Prinses Arabella en de reuzentaart

‘Maar prinses Arabella steekt haar neusje in de lucht.
‘De allerLEKKERSTE en de allerGROOTSTE taart van de wereld, die bak ik!’

Prinses Arabella en de reuzentaart –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 1.

Het verhaal

Prinses Arabella en de reuzentaartIn Prinses Arabella en de reuzentaart wil Arabella haar verjaardag nog een keer vieren. Haar ouders vinden dit geen goed idee, want ze is net jarig geweest en de verjaardag van Omi komt eraan. Prinses Arabella en haar vriendinnen willen allemaal een taart voor Omi maken. Maar wie maakt de grootste en de lekkerste taart?

Prins Mimoen, prinses Sofie, prinses Ling en prinses Arabella gaan aan de slag. Als Omi jarig is brengen de kinderen de taarten naar Omi. Wie zal de grootste en lekkerste taart gemaakt hebben? En waar is prinses Arabella gebleven?

Recensie

Tijdens de Middag van het Kinderboek vertelde Mylo Freeman over prinses Arabella. Mylo hoorde twee meisjes spelen. Een van de meisjes zei dat zij geen prinses kon zijn, omdat ze een kroeshaar had. Daarom heeft Mylo verschillende boeken vol diversiteit bedacht en geschreven én met succes moet ik zeggen. Dit boek over Arabella is vrolijk, sprekend en laat een diversiteit aan prinsen en prinsessen zien. Ik had dit boek al een langere tijd op mijn wensenlijstje staan en ben blij dat ik het nu gelezen heb.

Het leuke aan dit verhaal vind ik dat prinses Arabella de strijd met haar vrienden aan gaat over wie de grootste en lekkerste taart maakt. Arabella maakt een hele grote taart en de andere drie hebben alledrie een eigen taart bij zich. Prins Mimoen weet daar wel een oplossing voor en hij laat zien dat je door samen te werken ook een grote taart kunt maken. Arabella overtreft dit dan wel weer door uit haar taart te springen en Omi laat in het midden wie de lekkerste taart heeft.

De illustraties worden ook door Mylo Freeman gemaakt en zien er prachtig en kleurrijk uit. Tijdens de Middag van het Kinderboek maakte Mylo zelfs een live schilderij, dat was erg gaaf om te zien.
Prinses Arabella en de reuzentaart

Het boek is voor kinderen vanaf 3 jaar, maar ik kan dit boek aanraden aan iedereen die van prinsessen of taart of allebei houdt.

Met dank aan Uitgeverij De Eenhoorn voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Prinses Arabella en de reuzentaart

In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je Prinses Arabella en de reuzentaart interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.

– Enkele interactieve vragen bij het boek zijn:

Voor het voorlezen (laat de kaft en de binnenkant van de kaft zien):

 • Waar zal het verhaal over gaan?
 • Hoe zal de reuzentaart smaken?

Tijdens het lezen:

 • Heb jij wel eens zin in een feestje? Wat voor feestje zou je dan willen vieren?
 • Kun je zomaar je verjaardag nog een keer vieren?
 • Wanneer is jouw oma jarig? Is het dan feest?
 • Waar is prinses Arabella denk je?

Na het lezen:

 • Hoe bak je een taart?
 • Vertel eens wat voor een taart vind jij het lekkerst?

Woorden die goed behandeld kunnen worden bij dit boek om de woordenschat te vergroten:

 • Uitleggen met andere woorden: lievelingslakei en pocht.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart prinses Arabella en de reuzentaart.

Overige ideeën

 • Teken een taart die jij voor jouw oma zou bakken. Of versier deze taart: Ontwerp of versier jouw reuzentaart.
  Prinses Arabella en de reuzentaart
 • Maak samen met de klas, of in kleine groepjes met behulp van een ouder, een taart. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Stapel pannenkoeken op tot een pannenkoekentaart. Maak een monchou of kwarktaart als je geen oven tot je beschikking hebt. Of bak cake of appeltaart als je wel een oven tot je beschikking hebt. Leer de kinderen hoe zij de ingredienten afwegen en tot een geheel mixen.

Andere boeken over Arabella

Vergelijkbare artikelen