Prinses Kevin

‘Hij zou niet weten waarom hij zich niet als prinses zou mogen verkleden.
Als je je verkleedt, moet je toch juist iemand anders worden?
Anders heeft dat hele verkleden geen zin.’
– Prinses Kevin –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 1/2.

Het verhaal

Prinses KevinKevin verkleedt zich voor het eindejaar spektakel als prinses. Hij gaat op school op zoek naar een ridder.

‘De ellende is alleen dat niemand van de ridders hem een hand wil geven.
Misschien denken die jongens wel dat het besmettelijk is.
Dat ze zelf ook in een prinses veranderen als ze hem aanraken.
Wat een stelletje bangeriken!’

Hoe is het voor Kevin om een hele dag prinses te zijn? Zal hij een vriend vinden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: De Moedhoed

Recensie

Een heerlijk, knalroze prentenboek over het verkleden tot prinses.

Kevin snapt niet waarom hij zichzelf niet zou mogen verkleden als prinses en gaat dan ook in vol ornaat naar het feest op school.

Al gauw komt Kevin erachter dat het niet zo gemakkelijk is om prinses te zijn. De ridders willen zijn hand niet vast houden, de schoenen doen pijn, zijn jurk is te lang en de make-up prikt in zijn ogen. Dat maakt dit prentenboek zo heerlijk nuchter, het maakt Kevin helemaal niet uit wat anderen van hem denken.

Ik kan dit prentenboek aanraden aan alle ouders/leerkrachten om voor te lezen aan hun kinderen. Zo leren deze kinderen dat er geen reden is waarom een jongen zich niet als prinses zou kunnen verkleden.

Met dank aan De leukste kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: SuperFinn en zijn cape

Ideeën mini leeslessen Prinses Kevin

In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je Prinses Kevin interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.

– Enkele interactieve vragen bij het boek zijn:

Voor het voorlezen:

Bekijk met de leerlingen de kaft en zorgt dat de onderstaande informatie bekend is voor je start met voorlezen. Je kan dit doen door vragen te stellen over de kaft

  • Hoe ziet een prinses eruit?
  • Hoe ziet prinses Kevin eruit?

Bij LIST bij kleuters vertelt de leerkracht kort de strekking van het verhaal. Je wilt dat kleuters de juiste informatie tot zich nemen, waardoor het verhaalbegrip zo groot mogelijk wordt.

  • Kevin verkleed zich als prinses en hij gaat op zoek naar een ridder, maar het is niet makkelijk om een prinses te zijn. De schoenen doen pijn, de jurk is te lang en de make-up prikt in zijn ogen.

Tijdens het lezen:

  • Na ‘Daar kan iedereen nu wel om lachen, maar dat kan Kevin niks schelen.‘: Waarom zouden mensen lachen dat Kevin een prinses is?
  • Na ‘De ellende is alleen dat niemand van de ridders hem een hand wil geven.’ Hoe komt het dat de ridders Kevin geen hand willen geven denk je?

Als het prentenboek voor de eerste keer voorgelezen wordt, onderbreek je bij LIST voor kleuter het verhaal zo min mogelijk. Bij een volgende keer voorlezen is het wel mogelijk om dieper na te denken over een fragment van het verhaal.

Na het lezen:

  • Als jij je gaat verkleden, wie zou jij dan willen zijn?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Prinses Kevin.

Bekijk ook: Luuk en Lotje Het is carnaval!

Vergelijkbare artikelen