Prutsers en pechvogels – over historische missers

[DOOR MICHELLE] ‘Wie de prutser niet eert, is de held niet weerd.’
– Prutsers & Pechvogels – over historische missers –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Prutsers en pechvogels

Verschillende prutsers en pechvogels beleven in dit boek allerlei avonturen.

Zo werpt Eppo een nieuw record speerwerpen, maar wat een pech deze score telt niet. Wordt het haar van Sophie gestolen, zakken de ridders door hun zware harnas weg in het moeras en eten de bemanningsleden van de Albatros de laatste Dodo op.

Daarnaast zijn er prutsers die denken dat een goedje met allerlei smerigheid mensen beter maakt en laat een jongen een stad overstromen door stroop.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar of bekijk de boekentrailer.

Recensie

In het boek Prutsers & Pechvogels wordt er nieuwe geschiedenis geschreven op een humoristische wijze. Met een knipoog naar de Middeleeuwen, de Pruikentijd en de tijd van Ontdekkingsreizigers worden allerlei onwaarschijnlijke, afgrijselijke en ongelooflijke grappige verhalen vertelt. De verhalen worden worden ondersteund door tegeltjeswijsheden en zwart-wit tekeningen.

Prutsers & Pechvogels past bij het thema van Kinderboekenweek 2020 En toen? en is net als Gruwelijk Grappige Griezelverhalen en Pech Onderweg een ideaal voorleesboek door zijn korte, spraakmakende verhalen.

Met dank aan De leukste kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Laat een stukje voorlezen door Tosca Menten.

Ideeën mini leeslessen Prutsers & pechvogels

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Prutsers & pechvogels zijn:

 • Eppo werpt per ongeluk precies tijdens de Olympische spelen een speer meters ver, toch krijgt hij geen medaille. Dat is onrechtvaardig! Lees bladzijde 11 ‘De Zweedse Eppo...’ t/m bladzijde 18 ‘…een pechvogel.’ voor.
  Leesvraag: Welke oneerlijke gebeurtenissen vinden plaats in jouw boek?
 • Jane en Janet Vanderbilt zijn een zeurende tweeling. Dit keer willen ze naar het pretpark. Lees bladzijde 25 ‘De volgende morgen...’ t/m bladzijde 28 ‘...Mijn Meisjes!’ voor.
  Leesvraag: Wat is er verdwenen, kwijt of gevonden in jouw boek?
 • Het verhaal De haardief gaat over pruiken uit de 18e eeuw. Fictie en non-fictie wordt hierin gecombineerd. Lees bladzijde 35 ‘Je kunt...’ t/m bladzijde 36 ‘…Henry Robert.’ voor.
  Leesvraag: Welke stukken uit jouw boek zijn geïnspireerd door de realiteit?
 • Laat de afbeeldingen zien op bladzijde 39, 40 en 41 en lees de uitleg hierbij voor. In dit stuk van het verhaal ondersteunen de illustraties de tekst.
  Leesvraag: Welke functie hebben de illustraties in jouw boek?
 • Sophie verzint en maakt de prachtigste pruiken, maar niemand geeft haar de waardering die ze verdient. Lees bladzijde 74 ‘De koningin ...’ t/m bladzijde 76 ‘...water zou voelen.’ voor.
  Leesvraag: Wat is het talent van jouw hoofdpersoon?
 • Harnassen helpen tijdens het oorlog voeren, maar kunnen ook belemmeren als ze te zwaar zijn. Lees het verhaal van De slag bij Azincourt voor.
  Leesvraag: Winnen of verliezen wat vinden jouw personages daarvan?
 • Fritz is kermisartiest die goed kan jongleren. Als zijn kunsten minder bezoekers trekken door de komst van goochelaar Frieda is hij jaloers. Lees voor bladzijde 87 ‘Fritz…’ t/m bladzijde 89 ‘…voor Fritz Wiener.’ voor.
  Leesvraag: Op wie zijn personages in jouw boek jaloers?
 • Teun maakt wondersmeer voor kwakzalver Bartus. Zal dit goedje mensen beter kunnen maken? Lees voor op bladzijde 100 ‘Op de avond…’ t/m bladzijde 103 ‘...wel anders.’ voor.
  Leesvraag: Voelen de personages in jouw boek zich ziek of gezond? Zijn er echte pechvogels?
 • Op bladzijde 136 geeft Gerardus een cadeau van 6000 euro aan zijn vrouw.
  Leesvraag: Welke cadeaus worden in jouw boek gegeven?
 • Lees op bladzijde 139 ‘Het oudje...’ t/m bladzijde 140 ‘…iemand gezien.’ voor, waarin je kennismaakt met een heel oud mannetje. Leesvraag: Hoe oud zijn de personages in jouw boek? Welke zinnen maken dat jij dit denkt?
 • De Steen der wijzen komt ook in Harry Potter boeken voor. Lees op bladzijde 145 ‘Opeens begonnen...’ t/m bladzijde 147 ‘…toch dood?’ voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek gebeurtenissen voor die je eerder in andere boeken hebt gelezen?
 • In het verhaal De grote stroopoverstroming van Boston wordt Owens behoefte aan zoetigheid een ramp voor de stad.
  Leesvraag
  : Wat is het lievelingseten van de personages in jouw boek?
 • Jukka wil weten hoe de onderkant van de wereld eruit ziet en gaat op pad naar de Grote IJsvlakte.
  Leesvraag: Wat voor weer is het in jouw boek?
 • Moord! Brand!’ gilde de koning.’ Lees op bladzijde 213 ‘Het ging niet…’ t/m ‘...de koning.’ voor.
  Leesvraag: Waarom gillen de personages in jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Prutsers en pechvogels.

