Prinses Floortje en het magische ei

[DOOR LINDA] ‘Ineens klinkt er een heel zacht geluid. Het is een soort gesis.
Alsof er een druppel water in een hete pan valt. Geschrokken kijkt Floortje naar het ei.
Er zit een heel klein barstje in.

– Prinses Floortje en het magische ei –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Prinses Floortje en het magische ei

Floortje krijgt een magisch ei. Ze broedt het ei uit en na 48 dagen komt er een klein beestje uit. Het blijkt een draakje te zijn. Het draakje wordt steeds groter en hij leert al snel hoe hij vuur moet spuwen.

Op een dag zet Stokie de stal in brand. Hij kon er niets aan doen. Zal dit het laatste zijn wat in de brand vliegt? Of gaat straks het hele kasteel in vlammen op?

Bekijk ook: Prinses Floortje en de maffe draak

Recensie

Het boek begint grappig. Floortje gelooft niet in magische eieren, maar toch gaat ze hem uitbroeden. Ze kan geen kip gebruiken, want het ei is te groot. Ze weet de kok te overtuigen dat ze de kast naast de oven mag gebruiken, waar normaal het eten wordt warm gehouden.

In het boek komen verschillende emoties voorbij. Eerst is Floortje heel erg blij met het draakje, het wordt zelfs haar beste vriend. Als blijkt dat Stokie weg moet is Floortje erg sip. Stokie is boos omdat hij steeds minder mag in het kasteel, omdat de koningin bang is dat anders het hele kasteel verbrand.

In het boek is veel ruimte voor de eigen fantasie van de lezer. Eerst is niet duidelijk wat er uit het magische ei zal komen. In mijn gedachten waren al behoorlijk wat dieren gepasseerd. Ook bij andere stukjes in het verhaal is genoeg ruimte gelaten voor de eigen verbeelding.

Het boek is in een dyslexievriendelijk lettertype geschreven.

Met dank aan Uitgeverij Bontekoe voor het meegeven van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan op de website van Uitgeverij Bontekoe.

Ideeën mini leeslessen Prinses Floortje en het magische ei

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Prinses Floortje en het magische ei zijn:

 • Floortje krijgt ieder jaar een cadeautje als het theater naar het kasteel komt. Dit jaar krijgt zij een magisch ei. Lees bladzijde 6 ‘Floortje is heel…‘ t/m ‘…veel zwaarder natuurlijk.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een cadeautje krijgt?
 • Het kleine draakje Stokie haalt graag grapjes uit. De wachters van achter besluipen vindt hij erg leuk. Lees bladzijde 19 ‘Stokie is het…‘ t/m bladzijde 20 ‘…helemaal niet grappig.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die grapjes uithaalt?
 • Stokie is boos omdat Floortje hem zegt dat hij alleen nog maar op het plein en in Floortjes kamer mag komen. Stokie wil dat niet en zegt dat alles wat leuk is, verboden is. Lees bladzijde 25 ‘Die avond kan…‘ t/m bladzijde 26 ‘…roept Stokie boos.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die boos is?
 • Floortje is sip omdat ze afscheid moet nemen van haar vriendje Stokie. Lees bladzijde 30 ‘Gaan we meteen…‘ t/m bladzijde 34 ‘…zegt ze dapper.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die sip is?
 • Het afscheid nemen is niet leuk, daarom doet Floortje het snel. Lees bladzijde 38 ‘De draak en…‘ t/m bladzijde 41 ‘…haar beste vriend.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die afscheid moet nemen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Prinses Floortje en het magische ei.

Overige ideeën

 • Fantasiedier: Lees bladzijde 8 t/m 11 voor. Stel, je ontvangt een magisch ei en je weet niet wat eruit zal komen. Terwijl je het ei aan het uitbroeden bent bedenk je wat voor dier je het allerliefst zou willen. Teken dat fantasiedier.
 • Luchtballon maken: Floortje en Stokie maken een luchtballon om te kunnen vliegen. Lees bladzijde 28 en 29 voor en laat de afbeelding op bladzijde 31 zien. Bedenk en maak zelf een mooie luchtballon.

Andere delen

Bekijk alle boeken over Prinses Floortje hier op Uitgeverij Bontekoe.

Vergelijkbare artikelen