Rebelse honden – Heldenverhalen van trouwe viervoeters

[DOOR MAAIKE] ‘Een boek over alle onvolprezen helden van de hondenwereld.’
– Rebelse honden – heldenverhalen van trouwe viervoeters –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Rebelse honden

Superhelden, verzetshelden, sporthelden: allemaal mensen die om een speciale reden bekend zijn geworden en een heldenstatus hebben verkregen. Maar wist je dat er ook een heleboel honden een heldenrol hebben vervuld?

In Rebelse honden lees je bijvoorbeeld over hond Laika die als eerste hond in de ruimte was. Of over oorlogsheld Stubby die tijdens een gifgasaanval het leven van een aantal slapende soldaten redde door hard te blaffen en aan hun kleren te trekken tot ze wakker werden. En wist je dat hond Bobbie tijdens een familievakantie zoek raakte en wel 4839 kilometer heeft moeten afleggen om bij zijn geliefde familie terug te keren?

In dit boek kom je van alles te weten over het bijzondere leven en daden van honden die écht hebben geleefd.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Rebelse honden is een echte aanwinst voor de boekenkast op school. Veel kinderen zijn geïnteresseerd in dieren en zullen zich met veel plezier laten onderdompelen in dit boek. Rebelse honden bestaat uit meer dan vijfentwintig verhalen over heldhaftige honden die echt hebben geleefd. Maar dat is nog niet alles. In het boek lees je bijvoorbeeld ook ongelooflijke (maar ware) hondenfeiten, tien manieren om honden te helpen en is er een hondenquiz. Ook bevindt zich achterin het boek een verklarende woordenlijst waar de betekenissen van moeilijke woorden worden uitgelegd.

De illustraties zijn gemaakt door acht verschillende illustratoren wat zorgt voor een mooie afwisseling in tekenstijlen. De illustratoren worden ook achterin het boek voorgesteld en je leest welk verhaal door welke illustrator is getekend. Kortom een heerlijk boek wat van A tot Z kunt lezen, maar ook leuk om eens lekker te heen te bladeren om af en toe een hondenverhaal te lezen.

Met dank aan De leukste kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Rebelse honden

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Rebelse honden zijn:

 • Laat de cover van het boek zien en dek de ondertitel af. Vertel de leerlingen dat dit boek een ondertitel heeft. De ondertitel zorgt ervoor dat je nog beter weet waar het boek over gaat. Laat de leerlingen zelf een passende ondertitel bedenken bij Rebelse honden. Lees vervolgens de achterkant van het boek voor en laat hen nogmaals een ondertitel bedenken. Is er een verschil?
  Leesvraag: Heeft jouw boek een ondertitel? Is deze goed gekozen? Kun je zelf een (onder)titel bedenken bij jouw boek?
 • Aan dit boek hebben acht verschillende illustratoren meegewerkt. Laat enkele voorbeelden zien van de verschillende tekenstijlen die het boek bevat. Welke illustraties spreken aan?
  Leesvraag: Wie is de illustrator van jouw leesboek? Spreek de tekenstijl je aan? Waarom wel of niet?
 • Lees bladzijde 18 ‘Tijdens de Tweede..’ t/m ‘…dieren in oorlogstijd.‘ voor.
  Leesvraag: Hond Antis verdiende een medaille voor zijn heldhaftige optreden in de oorlog. Wie zou jij in je boek een medaille willen geven?
 • Lees bladzijde 34 ‘Op een kwade…’ t/m ‘…veel veiliger geworden.‘ voor.
  Leesvraag: Bommenhond Brandy heeft de gave om bommen op te speuren. Heeft er iemand in jouw boek ook een gave voor iets?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Rebelse honden.

Overige ideeën

 • In Rebelse honden wordt op bladzijde 40 en 41 uitgelegd hoe hulphonden mensen kunnen helpen. Bijvoorbeeld als blindengeleidehond, epilepsiehond of autismegeleidehonden.
  Schrijfopdracht: Stel dat je honden álles zou kunnen aanleren. Wat zou een hond dan volgens jou moeten worden aangeleerd?
 • In dit boek lees je allerlei heldhaftige verhalen waarin een hond de hoofdrol vertolkt. Schrijf je eigen heldenverhaal met een hond in de hoofdrol. 

Andere delen

Vergelijkbare artikelen