Serafina en de zwarte mantel

‘Hij stond nu misschien een meter bij haar vandaan en keek om zich heen. Hij kon haar niet zien, maar leek te voelen dat ze ergens was. Serafina hield haar adem in en bleef dood-, maar dan ook doodstil zitten.’
– Serafina en de zwarte mantel –

Het verhaal

Serafina en de zwarte mantelDit spannende boek vertelt je over Serafina en haar vader, die samen op het souterrain van een prachtig landhuis, Huize Biltmore, wonen. Serafina mag zichzelf niet aan de bewoners laten zien, die weten namelijk niet dat haar vader en zij op het souterrain wonen. Daarom leeft Serafina vooral ‘s nachts. Dan kan zij zich ongehoord en ongezien verplaatsen door het landhuis. Ze kent alle geheime plekjes, alle kamers en alle vertrekken op haar duimpje.

Tijdens een van haar nachtelijke tochten, op pad om ratten te vangen, merkt zij een man met een zwarte mantel op. Die man sleept iets, nee iemand, achter zich aan. Een meisje! Serafina besluit het meisje te helpen en gaat het gevecht aan, maar wat zij dan ziet…

Dit is pas het begin van een spannend avontuur waarin Serafina de strijd aan gaat met de man met de zwarte mantel. Zou het haar lukken deze man te verslaan? Waarom voelt Serafina zich zo aangetrokken tot het bos, waar ze van haar vader absoluut niet naar toe mag? En hoe moet het verder als Breaden, de jongeheer van Huize Biltmore, haar bestaan ontdekt?

Bekijk hier de boektrailer van Serafina en de zwarte mantel. Tip: ik het je erg aanraden om eerst het boek te lezen zodat je eigen fantasie je het verhaal kan vertellen voor je deze boektrailer kijkt.

Celebrate Books Box

LET OP! SPOILER ALERT

Van Uitgeverij TerraLannoo kreeg ik dit keer mijn recensie-exemplaar in een Celebrate Books Box! Hartstikke bedankt hiervoor.

Ik heb al veel over deze boxen gelezen, maar nog nooit de stap genomen om een box te bestellen. Deze laatste keer dat ik in de verleiding kwam, was toen er een Junior Box verscheen met het thema Hunted Magic. Maar toch wilde ik eerst eens zien wat er in zo’n Junior box zou zitten… Het is en blijft toch echt een verrassing.

En die verrassing was helemaal compleet toen ik dus deze doos met het boek Serafina en de zwarte mantel uit mocht pakken. Let op: In dit filmpje is de gehele inhoud van de box te zien. 

Op www.celebratebooks.nl kun je meer lezen over de verschillende boxen. Ik zag dat op dit moment deze box nog te bestellen is, klik hier. Maar let op! op = op.

Recensie

Serafina en de zwarte mantel is van begin tot eind spannend. Door de vele uitgebreide omschrijvingen kan het soms wat langdradig voelen, maar dit komt vooral doordat je wilt weten hoe het afloopt. Wie is die geheimzinnige man met die zwarte mantel? Wat doet hij met de kinderen? En kan Serafina voorkomen dat hij nog meer kinderen, zoals haar nieuwe vriend Breaden, mee neemt?

Aan het eind van het boek wordt pas de link gelegd met magie, duistere wezens en speciale krachten. Hierdoor ben ik erg nieuwsgierig naar deel twee en drie.

Ik kan het boek erg aanraden voor kinderen die in de bovenbouw zitten en die van fantasy houden.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Serafina en de zwarte mantel

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Serafina en de zwarte mantel zijn:

 • Tijdens de presentatie van de Kinderboeken VR sprak ik Jacques Vriens. Volgens Jacques hoef je als leerkracht maar 3 dingen te doen om kinderen aan het lezen te krijgen.
  1. Je vertelt als leerkracht aan de klas: ‘Ik heb dit boek gelezen en ik vond dit een leuk/bijzonder/mooi/spannend/grappig/etc. boek omdat…’. Hierdoor heb je zo 5 kinderen die het boek ook willen lezen.
  2. Laat de voorkant zien en lees de achterkant voor. Hierdoor heb je weer 5 kinderen die het boek wel zouden willen lezen.
  3. Lees het eerste hoofdstuk voor, dan zullen nog 5 kinderen het boek willen lezen.

