Salvadors gevoel voor arenden

Het verhaal

Het derde deel van Dian van der Veer ‘Salvadors gevoel voor arenden’ sluit aan op de eerste twee delen. Salvador heeft een bijzondere gave, hij kan namelijk communiceren met dieren. In dit boek ontwikkelt zijn gave zich nog verder Salvadors gevoel voor arendendoordat hij voorspellende dromen krijgt. Samen met zijn vrienden heeft hij het erg naar zijn zin in Nederland. Tara krijgt een brief van haar tante Ellen uit Bolivia. Tara had geen idee dat zij nog familie had in Bolivia en wil dolgraag bij haar tante op bezoek. Heel toevallig komen twee vrienden uit Spanje langere tijd op bezoek en met z’n zessen gaan ze op reis naar Bolivia. Salvador heeft de afgelopen tijd allerlei dromen gehad over arenden die contact met hem te lijken zoeken. Ze vragen hem om hulp en ze vragen hem om naar Bolivia te komen. Eenmaal in Bolivia worden deze dromen en contacten duidelijker. Het zestal gaat de arenden helpen door de stropers te zoeken. Zou het ze lukken? Of zullen ze zichzelf in gevaar brengen?

Recensie

Salvadors gevoel voor arenden is geschikt voor kinderen die lezen op AVI-PLUS niveau. De kinderen uit het verhaal blijken pas in groep 8 te zitten, toch mogen 2 jongens een jaar in Nederland bij de anderen logeren en mogen ze met z’n zessen op reis naar Bolivia. Ook daar mogen ze te pas en te onpas op pad om gevaarlijke stropers te pakken. Dit komt soms wat ongeloofwaardig over. Andere stukken zouden wat meer uitgeschreven mogen worden. Het springt soms wat van de hak op de tak. Ik denk niet dat kinderen daar last van zullen hebben tijdens het lezen.

Echte dierenliefhebbers zullen van begin tot eind door het een verhaal meegenomen worden in het leven van Salvador. Je leeft mee met zijn gevoelens, met de band met dieren en met de hechte vriendschappen. De vorige boeken worden soms wel aangehaald, maar het hindert niet als je die niet gelezen hebt. Het mooiste aan dit boek is het contact dat Salvador met dieren heeft. Het zou erg mooi zijn als iedereen dit kon in de echte wereld. Dit maakt het verhaal bijzonder.

Als je nog meer spannende verhalen waarin dieren een rol spelen wil lezen, dan zijn De Eindeling – Opgejaagd en Terra Ultima aan te raden.

De schrijfster Dian van der Veer heeft haar hart liggen bij kinderen in oorlogsgebieden. Daarom gaan de royalty’s van dit boek naar War Child. Bekijk hier de actiepagina. Met dank aan Dian van der Veer voor dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen en daarmee War Child steunen?

Ideeën mini leeslessen Salvadors gevoel voor arenden

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Salvadors gevoel voor arenden zijn:

  • Het begin van een boek bepaalt snel of je het boek leuk vindt of niet. Dit boek begint bijzonder, met een stukje wat schuingedrukt is. Lees bladzijde 7 ‘Salvador zweefde…‘ t/m ‘…droom had gehad.‘ voor. Het schuingedrukte stuk is een droom. Hoe begint jouw boek?
  • De schrijfster speelt met de werkelijkheid en de dromen van Salvador. Ze laat je de dromen beleven door de tekst schuingedrukt weer te geven. Lees op bladzijde 33 t/m 35 het hoofdstuk ‘Vriendschap’ voor. Doordat het schuingedrukt is, weet je dat je een droom leest. Dit merk je ook aan teksten zoals ‘Salvador zweefde over de bergen. Hij wist dat hij droomde.‘ Hoe speelt de schrijver van jouw boek met zijn teksten?
  • Salvador is bijzonder door zijn gave. Lees bladzijde ‘Tante Ellen…‘ t/m bladzijde 43 ‘…naar deze man.‘ voor. Salvador leert iemand kennen die net als hij deze bijzondere gave heeft. Zulke mensen zijn zeldzaam. Wat maakt jouw hoofdpersoon bijzonder?
  • Lees bladzijde 44 ‘Hè, hè…‘ t/m bladzijde 47 ‘…werkelijk gedaan?‘ voor. Je leest hier hoe Salvador droomt dat hij iets doet. Daarna hoopt hij dat hij het echt gedaan heeft. Lees dan bladzijde 47 ‘Boyd zadelde zijn…‘ t/m ‘…naar zijn meisje.‘ voor. Vanuit zijn droom heeft Salvador dus echt iets gedaan. Dit kan in het echt niet (voor zover ik weet). Zitten er in jouw boek dingen die niet in het echt kunnen?
  • Je komt wel eens lastige woorden tegen in een boek. Sommige woorden worden in het boek uitgelegd, anderen niet. Hier kom je achter door een stukje vooruit of terug te lezen. Soms kun je ontdekken wat een woord betekent door naar het woord zelf te kijken. Probeer dat met bladzijde 80 en 81. Op bladzijde 80 staat het woord ‘lucide‘ (in het onderste stuk tekst). Kun je van dit woord de betekenis achterhalen? In dit geval wordt het niet uitgelegd. (Lucide betekent klaar, duidelijk, helder van geest.) Op bladzijde 81 bovenin staat het woord ‘horst‘. Meteen daarna staat er ‘een arendnest!‘. Hierdoor is meteen duidelijk wat een horst is.

Andere delen uit de serie zijn:

Vergelijkbare artikelen