Pech onderweg (kerntitel KBW19)

‘Frane vindt zichzelf trouwens geen geluksvogel.
‘Mensen zeggen altijd maar dat ik zo veel geluk heb gehad, maar ik denk dat ik juist pech had dat ik in al die ongelukken terechtkwam.’
Wat denk jij: is Frane een pechvogel of een geluksvogel? Of zou hij de helft gewoon hebben verzonnen?’

– Pech onderweg –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Pech onderweg

In de verhalenbundel Pech onderweg lees je verschillende sterke, grappige en spannende verhalen die één ding gemeen hebben: ze hebben met pech onderweg te maken.

17 verschillende verhalen vormen samen de bundel Pech onderweg. Zo lees je over Ziggy en zijn Oom Gerrit die met een tijdmachine reizen. Zouden ze echt door de tijd reizen of zal dit de grootste onzin zijn? Ook lees je over Het spook op de rails. Dankzij dit spook wordt een groot ongeluk voorkomen. Bestaat dat spook wel echt?

In De krokodillenfluisteraar vinden opa en oma steeds opnieuw krokodilleneieren in hun bed. Wie zou die daar toch plaatsen? En in Het verdwenen spookkarretje lees je over de enkele reis in een spookhuis. De volgende keer denk je wel 2x na voordat je in een spookhuis gaat.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar of hier de boektrailer:

Bekijk ook: Niemand houdt Don Carlo tegen

Recensie

Pech onderweg is een kerntitel voor groep 5/6 tijdens de Kinderboekenweek 2019 met het thema Reis mee. Volkomen terecht als je het mij vraagt, want bij reizen hoort regelmatig pech onderweg. Wie heeft er wel eens langs de weg stil gestaan met een lekke band? Of vertraging bij het vliegen? We hebben vast allemaal wel eens pech onderweg gehad. Al denk ik niet dat dit soort ‘normale’ pech het boek Pech onderweg zou halen.

Hoe kan dat ook anders met schrijversduo Jozua Douglas en Tosca Menten? Als je op zoek bent naar sterke verhalen, grappige verhalen of spannende verhalen, dan zit je goed bij dit duo! Vorig jaar kwamen ze samen met Manon Sikkel met De lachende zaag en brachten ze de verhalenbundel Gruwelijk Grappige Griezelverhalen uit. Dit jaar vormen Jozua Douglas en Tosca Menten De gouden grijns en brengen ze de verhalenbundel Pech onderweg.

Mijn favoriet in dit boek? Nummer 13! Omdat het mijn geluksgetal is en omdat het einde heerlijk verrassend is, zoals je van dit boek mag verwachten.
Beste verhaal? De reuzeninktvis. Spannend, pakkend en een geniaal einde!
Waar ik het hardste om gelachen heb? Botjes van Berend Botje ontdekt in Ghana. Sinds de komst van onze kleine heb ik regelmatig Berend Botje gezongen, maar dat heeft nu toch een hele andere betekenis gekregen.
Het engste verhaal? Het verdwenen spookkarretje. Ik weet alleen niet of dat wel zo geschikt is voor alle kinderen in groep 5/6 😉

Ik kan dit boek sterk aanraden om voor te lezen in groep 5 of hoger. Lees de verhalen wel eerst even zelf of jij ze ook geschikt voor jouw groep acht.

Met dank aan De leukste kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Pech onderweg

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Pech onderweg zijn: 

 • De tijdmachine
  • Op bladzijde 17 kom je een advertentie uit de krant tegen. Wat betekenen de afkortingen?
   Schrijf zelf een advertentie met bestaande afkortingen. Weten anderen wat ze betekenen?
  • Lees het verhaal voor t/m bladzijde 21. Laat de kinderen daarna het verhaal afschrijven. Waar gaat de tijdreis heen? Komen ze nog terug?
 • De vliegende zwabber
  • Opa rijmt alles wat hij zegt. Lees bladzijde 39 ‘Ik was weer…‘ t/m ‘…gewoon expres.‘ voor.
   Leesvraag: Kun jij tijdens het voorlezen van een stukje tekst de citaten aanvullen met rijm?
  • Ontwerp zelf iets dat kan vliegen. Lees ter inspiratie bladzijde 40 ‘Floor! Je komt op…‘ t/m bladzijde 44 ‘…week de beker.‘ voor.
 • Op bladzijde 6, 36, 68, 82, 109, 130, 155, 166, 171, 183, 190 en 235 vind je spreuken zoals ‘Beter thuis met een saai boek, dan op de Noordpool zonder broek.‘. Kunnen jullie ook van deze spreuken bedenken? En spreuken die over jullie leesboeken gaan?
 • Het spook op de rails
  • Ben jij bijgelovig? Lees bladzijde 69 ‘Oom Cor is…‘ t/m bladzijde 70 ‘…tijdens het hakken.‘ voor.
   Leesvraag: Welk bijgeloof kom je in jouw boek tegen?
 • Nummer 13
  • Tel jij wel eens terwijl je bezig bent? Lees bladzijde 95 ‘Nummer 13…‘ t/m bladzijde 96 ‘…niemand kwaad mee.‘ voor.
   Leesvraag: Welke dingen kun je in jouw boek tellen? Maak er een mooi lijstje van.
 • De reuzeninktvis
  • Heb je wel eens gehoord van de VVVVVVZ? Lees bladzijde 191 ‘De reuzeninktvis…‘ t/m ‘…is het begonnen, Gup.‘ voor.
   Leesvraag: Kun jij ook zo’n clubnaam verzinnen die goed bij jouw boek past? Probeer zoveel mogelijk dezelfde letters achter elkaar te gebruiken.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Pech onderweg.

Overige ideeën:

 • Schrijf een Limerick. Jozua Douglas en Tosca Menten leggen je in onderstaand filmpje uit hoe je dit doet. Ter voorbeeld kun je de Limericks op bladzijde 172 en 234 voorlezen.
 • Open de kinderboekenweek samen met Jozua Douglas:

Bekijk ook: Gruwelijk Grappige Griezelverhalen

Kerntitels

Ben je nieuwsgierig naar de overige kerntitels van de Kinderboekenweek 2019? Lees dan hier verder.

Vergelijkbare artikelen