  Hiervoor leent Serafina en de zwarte mantel zich bijzonder goed. Vooral omdat het eerste hoofdstuk zo spannend is! Lees daarvoor bladzijde 6 ‘Serafina deed haar…‘ t/m bladzijde 9 ‘…zag ze in het duister:‘ voor.

 • In dit boek worden duidelijke omschrijvingen gegeven. Zo lees je uitgebreid wat de lichamelijke kenmerken van de hoofdpersoon zijn. Lees bladzijde 30 ‘Serafina was bij…‘ t/m ‘…niet zou kunnen vinden.‘ voor. Zit er in jouw boek ook een stuk tekst waardoor je weet hoe de hoofdpersoon eruit zien?
 • Er worden ook allerlei andere omschrijvingen gegeven. Hierdoor kun je een goed beeld vormen van het verhaal. Lees bijvoorbeeld bladzijde 21 ‘Het souterrain was…‘ t/m ‘…smerig en vochtig.‘ voor of bladzijde 38 ‘Reusachtige, ingewikkelde versierde…‘ t/m bladzijde 39 ‘…op te nemen.‘ voor. Zitten er in jouw boek ook momenten waarin de omgeving beschreven wordt? Lees een stukje voor, zodat wij weten hoe het eruit ziet.
 • Als lezer is het soms moeilijk om alles als toeschouwer mee te maken. Soms zou je de hoofdpersoon toe willen schreeuwen dat ze iets niet moet doen. Je voelt dan dat er iets mis is. Lees bladzijde 137 ‘Al snel waren…‘ t/m bladzijde 141 ‘…het toch maar op.‘ voor. Wanneer denk jij dat jouw hoofdpersoon iets anders zou moeten doen?
 • Lees bladzijde 161 ‘Toen de zon..‘ t/m bladzijde 164 ‘…voor de strijd.‘ voor. Laat de kinderen voorspellen hoe het verhaal nu verder zou gaan. Wat denken zij dat er gaat gebeuren?
  Zijn er kinderen die een stukje voor kunnen lezen, waarna wij mogen voorspellen hoe hun boek verder gaat?
 • Het is mooi om te lezen hoe de hoofdpersoon met zichzelf worstelt. Valt zij onder goed of kwaad? Lees bladzijde 235 ‘Ze dacht weer aan…‘ t/m bladzijde 236 ‘…het gevecht aangaan.‘ voor. Kun je jouw hoofdpersoon indelen onder goed of kwaad? Waarom? Lees eventueel een stukje voor waaruit dit blijkt.

Overige lesideeën

 • Serafina en de zwarte mantelSerafina moet zichzelf altijd schuil houden op het souterrain. Van haar vader krijgt ze oude overhemden om zich in te kleden. Lees bladzijde 172 ‘Met een natte…‘ t/m bladzijde 173 ‘…om moest lachen.‘ voor.
  Laat de kinderen nu zelf kleding ontwerpen van (kosteloos) materiaal. Zelf heb ik dit gedaan met vuilniszakken, kranten en schilderstape. Daarmee heb ik de kinderen helemaal losgelaten. De enige voorwaarde was dat zij eerst een ontwerp moesten tekenen voor ze aan de slag mochten.
  De kinderen bedachten de mooiste creaties.

 

 • In Serafina en de zwarte mantel is een grote zoektocht naar de ontvoerder/moordenaar van de kinderen. De mensen worden wanhopig en keren zich zelfs tegen elkaar. Lees bladzijde 191 ‘Toen Serafina hoorde…’ t/m bladzijde 193niet op prijs stelde.‘ voor. Dit zou een mooie introductie kunnen zijn om in de klas het spel Wie is de Mol te spelen. Hier vind je een uitgewerkte versie.

Andere delen

Serafina en de zwarte mantelSerafina en de zwarte mantel is het eerste deel uit een 3-delige serie.

Het aftellen naar de Nederlandse versie van deel 2 is begonnen, die verschijnt in September 2017.

De Engelse versie van deel 3 komt 4 juli 2017 uit.

Bekijk hier de boektrailer van deel 2:

 

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen