‘Dat je zelf dingen kunt uitproberen en zelf over dingen
kunt nadenken is de beste uitvinding die de mens ooit
heeft gedaan. Zo gauw je daaraan begint, is er geen
stoppen aan. Je blijft onderzoeken en puzzelen. In de
natuur staan nergens bordjes ‘niet aanraken’. En al
helemaal geen bordjes met ‘niet nadenken”.
– Proefjesboek –
Dit informatieve boek valt in categorie B (9 tot 12 jaar).
Het boek
Altijd al willen weten wat er gebeurt als je mentos in een cola fles gooit? Hoe vaak je een bladzijde van een krant dubbel kan vouwen? En of je nat wordt als je een emmer vol water rond zwaait? Dit proefjesboek zit vol met allerlei leuke proefjes die je thuis zelf uit kunt proberen.
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
Het leuke aan dit boek is dat het je eerst na laat denken over wat er kan gebeuren. Hierdoor worden kinderen gestimuleerd om vooruit te denken. Daarna laat het boek ook zien wat er hoort te gebeuren, dit is handig als jouw proefje een ander effect heeft dan verwacht. Het boek legt je ook uit waarom dit gebeurt, hierdoor snap je het proefje ook meteen!
Een echte aanrader voor iedereen die van experimenteren houdt.
Mentos in de cola
Samen met groep 5 heb ik één van de proefjes uit dit geweldige boek uitgeprobeerd. Het proefje mentos in de cola was de grote winnaar. Tip: Gebruik goedkope cola, de kinderen vonden echte Coca Cola toch wel zonde om zo te verspillen.
Ideeën mini leesles Proefjesboek
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om er over na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Proefjesboek zijn:
- Laat een leerling eerst alle proefjes lezen en daarna de leukste uitvoeren. Dit stimuleert om te lezen.
- Hou een proefjesmiddag. In dit proefjesboek zijn 65 proefjes te vinden, kies de leukste proefjes en verzamel de materialen. Gegarandeerd een middag verbazing en plezier. Dit sluit voor groep 3 ook goed aan bij kern 9 van Veilig Leren Lezen (VLL). Het onderwerp van die Kern is namelijk ‘Hé, hoe zit dat?’.
- Oefen de aanpak van een proefje klassikaal.
– Verzamel de materialen;
– Lees wat je moet doen;
– Voorspel wat je denkt dat er gaat gebeuren;
– Voer het proefje uit;
– Beschrijf wat er gebeurd is;
– Verklaar hoe dit komt. - Bezoek www.proefjes.nl voor nog meer ideeën. Ook is daar bij elk proefje een werkblad te vinden.