Overige ideeën

Bekijk de Lesbrief voor groep 5-6 met allerlei ideeën.

Taal:

 • Jane en Janet Vanderbilt zijn een zeurende tweeling. Als hun ouders ze beu zijn, zetten zij ze op de trein naar het pretpark. Lees bladzijde 31 ‘Op maandag…’ t/m bladzijde 32 ‘...de slappe lach.’ voor. Schrijf een krantenartikel over jouw hoofdpersoon. Is het een prutser of een pechvogel?
 • Adriaan krijgt een brief van Django uit de toekomst. Lees van bladzijde 175 t/m 177 de brief van Django. Schrijf een brief aan jezelf vanuit de toekomst. Wat wil jij bereiken?

Burgerschap:

 • Ongelijkheid tussen man en vrouw. Lees bladzijde 38 ‘Knippen is… t/m bladzijde 39 ‘…prachtigste pruiken.’ voor. In 18e eeuw was er nog ongelijkheid tussen man en vrouw. Ga op onderzoek uit: wanneer stopte deze ongelijkheid in Nederland, in welke landen is nog steeds sprake van ongelijkheid.

Geschiedenis

 • Ontdekkingsreizen van Columbus. Lees vanaf bladzijde 195 het verhaal van De bemanning van de Albatros. Of lees het verhaal Het oudje over onder andere de Slag bij Nieuwpoort. Ga op onderzoek uit: Welk deel van de tekst is gebaseerd op de werkelijkheid?

Andere delen van Jozua Douglas en Tosca Menten

Winactie Prutsers & pechvogels

Wat kun je winnen?

Prutsers en pechvogels

Je kunt een exemplaar van Prutsers en pechvogels van De leukste kinderboeken winnen.

Wat moet je doen?

Deel de post op Instagram over het boek Prutsers en pechvogels in een story en tag @kinderboekenjuf en @deleukstekinderboeken. Ik zal in ieder geval via de chat reageren dat je deelname geregistreerd staat, zodat je zeker weet dat je meedoet met de winactie.
Niet verplicht, maar wel heel fijn: laat een reactie onder dit bericht achter dat je mee doet. Het gaat soms fout met taggen en op die manier is er een extra check.

Doe dit uiterlijk zaterdag 26 september 2020 om kans te maken op dit boek!

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt in de laatste week van september 2020 bekend gemaakt in dit bericht op de website en op de Instagrampagina van Kinderboekenjuf.nl. Volg Kinderboekenjuf op Instagram om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen. Het boek wordt echter alleen naar Nederlandse adressen verzonden. Woon je in België? Neem even contact op om te overleggen over de verzendkosten.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De informatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

Vergelijkbare artikelen