Silvester… en de verdwaalde wolf

[DOOR BIANCA] ‘Pap! Mam! Er is een wolf gezien in IJsselbroek!
Dat vertelde Karin, en die had het weer gehoord van Engelbert!’ ’
WAAAT?’ zegt mijn moeder. ‘ECHT WAAR???’ zegt mijn vader.
En dan ‘Nee! Dat is vast een sterk verhaal.’

– Silvester… en de verdwaalde wolf –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Silvester en de verdwaalde wolfSilvester woont al weer een tijdje in IJsselbroek. Hij mist zijn vrienden uit de stad nog wel. Vaak is er niet veel te beleven, maar nu is er in IJsselbroek een wolf gezien. En zijn vader gaat bij een actiegroep omdat er 105 woningen bij gaan komen, waar de dorpsbewoners het niet mee eens zijn.

Voor Silvester en zijn vrienden is het tijd om op zoek te gaan naar de wolf. Zouden ze de wolf kunnen vinden?

In de klas van Silvester gebeurt ook van alles, ze gaan Bach zingen, ze zouden op schoolkamp. Dan gebeurt er iets in de klas, zou het schoolkamp nog wel doorgaan? En ondertussen is Silvesters moeder een tentoonstelling aan het voorbereiden.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Silvester is al het vijfde deel van deze serie, maar voor mij het eerste boek dat ik van Silvester lees. Het is ook niet nodig om de andere delen eerst te lezen om het verhaal te begrijpen. Zelf had ik eigenlijk niks met graphic novels, maar deze vond ik geweldig om te lezen. De tekeningen, pijlen, tekst die groter staat is echt een aanvulling op het verhaal. Er zit heel veel tempo in het verhaal en ondanks de tekeningen, de teksten die groter en anders zijn gedrukt, is het boek zeker geschikt om voor te lezen.

Wat mij ook aansprak was de manier waarop juf het pesten aanpakte. De kinderen even laten voelen wat het is om gepest te worden en daarna een oplossing bedenken.

Met dank aan Uitgeverij KOK voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Silvester en de verdwaalde wolf

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Silvester en de verdwaalde wolf zijn: 

 • Silvester, zijn zusje en ouders hebben een traditie. Lees bladzijde 10 ‘Het is vrijdag …’ t/m bladzijde 11 ‘…klaar voor ‘Vaiana’.’
  Leesvraag: Komt er in jouw boek ook een traditie voor.
 • Silvester schaamt zich. Lees bladzijde 35 ‘Het heeft totaal geen zin…‘ t/m bladzijde 36 …DUS NÓÓIT zien.’ Schaam jij je wel eens ergens voor?
  Leesvraag: Is er iemand in jouw boek die zich voor iets schaamt?
 • Silvesters vader geeft zijn geld liever niet uit aan de dierenarts. Lees bladzijde 58 ‘Influenza!’ zegt Isa.… t/m bladzijde 59….eco eh … voetstappen.’
  Leesvraag: Waar zouden jouw hoofdpersonen hun geld liever niet aan uitgeven?
 • Maike wordt gepest in de klas. Lees bladzijde 65 ‘De volgende dag op school…’ t/m bladzijde 70…‘Ik kom je morgenmiddag ophalen!’ Gelukkig snappen de kinderen wat ze hebben gedaan en proberen haar mee te laten doen.
  Leesvraag: Worden jouw hoofdpersonen ook gepest? En als dat gebeurt, lossen ze dat ook op?
 • Eva en Silvester verdwalen in Burgerdam. Eerst was het nog wel grappig, maar later niet meer. Lees bladzijde 137 ‘Eva en ik doen een stapje…’ t/m bladzijde 137… een paar minuten door.’
  Leesvraag: Gebeurt er in jouw boek ook iets wat eerst leuk/grappig is, maar daarna niet meer?
 • Silvester heeft als bijnaam Sulvester. Lees bladzijde 173 ‘Maike heeft winegums…t/m bladzijde 174…bij het Zwarte water.’ Heb jij een bijnaam?
  Leesvraag: Hebben jouw hoofdpersonen ook bijnamen? En zo ja, weet je hoe hij/zij daaraan komt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Silvester en de verdwaalde wolf.

Overige ideeën

 • Engelbert wil met de klas van Silvester een lied van Bach gaan instuderen. Lees bladzijde 118 Engelbert steekt zijn…t/m bladzijde 120…niet wachten tot vrijdag.’ Luister met je groep naar Bach. Wat vinden jullie ervan?
 • De moeder van Silvester heeft allemaal koeienbeelden gemaakt. (Zie bladzijde 99, 100, 111, 149 en 150.) Laat de kinderen hun eigen koe maken tijdens de handvaardigheidles en stel die tentoon.

Andere delen

Eerder schreef Kinderboekenjuf berichten over Silvester… en de onhandige dief, Silvester… en het knorrende cadeau en Silvester (ge)doeboek. Dit zijn alle delen in de Silvester serie:

Vergelijkbare artikelen