Sam in actie AVI-E5

Het verhaal

In Sam in actie! heeft Sam moeite met de nieuwe vriend van haar moeder, Bert-Jan. Ze mist haar eigen vader Job, Sam in actiedie sinds de scheiding op reis is. Haar moeder wordt ineens heel streng, ze mag nog maar 1 uur per dag op de computer. Buiten loopt Sam zich te vervelen tot ze Ilias tegenkomt. Een leuke jongen die ze nog niet kende die nu bij haar in de straat voetbalt. Sam kan ook goed voetballen, maar Ilias gelooft daar niks van. De meisjes die hij kent spelen alleen maar met poppen. Als Sam de volgende dag voetballend op Ilias wacht wordt ze overal weggestuurd. Ilias komt niet, maar gelukkig heeft Sam hem op Hyves gevonden. Ze chatten over het voetballen. Ilias had straf omdat hij brutaal was, maar morgen komt hij zeker. En inderdaad, daar is Ilias. Ze gaan naar het veldje om te voetballen, maar als Ilias in een hondendrol valt nadat Sam al een nieuwe trui is gaan aantrekken, is de pret gauw voorbij. Zouden ze nog een plek vinden om samen te voetballen? Zou Sam ooit wennen aan Bert-Jan, de nieuwe vriend van haar moeder?

Het boek ‘Sam in actie!’ is een boek vol met rollen die voorgelezen kunnen worden. Dit boek is namelijk geschikt voor toneellezen (oftewel theaterlezen). Het boek begint met een introductie van de dertien rollen die voorkomen in dit boek: Sam, Jort, Bert-Jan, mama Els, papa Job, Jessica, buurman S., Boris, raar baasje, Pia Putje, Ilias, Peter en de burgemeester. Per verhaal kunnen 2 kinderen het verhaal voorlezen. Boven elk verhaal staat duidelijk aangegeven welke rollen er gelezen kunnen worden.

Zelf dit boek aanschaffen?
Koop bij bol.com

Mini leeslessen bij Sam in actie!

Dit boek is bedoeld om te gebruiken tijdens het toneellezen. Daarom heb ik de mini leeslessen hierop aangepast:

  • Om te beginnen lees je de uitleg door op blz. 8. Dit helpt de kinderen begrijpen welke stukken ze wel en niet moeten lezen. Bij dit boek wordt uitgegaan van 2 kinderen per verhaal.
  • In verschillende hoofdstukken wordt gecommuniceerd per chat. Hierbij zit je allebei aan de andere kant van een computer en praat je met elkaar door te typen of door via een microfoon te praten. Soms kun je elkaar ook zien via een webcam. Deze hoofdstukken zijn geschikt om stil te staan bij chatten en eventueel kinderen tegenover elkaar te laten zitten. Hoofdstuk ‘Chatten 1’ blz. 17, ‘Chatten 2’ blz. 43 en ‘Chatten 3’ blz. 77.
  • Sam is soms erg brutaal. Vraag de kinderen wie ook wel eens brutaal is? Hoe klinkt dat dan? Welke dingen zeg je dan? Welke stem? Op blz. 28 begint het hoofdstuk ‘met de poppen’. Hierin is Sam brutaal. Laat de kinderen dit oefenen.

Sam in actie

  • Hoe klinkt een Duits accent? Bespreek dit met de kinderen. Wellicht kun je het zelf goed voordoen? Zet anders eventueel een Duits filmpje op, zodat de kinderen Duits kunnen horen. Oefen daarna de hoofdstukken ‘wegwezen’ blz. 38 en ‘Langs de deuren 1’ blz. 88.
  • Het lezen met stemmetjes is sowieso erg leuk. Sam in actie! zit vol met mogelijkheden hiervoor. Het hoofdstuk ‘verboden voor kinderen’ blz. 40 is erg leuk, daar moet je namelijk lezen met een hoog stemmetje. Het hoofdstuk ‘Wie-o-wie?’ op blz. 55 juist met een zacht stemmetje. En het hoofdstuk ‘een raar baasje’ op blz. 59 met hondengeluiden. Laat de kinderen in hun eigen boek lezen en vraag ze na te denken over het stemgebruik voor dat stuk tekst. Hoe zou je dit het beste voor kunnen lezen? Laat ze eventueel ook oefenen voor ze het moeten laten horen.
  • Lees het hoofdstuk ‘een raar baasje’ op blz. 58 van Sam in actie! voor. Welke actie zou Sam kunnen ondernemen?

Sam in actie

 

 

 

 

 

 

 

  • Sam krijgt van de burgemeester de tip om een buurtonderzoek te doen (blz. 84). Hierdoor gaan de mensen nadenken over waar ze hun hond uitlaten. Waar zou jij wel eens een buurtonderzoek naar willen doen? Wat zou je wel willen weten over de omgeving van de school?
  • Laat de kinderen aan het begin van elk nieuw verhaal even herhalen waar het vorige verhaal over ging.
  • Via deze link lees je meer over theaterlezen op de website van Leesletters. Op deze website zijn ook verschillende gratis downloads te vinden. Benieuwd naar de gratis downloads? Klik hier.

Andere boeken die geschikt zijn voor toneellezen:

Bij ‘Koe, kip en kat zijn het zat‘ AVI-M3 schreef ik ook mini leeslessen.

 

 

Vergelijkbare artikelen