Piet en de zee (AVI-M3)

Het verhaal

Piet en de zeePiet en de zee, het vijfde deel in de Zelf lezen over lang geleden…-serie gaat over Piet Mondriaan. Piet en Jan gaan samen schilderen. Ze schilderen wat ze zien. Maar Jan vindt de schilderijen van Piet maar raar. Hij vraagt zelfs of Piet wel weet wat hij doet? Maar Piet doet wat hij wil. Rie vind de schilderijen juist erg mooi, zij wil ze wel presenteren in haar galerij. Zouden de mensen die een schilderij komen kopen de doeken van Piet ook raar vinden? Of zou Piet zijn doeken verkopen?

Recensie

Wederom is het Arend van Dam gelukt om een prachtig AVI-boek te schrijven waarbij beginnende lezers meer kunnen lezen over de geschiedenis, deze keer over Piet Mondriaan. Op een begrijpbare manier wordt uitgelegd hoe Piet Mondriaan tot zijn schilderijen kwam en wat hij ermee wilde laten zien. Het bijzondere aan dit boek vind ik de illustraties van Alex de Wolf, waarin hij de werken van Mondriaan heeft verwerkt. Ik kan dit boek aanraden als inleiding voor een kunstproject rondom de kunstwerken van Piet Mondriaan (zie overige lesideeën).

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | het Spectrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Over deze reeks

De makers van Lang geleden… hebben een aantal AVI-boeken speciaal voor groep 3 en 4 ontworpen. Deze boekjes worden geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf.

Wist je dat er al 9 andere delen op kinderboekenjuf.nl staan?

Ideeën mini leeslessen Piet en de zee

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Piet en de zee zijn:

  • Op bladzijde 5 wordt omschreven waar Piet is. Hij vertelt dat hij aan zee is en hoe het eruit ziet. Lees bladzijde 4 ‘er gaat een…‘ t/m bladzijde 5 ‘…haal je af‘ voor. Kunnen de kinderen voorlezen hoe het er in hun boek uit ziet? Staat dit niet in de tekst, dan kunnen ze misschien een illustratie laten zien?
  • Piet wil doen wat hij zelf wil. Lees bladzijde 14 ‘jan loopt door…‘ t/m bladzijde 17 ‘…wat je wil‘ voor. Piet schildert het anders dan jan het ziet. Hij doet wat hij zelf wil. Wat doet jouw hoofdpersoon in het boek?

Overige lesideeën:

  • Ik heb bij het boek Piet en de zee twee lessen voor groep 3/4 uitgeschreven.

Per activiteit geef ik de verwerking met *, ** of *** sterren aan. Met ** sterren kun je in principe in een groep 3 of 4 aan de slag met dit lesidee. Bij * ster staat een aanpassing die je kunt toepassen, mocht blijken dat dit onderdeel nog lastig is voor sommige/alle kinderen. Bij *** sterren staat een mogelijkheid voor uitdaging indien sommige/alle kinderen dit al beheersen.

Download de lessen hier: Lesidee bij Piet en de zee

  • Fahd van Huisje Boompje Beestje bekijkt samen met een deskundige het laatste werk van Piet Mondriaan in dit filmpje op Schooltv. Dit kun je samen met de kinderen in de klas bekijken en bespreken. Wat vinden zij van het schilderij? En wat vinden ze er van dat het niet af is?

Andere delen uit de serie

Winactie: 8x kans op 1 boek uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden…

De winactie is afgelopen.

De zomervakantie komt er weer aan. Een periode waarin we heerlijk naar buiten gaan, niet naar school hoeven en hopelijk genieten van het weer. Maar ook een periode waarin het heel belangrijk is om te blijven lezen. Met deze actie hoop ik 8 beginnende lezers gelukkig te kunnen maken met 1 deel uit de serie. Ook hoop ik dat zij hierdoor heerlijk lezen tijdens de zomervakantie. 

In samenwerking met Unieboek Uitgeverij Het Spectrum mag ik 1 exemplaar van elk van de 8 delen weggeven.

Wat kun je winnen?

Je kunt één van de 8 boeken uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden… winnen.

Winactie

Wat moet je doen?

Reageer vóór maandag 31 juli 2017 20.00 uur onderaan deze pagina waarom jij dit boek zou willen winnen. Reacties na 20.00 uur op 31 juli 2017 tellen niet meer mee.
Er zijn 8 boeken die je kunt winnen. Je mag onder elk boek een reactie achter laten. Echter kun je maar 1 boek winnen.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op dinsdagmiddag 1 augustus 2017 rond 12.00 uur bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar wordt onderaan deze pagina vermeld.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg er daarom voor dat het e-mailadres wat je invult bij de reactie klopt. In de e-mail wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen.

Overige

  • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
  • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
  • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

Vergelijkbare artikelen