Reizigers in het dierenrijk

[DOOR LINDA] ‘Als de rode zalmen zich klaarmaken om op reis te gaan, kleurt de rivier rood.
Zolang ze in de zee zwemmen, zijn ze zilver.
Maar als ze zich in de rivier voortplanten worden ze fel rood, met een groene kop.

– Reizigers in het dierenrijk –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Reizigers in het dierenrijkIn reizigers in het dierenrijk maak je in drie hoofdstukken kennis met verschillende reizende dieren.

Je leert meer over deze dieren en hun gewoontes in: ‘Met vogels en vlinders de lucht in’, ‘Naar de zee, de meren en de plassen’ en ‘Over de bergen, door woestijnen, zeeën en oceanen’.

Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een uitvouwbare landkaart waarop de reizen van de verschillende dieren zijn afgebeeld. Weet jij welk dier het meest ver reist? En welke dieren alleen of juist samen reizen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar of de boektrailer hieronder:

Recensie

Het boek ziet er mooi en aantrekkelijk uit. De vormgeving is uitnodigend en rustig. Op iedere pagina zijn twee dieren afgebeeld en besproken. De stukjes tekst zijn iedere keer ongeveer even lang en lezen fijn weg.

Zoals de titel al doet vermoeden, gaat ze meeste informatie over het reisgedrag van de dieren. Hierin wordt alles meegenomen wat voor de reis van het dier relevant is. Zoals bijvoorbeeld de schildpadden die terugreizen naar het strand waar ze geboren zijn om daar eieren te kunnen leggen.

Het boek sluit goed aan bij het thema van de kinderboekenweek van 2019 met het thema: reis mee! Dit omdat in het boek gekeken wordt naar de reizen die de verschillende dieren maken.

Met dank aan KokBoekencentrum Uitgevers voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Atlas (luxe editie)

Ideeën mini leeslessen Reizigers in het dierenrijk

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Reizigers in het dierenrijk zijn:

 • Kraanvogels zijn heilig in Japan en China. Weet jij welke dieren er in andere landen heilig zijn? Lees bladzijde 3 ‘Chinese kraanvogel‘ voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek ook dieren voor die een belangrijke rol hebben?
 • De albatros gebruikt luchtstromingen om op de lucht te drijven. Zo hoeft hij zelf zo min mogelijk te doen. Ken jij meer dieren die handig gebruik maken van de natuur tijdens het reizen? Lees bladzijde 3 ‘Kapitein Albatros‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die zich laat vervoeren?
 • Bij de lederschildpadden reist het vrouwtje terug naar het strand waar ze geboren is om eitjes te leggen en te eten. Zijn er meer dieren die een reis afleggen om eieren te leggen of om jongen te krijgen? Lees bladzijde 13 ‘Lederschildpad‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek iemand geboren?
 • De zuigbaars gebruikt andere dieren in de zee als Taxi. Met zijn zuignap zuigt hij zich vast zodat hij kan meeliften. Lees bladzijde 14 ‘Zuigbaars‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een taxi neemt of die met iemand meelift?
 • Een tonijn is erg snel. Hij kan wel 70 kilometer per uur zwemmen. Weet jij welke vissen er nog meer zo snel zijn? Lees bladzijde 17 ‘Blauwvintonijn‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets of iemand die heel snel is?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Reizigers in het dierenrijk.

Bekijk ook: Atlas van Monsters – Mythische wezens uit de hele wereld

Overige ideeën

 • Aardrijkskunde/natuur: Bekijk de uitvouwbare landkaarten. Hierop is aangegeven hoe de dieren reizen. Ga zelf op zoek naar een dier en teken op een kaart het leefgebied van het dier en de plaatsen waar hij naartoe reist.

Bekijk ook: De algemene pagina van de kinderboekenweek

Vergelijkbare artikelen