuwwitje een kopje thee. Laat de kinderen bespreken waar ze zelf naartoe zouden gaan in Sprookjesland. Welk sprookjesfiguur zou je graag willen spreken?
 • Bespreek met de kinderen wie zij om hulp zouden vragen in Sprookjesland. Waarom zou je diegene kiezen?

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen