Sint op komst!

Terwijl de Sint een bad neemt, wast Waspiet de mijter, de kousen en de tabberd.
Sinterklaas moet er PIEKFIJN uitzien.’

– Sint op komst! –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 1.

Het verhaal

Sint op komst!Sinterklaas moet er natuurlijk piekfijn uit zien als hij aankomt in Nederland. Daarom wast Piet de kleren van Sint terwijl Sint in bad zit. Als Piet de kleren buiten aan de waslijn hangt, neemt de wind de waslijn met kleding en al mee. De Waspiet gaat op pad om de kleren terug te halen, maar hoe moet Sint zich nu vertonen?

De hoofdpiet bedenkt de oplossing: alle pieten maken nieuwe kleren voor Sinterklaas. Zo gaat de Inpakpiet aan de slag met inpakpapier, de Paardenpiet met stro, de Kookpiet met een schort… Zal de Sint hier blij van worden? Lukt het Waspiet om de kleding van Sint terug te vinden? Of zal Sint in zijn ondergoed aankomen?

Benieuwd naar het inkijkexemplaar? Dat vind je hier.

Recensie

In Sint op komst! vind je maar 3 pagina’s met tekst. De rest van het verhaal wordt verteld door de levendige illustraties van Mattias de Leeuw. Dit maakt dat je goed in gesprek kunt met kinderen tijdens het lezen. Laat de kinderen vertellen wat ze op de illustraties zien. Welke gevoelens horen daarbij? Wat zal er nu gaan gebeuren?

Bij het boek ontving ik ook een aftelkalender met 20 tekenopdrachten. Super leuk om thuis of in de klas te gebruiken. Ik kan dit boek  erg aanraden om voor te lezen in de kleuterklas.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Sint op komst!

In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je Sint op komst! interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.

– Enkele interactieve vragen bij het boek zijn:

Voor het voorlezen:

  • Wat zie je op de kaft? Voor en achterkant.
  • Waar zal dit boek over gaan?
  • Waarnaar kijkt de piet voor op de boot?
  • Wat zou Sint allemaal doen tijdens een bootreis van Spanje naar Nederland?

Tijdens het lezen:

  • Wat zie je op de platen? Vertel het verhaal aan de hand van wat je ziet.
  • De kleren waaien weg, hoe moet dat nu verder?
  • Hoe lossen de pieten het probleem van de Sint op?
  • Welke outfit zal de Sint aan willen trekken?

Na het lezen:

  • Wat was het probleem in dit boek?
  • Hoe is het probleem begonnen? Wat was de oorzaak?
  • Wat was het gevolg van het probleem?
  • Hoe is het opgelost?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Sint op komst!.

Overige ideeën

  • Uitgeverij Lannoo heeft een kant en klaar lespakket bij dit boek ontwikkeld. Hierin vind je allerlei activiteiten zoals het gebruiken van inpakpapier in de klas, het naaien van een mijter en het tekenen met houtskool.
    Bekijk dit lespakket hier.
  • Teken een nieuwe outfit voor Sint. Uitgeverij Lannoo heeft hiervoor een kleurplaat van Sint in zijn onderboek ontwikkeld, kijk hier. Je kunt de kinderen ook met allerlei stukjes stof aan het werk zetten.
  • Het humeur van de Sint speelt een grote rol in dit verhaal. De tools van het systeemdenken zijn zeer geschikt om een prentenboek in kaart te brengen. Met name in de midden- en bovenbouw kun je hiermee echt de uitdaging vinden voor de kinderen. Zo hebben mijn collega’s van de onderbouw bij het prentenboek ‘De kleren van Sinterklaas’ een GedragsPatroonGrafiek gemaakt. Eerst op papier:Interactief voorlezenLinks zie je de emoties. Onderaan zie je de verhaallijn. De kinderen geven aan welke emoties de hoofdpersoon, in dit geval Sinterklaas, tijdens het verhaal beleeft. De online tool van Meester Steeef vind je hier. Later hebben ze dit ook klassikaal op de grond gedaan:Interactief voorlezenDownload hier smileys om te gebruiken voor een GPG: Smileys GPG
  • Tel met de kinderen af tot Sinterklaas in Nederland aankomt. Gebruik daarvoor een van de aftelkalenders die mamaliefde.nl voor je op een rijtje zette of maak er zelf een met de kinderen.

Bekijk ook: Thema Sinterklaas

Vergelijkbare artikelen