Rosa Parks – Van klein TOT GROOTS

‘Ze wilde dat zwarte mensen meer rechten kregen.
Ook wilde ze mensen helpen die slecht werden behandeld.
Ze werkte dag in, dag uit, ook al leken dingen niet te veranderen.‘

– Rosa Parks – Van klein TOT GROOTS –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Rosa Parks

Rosa Parks groeide op in een moeilijke tijd voor zwarte mensen. De tijd van slavernij was voorbij, maar de tijd van gelijke rechten was nog niet aangebroken.

Overal waar Rosa kwam was er iets anders voor witte en zwarte mensen. Zo moest ze naar een andere wachtkamer, stonden er aparte kraantjes en moest ze achterin de bus zitten. Rosa wist dat dit niet eerlijk was, daar wilde ze wat aan doen!

Op een dag verzocht de buschauffeur haar om op te staan voor een witte meneer. Hoe ging Rosa daar mee om? Dat kwam niet overeen met haar principes!

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: Marie Curie

Recensie

Rosa Parks is een prachtig kleurrijk prentenboek over burgerrechten, rassenscheiding en vooral: gelijke rechten. Hoe jong Rosa ook was, ze had door dat er iets niet klopte. Daar vocht ze dan ook voor, hoe zwaar het ook werd. En het werkte! Andere mensen zagen haar als voorbeeld en begonnen ook in opstand te komen. Stapje voor stapje lukte het Rosa om een kleine vooruitgang richting gelijke rechten voor elkaar te krijgen.

Dit boek maakt het verschil dat er vroeger was tussen zwarte mensen en witte mensen heel mooi bespreekbaar in de klas. Hierdoor kun je ook de vertaalslag leggen naar de huidige samenleving. Iedereen is gelijk, is dat ook hoe we met elkaar omgaan? Ik kan dit boek aanraden om te lezen vanaf groep 5 en zeker om te bespreken rondom het thema van de Kinderboekenweek 2020 En toen?

Met dank aan Uitgeverij De Vier Windstreken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Bekijk ook: Audrey Hepburn

Ideeën mini leeslessen Rosa Parks

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Rosa Parks zijn:

 • Laat de eerste illustratie zien en lees de tekst ‘Rosa groeide op…‘ t/m ‘…broertje en grootouders‘ voor. Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten. (Eventueel kun je ook verder t/m ‘…goede scholen en huizen‘ voorlezen.)
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?
 • Lees ‘Rosa groeide op…‘ t/m ‘…het juiste te doen.‘ voor. Doe jij altijd het juiste? Ook als dit niet het leukste of makkelijkste is?
  Leesvraag: Doet jouw hoofdpersoon altijd het juiste?
 • Rosa groeide op in een moeilijke tijd voor zwarte mensen ‘Toen Rosa klein was…‘ t/m ‘…waren dan witte mensen‘. voor. Ken jij situaties waarin zwarte mensen niet gelijk worden behandeld als witte mensen?
  Leesvraag: Zijn de personages in jouw boek zwarte of witte mensen? Worden ze gelijk behandeld?
 • Het leven was niet eerlijk voor Rosa. Lees ‘Toen Rosa klein was…‘ t/m ‘…ze zei: “Nee.”‘ voor. Hoe vind je het dat Rosa nee zegt? Lees vervolgens de volgende bladzijde t/m ‘…iets goeds vocht.’ voor.
  Leesvraag: Is het leven voor jouw personages eerlijk in jouw ogen? Waarom wel/niet?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Rosa Parks

Bekijk ook: Coco Chanel

Overig ideeën

 • Bekijk dit filmpje met de klas, praat over hoe het nu is met gelijke rechten.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen