Rambamboelie

[DOOR MICHELLE] ‘Potverdriedubbele suikerklonten,’ zei de dokter, ‘een hondje dat miauwt, eigenaardig.
Maar geen paniek, daar heb ik een pilletje voor.’
– Rambamboelie –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 1.

Het verhaal

RambamboelieRambamboelie is een klein hondje waar iedereen dol op is, omdat hij zo schattig kan blaffen. Mevrouwtje, zijn baasje is dan ook erg trots op hem.

Tot hij op een rare dag ineens niet meer kan blaffen. Wat moet mevrouwtje nu doen? Ze rent naar de dokter, die probeert haar te helpen met allerlei medicijnen. Helaas zorgen de prik, het drankje en de pil ervoor dat Rambamboelie nog meer rare geluiden gaat maken. Zal Rambamboelie ooit weer beter worden?

Recensie

Rambamboelie is een van mijn favoriete prentenboeken door het grappige verhaal en de mooie illustraties. ‘Potverdriedubbele suikerklonten’, is een uitspraak die een aantal keer herhaald wordt en die zo grappig is dat het kinderen bij blijft. Eigenlijk is het natuurlijk heel zielig voor mevrouwtje en Rambamboelie dat het zo lang duurt voor hij beter is, maar door steeds dezelfde reactie van de dokter bouwt de spanning zich op. Zal Rambamboelie ooit beter worden?

Door de illustraties kunnen kinderen het boek al snel zelf ‘lezen’. Als je goed kijkt kan je zelfs personages uit andere boeken vinden die Philip Hopman heeft geïllustreerd, een leuk extraatje voor de volwassenen.

Rambamboelie heb ik cadeau gekregen bij het afsluiten van mijn LIO-stage in 2003. Dat jaar kreeg Mies Bouwman ook de prijs ‘Pluim van de maand’ voor het prentenboek Rambamboelie. Tijdens het werken in groep 1-2 heb ik het boek al vaak voorgelezen en wilden de kinderen het steeds opnieuw horen.

Zelf dit boek van Uitgeverij Ploegsma aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Rambamboelie

In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je Rambamboelie interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.

– Enkele interactieve vragen bij het boek zijn:

Voor het voorlezen (laat de kaft en de binnenkant van de kaft zien):

 • Wat zie je op de kaft?
 • Wat zou Rambamboelie betekenen?
 • Wat zien we op de achterkant van het boek?

Tijdens het lezen:

 • Mies Bouwman kondigt aan dat het rare dag zal worden voor het mevrouwtje en haar hondje. Mensen vragen aan het hondje of hij wil blaffen. Maar wat hoorden ze…
  Wat zouden de mensen horen denken jullie? Laat de kinderen voorspellen wat er kan gebeuren.
 • Mevrouwtje gaat naar de dokter, omdat Rambamboelie een raar geluid maakt.
  Waarom gaat ze naar de dokter? Wat kan een dokter hieraan doen denken jullie?
  Deze situatie kom meerdere keren voor. Gelooft het mevrouwtje dat een dokter Rambamboelie kan helpen? Wat geloven jullie, kan een dokter je met deze problemen helpen?

Na het lezen:

Het verhaal eindigt met een illustratie. Vragen die je hierbij kan stellen zijn:

 • Hoe loopt het verhaal af?
 • Welke tekst past erbij deze bladzijde?
 • Wat kan er uit verhaal van Rambamboelie echt gebeurd zijn en wat is fantasie van de schrijver?
 • Waarom zou je Rambamboelie als huisdier willen of waarom juist niet?

Woorden die goed behandeld kunnen worden bij dit boek om de woordenschat te vergroten:

 • Met behulp van een tekening: prik, drankje, pil, beter en ziek.
 • Door de woorden voor te doen: kraaien als een haai, miauwen als een kat, blaffen als een hond, sissen als een slang, loeien als een koe.
 • Uitleggen met andere woorden: eigenaardig, ellende, dolgelukkig, tevreden, geloven in iemand, jammeren.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Rambamboelie.

Overige ideeën

 • Herhaald voorlezen is goed voor de ontwikkeling van de woordenschat en het verhaalbegrip. Als je geen tijd hebt als leerkracht om dit in de kleine kring te doen, kan je gebruik maken van digitale hulpmiddelen waarop je één van onderstaande filmpjes kan afspelen.
  De verhalenkist of Rambamboelie screencast

Dit boek past goed in het thema dierenarts of ziekenhuis. In deze context zijn de volgende verwerkingsactiviteiten mogelijk.

 • Kimspel: Leg onder een doek de volgende voorwerpen: stethoscoop, spuit, pilletje, fles met drankje, thermometer en otoscoop.Laat de kinderen eerst alle voorwerpen met hun functie benoemen.
  Daarna doen ze hun ogen, haal dan 1 voorwerp weg onder de doek vandaan en laat de kinderen hun ogen weer open doen. Wat is er verdwenen?
 • Coöperatieve werkvorm: Zoek iemand die… Rambamboelie
  De kinderen lopen rond. Twee kinderen geven elkaar een high-five en wijzen op het blad een plaatje aan. Ze stellen de vraag: ‘Weet jij wat dit is?’. Weet de klasgenoot het antwoord dan schrijft hij zijn naam op of maakt een symbooltje in het vakje van het plaatje. Zo gaat iedereen door totdat het werkblad vol is.
 • Rekenen:
  • Hoeveelheden aflezen van het recept van de dokter.
  • Tellen van pillen en in pillendoosjes stoppen.
  • Meten in ml van hoeveelheid van een drankje.
  • Meten in ml van hoeveelheid vloeistof in spuit/prikje.
  • Hoeveel medicijn moet de patiënt per keer? Per dag? Per week? Wanneer mag hij stoppen met de medicijnen? Hoeveel moet je dan meenemen van de apotheek?
 • Speel het verhaal na in de kring.
  Verdeel de rollen: hondje, mevrouwtje, dokter, klein meisje en omstanders.
  Dit heb je nodig: drankje, pilletje, spuit en tafel.
  De eerste keer zou ik als leerkracht zelf Mevrouwtjes spelen, 1 kind klein meisje, 1 kind hond en 1 kind dokter laten spelen. De kinderen in de kring zijn de omstanders.
 • Bekijk een filmpje over bezoek aan de dierenarts.
 • Leer een lied over de dierendokter aan.

Vergelijkbare artikelen