Sammie en opa

Het verhaal

Sammie en opaSammie en opa beleven samen allerlei avonturen. Door de weeks woont Sammie bij opa, zijn moeder is dan voor haar werk vaak op reis. Wie zijn vader is weet hij niet. Sammie’s opa kan de beste verhalen vertellen. Samen vervelen ze zich (bijna) nooit. Van elk uitstapje, al is het maar naar de achtertuin, weet opa een feest te maken.

Ik vind het een prachtig boek met bijzondere verhalen over Sammie en zijn opa. De verhalen kunnen los van elkaar gelezen worden, maar vormen samen een mooi geheel. Het mooiste aan dit boek vind ik dat de twee samen van ‘gewone’ dingen hele speciale belevenissen kunnen maken. Het hoofdstuk ‘het buitenland’ is daar een prachtig voorbeeld van en een van mijn favoriete hoofdstukken. Het boek is erg geschikt voor groep 4 t/m 6 om zelf te lezen of om voor te lezen.

Zelf dit boek aanschaffen?
Koop bij bol.com

Lesideeën bij Sammie en opa

Ik heb bij de eerste twee hoofdstukken van Sammie en opa van Enne Koens enkele lessen uitgewerkt.

Sammie en opa hoofdstuk 1 ‘Vervelen’ gaat over Sammie die de hele zomervakantie bij zijn opa doorbrengt. Sammie en zijn opa zijn na vijf weken samen wel door ideeën heen, nu vervelen zij zich dood.

De activiteiten bij dit hoofdstuk bestaan uit 2 concrete lessen:

  • Vakantiebestemmingen
  • Je dood vervelen

Sammie en opa hoofdstuk 2 ‘Het buitenland’ gaat over Sammie en opa die op reis gaan in de buurt en doen alsof ze in het buitenland zijn. Ze verkleden zich als toerist, gaan met de trein willekeurig ergens heen en praten alleen buitenlands.

De activiteiten bij dit hoofdstuk bestaan uit 2 concrete lessen:

  • Reis navertellen
  • Toerist zijn

Per activiteit geef ik de verwerking met *, ** of *** sterren aan. Met ** sterren kun je in principe in een groep 5 aan de slag met dit lesidee. Bij * ster staat een aanpassing die je kunt toepassen, mocht blijken dat dit onderdeel nog lastig is voor sommige/alle kinderen. Bij *** sterren staat een mogelijkheid voor uitdaging indien sommige/alle kinderen dit al beheersen.

Download de lessen hier: Lesideeën bij Sammie en opa

Delen met kinderboekenjuf.nl

Sammie en opa

Ik zou het leuk vinden als jullie ervaringen en/of foto’s van het uitvoeren van de lessen delen met kinderboekenjuf.nl. Dit kan via de verschillende social media (facebook/twitter/instagram) of via e-mail naar info@kinderboekenjuf.nl.

Veel plezier!

 

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen