Silvester… en de onhandige dief

Bel 112! Ik sta achter een stinkende kliko!
– Silvester… en de onhandige dief –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf groep 6.

Het verhaal

Silvester... en de onhandige diefIn het vierde deel van de Silvester-serie heeft Silvester zijn draai in IJsselbroek behoorlijk gevonden. Samen met zijn vrienden chillt hij graag in de Keet, ze hebben lol op het voetbalveld en vangen samen een vakantiekind dat bij Eva logeert op.

Als Silvester zijn vrienden zoekt bij het voetbalveld blijkt dat er ingebroken is bij Ad van Ittersum. In Burgerdam was Silvester gewend dat er politie was en dat er criminele dingen gebeurde, maar in IJsselbroek is dat toch wel een bijzondere gebeurtenis. In de klas raken ze er niet over uitgesproken. De juf besluit de wijkagent uit te nodigen om te vertellen over zijn beroep en het voorkomen van inbraken. Silvester voelt zich als burger verantwoordelijk voor zijn omgeving. Samen met zijn vrienden bedenken ze in de Keet een plan: ze gaan werken in tuinen, voortuinen! Zo kunnen ze alles en iedereen goed in de gaten houden.

Zou het Silvester en zijn vrienden lukken een volgende inbraak te voorkomen? Heeft die vreemde man in die auto die foto’s maakte er iets mee te maken? Lees het zelf in Silvester en de onhandige dief!

Recensie

Het fijne aan Silvester… en de onhandige dief is dat er verschillende gebeurtenissen door elkaar lopen. Zo spelen het uitje naar Pretland met vrienden uit Burgerdam en het vakantiekind dat bij Eva komt logeren ook een grote rol in dit verhaal. Daarnaast komen er verschillende dingen uit vorige delen terug, zoals het varken Sus en de gezonde leefstijl van de ouders van Silvester.

Ook blijven de boeken van Silvester mij erg aanspreken doordat ze heerlijk geschreven zijn met een fijne afwisseling van tekst en illustraties. De serie is een echte aanrader voor kinderen die de boeken van de Waanzinnige boomhut, Leven van een Loser of andere graphic novels verslinden.

Met dank aan Uitgeverij Callenbach voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Silvester… en de onhandige dief

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Silvester… en de onhandige dief zijn: 

 • Silvester is van Burgerdam naar IJsselbroek verhuisd. Daar gebruiken ze allerlei woorden die hij niet kent. Zo ook het woord knetterbiele. Lees bladzijde 23 ‘Mijn ouders zijn…‘ t/m bladzijde 29 ‘…voor die dag.‘ voor. Leesvraag: Welke woorden uit jouw boek waren voor jou nog onbekend en zou je nu toe kunnen voegen aan jouw woordenboek?
 • Silvester heeft het een en ander meegemaakt en dat komt terug in een hilarische droom. Lees bladzijde 30 ‘Ik ga Sus…’ t/m bladzijde 37 ‘…in een achtbaan.‘ voor.
  Leesvraag: Welke elementen uit jouw verhaal zou jij kunnen samenvatten tot een hilarische droom?
 • Sommige stukken zijn erg smerig. Lees bladzijde 109 ‘Rozijntjes in de achtbaan…‘ t/m bladzijde 118 ‘…iets anders ontbijten?‘ voor. De tekst en illustraties laten je helemaal meeleven met de situatie. Gelukkig komt er geen geur uit het boek.
  Leesvraag: Wanneer leef jij helemaal mee met de personages?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Silvester en de onhandige dief.

Overige ideeën:

 • Bij de eerste mini leesles (hierboven beschreven) kun je de kinderen ook een woordenboekbladzijde laten invullen. Gebruik daarvoor de download: woordenboek.
  Silvester... en de onhandige dief
 • In Silvester… en de onhandige dief wordt een wijkagent uitgenodigd in de klas. Is het mogelijk om zelf een wijkagent uit te nodigen in de klas? Welke vragen hebben de kinderen? Lees eventueel pagina 18 t/m 43 voor ter introductie.
 • Het boek staat vol pagina’s met uitleg en tekeningen. Bekijk samen bladzijde 32/33, 48 of 51. Laat de kinderen op een wit blad zelf zo’n pagina bij hun eigen boek maken.
  Silvester... en de onhandige dief
 • In het verhaal gaat de klas van Silvester aan de slag met een actieplan om de plastic soep tegen te gaan. Lees bladzijde 75 ‘De plastic soep…‘ t/m bladzijde 78 ‘…vliegt de middag om.‘ voor. Kan de klas met deze informatie ook een actieplan bedenken? Bekijk eventueel de uitzending van Het Klokhuis of NTR over de plastic soep.
 • Een andere opdracht die de klas krijgt, is het tekenen van hun huis van bovenaf. Lees bladzijde 153 ‘‘Ik heb iets heel…‘ t/m bladzijde 157 ‘…tekeningen op de muur.‘ voor. Laat de kinderen hun eigen huis tekenen.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen